Gas, stookolie of andere? | Ecobouwers.be

U bent hier

Gas, stookolie of andere?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van stefaanoyen
26/08/2012 - 20:42

Hallo,

Het is mijn droom om ons huis op termijn energie-onafhankelijk te maken, maar daar zijn we nog niet... We hebben de zoldervloer al geïsoleerd met 25cm Isofloc en hoogrendementsglas geplaatst. De spouwmuren zijn nog niet geïsoleerd (we wonen in een open bebouwing).

Onze stookolieketel dateert van 1999 en we betalen elk jaar zo'n 250 euro aan onderhoud. We verbruiken ongeveer 2500 liter per jaar (2 volwassenen, 2 kleine kinderen).

Met de huidige mazoutprijzen én het feit dat de gasprijzen recent zijn losgekoppeld van de stookolieprijzen vragen we ons af wat we zouden doen:

- overschakelen op gas met een condensatieketel
- nog enkele jaren met de huidige ketel verderdoen
- toch eerst de spouwmuren isoleren

Ik vraag me af of de techniek om een spouwmuur te isoleren de kinderziektes nu definitief voorbij is? Heb er al leuke verhalen over gehoord (verzakkende isolatie, doorslaand vocht enzo).

Soit, ik stel jullie advies erg op prijs! En voor wie voor gas gaat: wat is een goed merk voor de ketel, en kunnen jullie een Oost-Vlaamse leverancier aanbevelen? Bedankt!

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
26/08/2012 - 23:13

Zolang de ketel werkt zou ik dat zo laten en verder gaan met isolatie van je woning. Tien jaar geleden ben ik ook zo begonnen met de isolatie van het dak, vervangen van de ruiten door HR-glas, isolatie vloer en aanleg vloerverwarming. Binnenkort ga ik PV plaatsen (gedeeltelijk) en als de gasketel het op een dag begeeft dan vervang ik deze door een L/W-warmtepomp. De houtkachel zorgt voor bijverwarming tijdens de koudste winterdagen.

afbeelding van Fre De Peuter
27/08/2012 - 17:04

Hoi,

 

Alvast succes met de weg naar energie-onafhankelijkheid van uw huis :)

 

Overschakelen naar gas is voor bijna iedereen een zeer zinvolle investering; de ketels zijn goedkoop en zeer degelijk, uw energiekosten zullen direct een stuk lager liggen. Gas is eindelijk losgekoppeld van olie, maar de prijzen zullen nog voor de middellange termijn zeker aan de hoge kant zijn. Ze zullen wel veel minder hard gaat stijgen dan olie.

 

Olie is een aflopend verhaal, de winning ervan wordt duurder en duurder, met alsmaar kleinere voorraden en bijna geen nieuwe velden. Gas daarentegen is nog volop aanwezig op deze Aarde, is een veel properdere brandstof en is dé toekomst voor de kleinere verwarmingsinstallatie. De installaties zijn simpel, compact, geur- en quasi geluidloos (itt. de gemiddelde mazoutketel)

 

Isoleren is energetisch en financieel een van de meest zinvolle investeringen dat je kunt doen, de terugverdientijden zijn zeer kort en de gebruikte materialen worden ook elk jaar maar beter en beter. Spouwmuurisolatie is wel een job aangeraden voor een gespecialiseerde firma. Zij zullen je beter kunnen informeren hierover en je vertellen in hoeverre dit mogelijk is voor je huis. De horrorstories die rondzwerven over het internet mag je met een korreltje zout nemen, dit zijn meestal oudere verhalen of uitgevoerd door niet-specialisten.

 

Fabrikanten van gasketels zijn er met hopen, allemaal zeer degelijk, blijf gewoon bij een van de grotere (Buderus, Vaillant, Viessman, ...) en je bent gerust dat je altijd wel iemand vind die daar degelijk onderhoud aan kan doen.

 

Ik wou wel nog voorstellen om toch ook eens te kijken naar een zonneboiler icm. een hotfill (Alfa-Mix of aangepaste wasmachine). Zeker voor een jong gezin met een hoog warmwater verbruik en veel kleren te wassen wordt dit snel zeer interessant. Een hotfill voor een wasmachine is altijd interessant, zelfs zonder zonneboiler!

 

Verder heb je qua verwarmingsmogelijkheden ook nog warmtepompen en pelletketels, die ook snel interessant zijn voor de wat grotere verbruikers. Nu zal uw verbruik na isolatie en een nieuwe gasketel (al dan niet met een zonneboiler erbij) wel aan de lagere kant zijn. Waardoor de investering in alternatieve verwarmingsbronnen snel minder interessant wordt.

 

mvg

afbeelding van stefan-14
27/08/2012 - 17:48

eerst isoleren

 

overschakelen op gas gaat je weinig of geen geld besparen !

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.