ganzentrap naar kelder - ervaringen | Ecobouwers.be

U bent hier

ganzentrap naar kelder - ervaringen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bmeyns
23/11/2014 - 20:47

In onze kelder overwegen we een ganzentrap te plaatsen:
ganzentrap

Heeft er iemand ervaring met dergelijk trap?

17 Reacties

Reacties

afbeelding van Brecht Schatteman
23/11/2014 - 21:21

Ik heb zulke systemen al vaker zien toegepast worden bij kleine woningen. Op zich lijkt het me geen probleem om het toe te passen als u uw kelder gebruikt voor kleine zaken (dus bijvoorbeeld als koele ruimte voor voedsel en drank opslag). Als u echter van plan bent om grotere zaken te verplaatsen in en uit de kelder, dan zal de trap enkel problemen opleveren en zeker een groot gevaar zal zijn. Het enige nadeel kan het gebruikscomfort zijn. Men kan de trap is stijl en dat vraagt ook een zekere energie om die dus te gebruiken. Voor normale mensen geen probleem, maar mensen met knieproblemen of beenspier problemen en ook de oudere bevolking is de trap minder toegankelijk.

afbeelding van koen-44
23/11/2014 - 23:02

Zou verboden moeten worden, zeker voor huurwoningen zo'n gevaarlijke dingen.

Maar je doet wat je wil : leuk voor kinderen.

Ben ooit eens naar beneden gedonderd op zo'n dwaze trap met werkkoffer en al. De 'klant' moest erom lachen en zei me dat ik maar moest leren lopen. Dat kon ik de dag nadien,.... Tot daar mijn ervaring.

afbeelding van Brecht Schatteman
24/11/2014 - 20:50

Ik zie er enkel problemen bij als het ondoordacht wordt gebruikt. Als het gaat over een kelder om kleinigheden te bergen, zoals bijvoorbeeld de voorraad aan drinken en voedsel of andere kleine prullaria zie ik er geen probleem in dat die trap wordt toegepast. Ik zie er echter wel problemen in als men zijn was schikt te doen daar, of er zijn fiets of meubels wilt stallen. Het grote probleem is natuurlijk zware voorwerpen over de trap te verplaatsen, zoals in uw geval een werkkoffer. De trap zou dus niet verboden moeten worden, maar er zou zeker de nodige voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Het verbieden in huurwoningen lijkt me wel positief om het te verbieden, maar in de praktijk is dat moeilijk. Woningen waar mensen in wonen worden overgekookt om te verhuren, dus wat in zulke situaties doen? Bij nieuwbouw kan men het verbieden voor huurwoningen, maar hoeveel huurwoningen zijn eigenlijk nieuwbouw?

afbeelding van dirk andelhofs
24/11/2014 - 14:58

Ik heb er ooit zelf zo eentje gemaakt in mijn vorige woning (wegens plaatsgebrek)

 

Als je de eerste stap op de trap goed zet kan er niet veel meer misgaan. 

 

Vooral bij het naar beneden gaan smorgens moet je dus wel goed uitgeslapen zijn  :-)

 

Voor een keldertrap lijkt mij die zeker geschikt.

Het alternatief is een zeer stijle trap, en dat is ook niet helemaal veilig.

 

Dirk

 

 

 

 

afbeelding van Brecht Schatteman
24/11/2014 - 20:43

Eenmaal de eerste stap juist gezet, is die trap veel veiliger dan een conventionele trap met dezelfde helling denk ik. Zoals ik zei, als keldertrap is het pas echt ongeschikt als je van plan bent bijvoorbeeld meubels of fietsen of dergelijke opslag in de kelder te doen. Voor bijvoorbeeld extra opslag aan voedsel en drank is dus zeker geen probleem volgens mij. Indien je het gebruikt om de was in de kelder te doen, lijkt het me nogal riskant. De wasmand weegt niet zoveel, maar belemmert je zicht.

afbeelding van robin demey
24/11/2014 - 17:38

Voor een ruimte waar je weinig plaats hebt (steile trap) kan het een goed alternatief zijn.

Maar wees er je ALTIJD van bewust hoe gevaarlijk zo'n trap is. Je hebt namelijk niet het gevoel van een stijle trap (waar je dus automatisch voorzichtig bent). Een vriendin van ons is zo bijna verongelukt/verlamd geweest (weken met een harnas met pinnen in haar hoofd rondgelopen).

afbeelding van brother paul
25/11/2014 - 08:00

dus we kennen allemaal iemand die eraf gedonderd is, bij deze geklasseerd als niet kopen.

afbeelding van bmeyns
25/11/2014 - 13:01

Dank voor jullie reacties. Is idd geen evidente keuze.

Maar als ik voor een standaard trap ga, kom ik aan een optrede van 21cm en aantrede van slechts 16cm (2m50 stijgen over een afstand van ca. 2m) 

afbeelding van robin demey
25/11/2014 - 14:06

Is een spiltrap eventueel mogelijk? Bekijk eens de m2-trap van eestairs: http://www.eestairs.com/html/filesystem/storeFolder/25/kunstwerkP(1).pdf

afbeelding van Brecht Schatteman
25/11/2014 - 20:26

Mij lijkt de ganzentrap toch veiliger voor het afdalen dan die spiltrap die jij toonde. Als je de foto van het bovenaanzicht bekijkt, dan zul je zelf ook wel bemerken hoe klein de treden lijken. Bij het afdalen kun je je voeten niet ander de bovenste treden steken he. Voor het afdonderen zelf lijkt het wel veiliger: je valt tegen de muur die nog geen meter verder staat, in de hoop niet zijlings nog eens meer naar beneden te vallen zijwaarts... Beiden lijken het me een risicovolle oplossing, maar bij de spiltrap denk ik dat men van nature voorzichtiger zal zijn.

 

Ik heb zelf negatieve ervaringen met draaitrappen van toen ik jong was, maar natuurlijk waren die draaitrappen wel gemaakt voor veel gebruik (dus naar een bovenverdieping naar slaapkamers). wie weet hadden ze daar een ganzenmars toegepast, had ik misschien niet die problemen gehad, of wie weet meer... Maar voor mij gaat de voorkeur persoonlijk naar een ganzentrap boven een draaitrappen/spiltrap.

afbeelding van Brecht Schatteman
25/11/2014 - 20:33

Hier een reden waarom ik de ganzentrap beter vindt dan de spiltrap:

 

http://vurni.com/wp-content/uploads/2014/10/creative-inspiring-multifunc...

http://assets.dornob.com/wp-content/uploads/2014/07/34.jpg

 

Zie eens hoeveel opslagmogelijkheden je krijgt met het gebruik van die ganzentrap. Ik heb nog niet echt een voorbeeld gevonden van hoe je de ruimte van de spiltrap kunt gebruiken voor opslag...

afbeelding van robin demey
26/11/2014 - 00:21

Dag Brecht

Je hebt uiteraard een punt. Maar die kasten kun je maken met elke rechte trap hé.

De spiltrap heeft inderdaad als voordeel dat je automatisch ziet: dit is een gevaarlijke trap.

Voor de rest ben ik zeker geen voorstander van een spiltrap: heeft meer nadelen dan voordelen.

afbeelding van Brecht Schatteman
26/11/2014 - 16:38

De kasten kun je inderdaad maken met elke rechte trap. Maar bij een recht trap van dezelfde helling als die ganzentrap zit je met een groot nadeel. Je hebt bijna geen ruimte om met je voet op te steunen. Ik dacht dat er iets was gezegd van voor die helling een aantrede van 16 ofzo. Dat is zeker niet groot genoeg om comfortabel met je voet op te staan. Door de ganzentrap heb je het voordeel dat je bij die helling een veel grotere aantrede kunt maken, welliswaar aan slechts 1 kant, waardoor men op een vast patroon de trap moet gebruiken. Volgens mij ligt dus het probleem van eraf donderen niet aan de ganzentrap zelf, maar gewoon aan de helling van de trap. Bij die helling is de ganzentrap veiliger dan de traditionele trap volgens mij. De spiltrap daarentegen heeft langs de buitenkant een grote aantrede maar aan de binnenkant niets, dus is dat zowizo ook al verloren ruimte om te stappen en voor materiaal. Bij uw voorbeeld hebben ze de spiltrap zo gemaakt dat de spil scheef staat, zodat het verloren uiteindelijk verder ligt en dus de bruikbare aantrede vergroot. En toch zou ik zelf nooit een spiltrap gebruiken zelfs niet ter vervanging van een ganzentrap.

afbeelding van robin demey
26/11/2014 - 18:46

Zoals ik dus zei: een spiltrap heeft meer nadelen dan voordelen.

Maar echt wel opletten met die ganzentrap hoor. Je kan je er serieus aan mispakken, vooral als je die trap niet dagelijks meerdere keren gebruikt. Zo'n trap geeft vaak een misplaatst gevoel van "veiligheid" (grote aantrede).

afbeelding van koen-44
26/11/2014 - 18:56

Bij die helling is de ganzentrap veiliger dan de traditionele trap volgens mij.

Dan sta je toch wel bijna alleen met die stlling vermoed ik.

Is allemaal geen raketgeleerdheid hoor : een trap heeft een aantrede van 21-23 cm en een optrede van 18 cm, met een stootrand. al de rest zijn oplossingen per plaats. Heb je graag een ganzentrap : plaats ze dan, mij niet gelaten. Je zal de trap gebruiken, beter dan een ander, maar zal eerder uit gewoonte zijn dan wat anders.

Ik heb hier ook een stijl trapje. Stijgen gaat nog wel, dalen doe ik op zijn 'charlie chaplins'. Er is geen mogelijkheid om een andere te plaatsen, tenzij ik een kamer opoffer, en in een kleine rijwoning heb ik maar 2 plaatsen boven, dus ja,... Eventueel een draaitrap.

Maar ik ga het gewoon zo laten, verder verbouwen en verhuren of verkopen. Bij mijn volgende koop zal die trap een prioriteit zijn, nu weet ik hoe lastig dit is. Ik wil een brede trap, normale treden en een normale hoogte van de trapgaten (je telkens bukken om door het trapgat te geraken is ok maar niks,...)

afbeelding van Brecht Schatteman
26/11/2014 - 23:27

Aantrede is ongeveer 16 cm (bij 12 treden en slechts 2 meter om de 2,5 meter te stijgen). Dan heb ik liever een ganzentrapsysteem hoor. 16 cm is bitterweinig om je voet op te zetten, als je dan even een foutje maakt lig je beneden. Bij een ganzentrap kan de aantrede naar een comfortabele 20-25cm worden gemaakt. De stijging blijft hetzelfde. Hier hebben we ook een stijle trap naar zolder. Naar boven gaan is geen probleem dankzij de open treden. Maar naar beneden gaan is iets anders... Als je daar al 5 kasten en enkele bedden over hebt moeten verplaatsen weet je wel hoe onveilig de trap is. Ganzentrap doen we niet, want dat zal enkel nog meer vloeken om meubelen erover te verplaatsen. We zitten zelf ook met ongeveer 2 meter om 2,5 meter te overbruggen. Alhoewel het misschien eerder 2,2 meter is denk ik. Het blijft nog steeds een vrij gevaarlijke afdaling. Bij een ganzentrap zou ik me veiliger voelen doordat mijn voeten dan volledig ondersteund zijn bij het afdalen, wat nu niet het geval is. Maar om meubels te verplaatsen is die ganzentrap niet geschikt, dan wil ik op elke trede met beide voeten kunnen staan. En zoals ik al zei, ik heb het vermoeden dat de kelder niet dient om zoals bij onze zolder er allerlei oude meubels te plaatsen met al het verhuisbericht van dien...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.