frost protection heater of enthalpiewisselaar | Ecobouwers.be

U bent hier

frost protection heater of enthalpiewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ademey
15/12/2011 - 11:44

Wij hebben een Paul Novus 300 in onze Passiefwoning in afwerkingsfase (nog niet bewoond).

Recent vernam ik dat de Novus 300 (standaard beveiligd is tegen vorst), zichzelf uitschakeld bij buitenluchttemperaturen van 0°C (tot -3°C in te stellen) en kouder.

Mogelijke opties om lucht voor te verwarme:
- grondbuis (bij ons niet aanwezig, omdat de technische ruimte op zolder is.
- frost protection heater (electrische voorverwarming): grootte-orde 500 €
- enthalpiewisselaar: grootte-orde 500 €

De laatste optie is de standaard warmtewisselaar uit het ventilatietoestel te vervangen door een vochtuitwisselingsmembraan (Paul Novus F 300). Dit membraan bestaat uit cellulose en wisselt naast warmte ook vocht uit en voorkomt dat de binnenlucht in de winter teveel uitdroogt. Bovendien werkt het toestel met dit membraan tot een buitentemperatuur van -10°C (voldoende voor ons klimaat, met uitzondering van 2-3 nachten per jaar).

Gezien de prijs gelijk is, er geen electrische energie voor nodig is (we verwarmen met een kleine houtkachel) en het bovendien de vochtbalans op peil houdt in de winter, zijn we erg geïnteresseerd in dit vochtuitwisselingsmembraan.

Zijn er mensen met ervaring/bedenkingen?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Costaccountant
15/12/2011 - 17:40

 

Persoonlijk zal ik ook opteren voor de Paul Novus 300F. Het is - dankzij zijn PH gecertifieerd rendement van 93% - het enige toestel op de markt waarmee je je kan permitteren om géén AWW of BWW te plaatsen. 19°C luchttemperatuur gegarandeerd bij -15°C in een klassieke woning met 3 slk en 1 badkamer (bij woonkamer = 22°C en badkamer = 24°C). Met andere (goedkopere) balansventilaties haal je dat niet, en heb je dus een AWW of BWW nodig om toch maar de bewuste 19°C te bereiken, i.e. de minimale behaaglijkheidstemperatuur (bereik je die 19°C niet, zal je radiatoren of andere verwarmingselementen in de slaapkamers moeten voorzien). Een AWW (= grondbuis) komt er bij mij sowieso niet in (een grondverzakking van enkele cm's is voldoende om je huis onbewoonbaar te maken !), en een BWW is weer dat extra stuk techniek dat sowieso ooit defect zal raken. Om maar te zwijgen van de glycol die je moet vervangen. Dat maakt van de Novus - ondanks zijn prijs - een bijzonder rendabele keuze.

 

Maar zonder AWW of BWW moet je natuurlijk wel een andere vorstbeveiliging voorzien. En zo bestaat er voor de Paul maar één: de frost protection heater (die als ik mij goed herinner, slechts 210€ hoeft te kosten). De enthalpiewisselaar die de 300F (dat staat voor Feuchte) onderscheidt van de 300, kan ik NIET als vorstbeveiliging beschouwen. Althans niet in België. Dankzij de enthalpiewisselaar blijft de Novus wel werken tot -10°C... ipv de gebruikelijke -3°C, maar wat ga je doen die enkele dagen per jaar dat de temperatuur onder de -10°C duikt ? Dan maar niet verluchten ? Een raam openzetten ? En bidden dat je kacheltje dat kan trekken ?

 

Wel is het zo, dat het verbruik van een elektrische defroster  f e n o m e n a a l  terugvalt indien hij zichzelf pas moet inschakelen vanaf -10°C i.p.v. -3°C. Althans in het Belgisch klimaat: volgens het KMI telt een jaar gemiddeld 2 à 3 dagen aan de kust waarop temperaturen van minder dan -10°C worden genoteerd. In putje ardennen zijn er dat 12. www.meteo.be/meteo/view/nl/360361-Parameters.html#ppt_505707 In de veronderstelling dat die extreme temperatuur 16u per dag aanhoudt (veel !), zal een 2KW defroster die 2 x 5 min per uur aanspringt, slechts 64KW per jaar verbruiken ... in de ardennen. Reken op maximaal 32KW in het binnenland. De Grundfos ups 25-40 pomp waarmee de goedkopere BWW's zijn uitgerust verbruikt zo'n 290KW per jaar. Indien je de BWW 7 maanden per jaar stillegt, is dat nog steeds 121KW.

 

Een Paul Novus zonder AWW of BWW rust je dus maar best uit met zijn frost protection heater. Om die niet vanaf -3°C te laten opspringen is de enthalpiewisselaar een heel rendabele keuze (verdient zichzelf terug aan elektriciteit). Het comfort van de enthalpiewisselaar (= minder uitgedroogde lucht) krijg je er gratis bovenop. Men kan natuurlijk twijfels hebben over de levensduur van zo'n enthalpiewisselaar. Maar met de besparing die je realiseert tegenover een BWW, kan je je alvast elke 10 jaar een nieuwe kopen. Tegenover een elektrische defroster die vanaf -3°C moet inschakelen, is dat een pak sneller dan 10 jaar.

 

afbeelding van William Thys
16/12/2011 - 15:21

 die 93% rendement is gemeten met de gewone warmtewisselaar. Wat is het rendement van de enthalpiewisselaar?

afbeelding van pfft
16/12/2011 - 17:01

Rond de 75 % dacht ik, en toch is dit stukken meer dan de "93 %"

93 % is namelijk de "temperatuur efficientie"

Dwz, buiten 2 ° , binnen 20°, dan zal de verse binnenkomend lucht 2+ (20-2)*0.93 =18.7° warm zijn. Echter, de binnenkomende lucht is heel droog, en als je deze bevochtigd, met bvb een wasrekje, of met planten, zal deze serieus afkoelen.

Bij een ethalpie warmte wisselaar is de binnenkomende minder warm,( hier dus 2+(20-2)*0.75 =15.5°,  maar reeds ongeveer even vochtig als de naar buiten gaande lucht. Bevochtigen hoeft dus niet.

Daar bevochtigen van lucht die van 2° opgewarmd wordt naar 20° , ongeveer evenveel energie vraagt als lucht opwarmen van 2 tot 20 °, is duidelijjk dat de 75 % stukken hoger is dan de 93%.

Wanneer je niet bevochtigd (geen planten, was rekje,ect...) is de lucht vochtigheid +/- 10% wat heel ongezond is.

eddy

ps meer info op wikipedia onder "molier diagram", "verdampings warmte water"

 

 

 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
17/12/2011 - 18:20

eddy

10% RV, waar haal je dat cijfer?  ik heb geen enkel balansventilatiesysteem waar de lucht zo'n lage RV heeft.  ook niet in huizen die hun was niet binnen drogen en geen planten in huis hebben.

over vochtterugwinning is al veel gepraat en gediscuteerd, maar dat is een tweesnijdend zwaard, het grootste deel van het jaar is er absoluut geen behoefte aan vochtterugwinning, alleen bij extreme koude kan dat de RV misschien wat op peil houden.

als ik tijd heb zou ik het eens moeten uitrekenen, maar of die over het jaar gespreide 75% meer is dan de 93% durf ik te betwijfelen.  want het is niet altijd 2° buiten, ons jaargemiddelde ligt boven de 10°C, je zou dus eigenlijk daarmee moeten rekenen.

hans d

afbeelding van pfft
17/12/2011 - 18:42

Hans

die 10% komt uit molier diagram, er van uitgaan dat de lucht bij 2° 50% vochtig is, en deze opgewarmd wordt tot 21°.

 

Natuurlijk zal er in huis vocht verdampen, waardoor de vochtigheid naar boven gaat, maar dan zal deze verdamping ook de lucht afkoelen (en moet er terug bijverwarmd worden)

 

eddy

 

ps over 75>93, is het niet zo dat de prestaties bij 0 ° veel belangrijker zijn dan deze bij 10°? Heb je  bij +10° eigenlijk wel een systeem D nodig in een PH?

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
17/12/2011 - 19:18

costaccount

twee bedenkingen:

* 2KW defroster 2 x 5 min per uur, en 32 kWh (neem ik toch aan, kW = vermogen) wil zeggen ongeveer 96 draaiuren of in het totaal 576 uren vorstbeveiliging,  met een goedkope pomp van de BWW ga je dan een 40 watt *576 h = 23 kWh verbruiken (dus minder dan wat jij met de elektrische vorstbeveiliging zou verbruiken), ik begrijp niet goed hoe jij aan die 290 kWh komt.  de aanschafprijs van een elektrische vorstbeveiliging is natuurlijk wel een héél stuk goedkoper dan een BWW.  de pomp kan inderdaad stuk gaan, maar ook de elektrische weerstand zal op een dag eens doorbranden.

* de BWW heeft echter wel als voordeel dat je de ventilatielucht tijdens warme dagen kan afkoelen.  maar dan verbruikt ie natuurlijk weer stroom.

afbeelding van ademey
06/02/2012 - 14:37

Bedankt voor jullie reacties.

Ik vind het een goede suggestie sowieso een elektrische vorstbeveiliging te plaatsen, en eventueel later een enthalpiewisselaar.

De keuze is trouwens snel gemaakt (prijzen van onze aannemer):

 - defrosterheizung Paul: 500 euro

 - enthalpiewisselaar Paul: 940 euro

We wachten onze ervaringen af (te droge lucht of niet) en kunnen later nog een enthalpiewisselaar aanschaffen (zal wel sterk in prijs dalen, zeker?)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.