fotovoltaische panelen of zonneboiler? | Ecobouwers.be

U bent hier

fotovoltaische panelen of zonneboiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van piet-9
27/02/2008 - 10:08

hoi,

ik heb thuis een boiler op electriciteit en de verwarming werkt op mazout. Dit is luchtverwarming zonder sanitiar gedeelte. Is het nu beter om eerst een zonneboiler te laten plaatsen en de naverwarming elektrische te doen of is het beter eerst fotovoltaische panelen te plaatsen en hiermee mijn elektrische boiler op te warmen en dan ook nog groene stroom te hebben voor de rest van het huis. Als ik nu fotovoltaische panelen plaats dan ga ik deze kost verdelen over 2 jaar. Belastingen hé. Dus zonneboiler zou er pas na 3 jaar kunnen komen. Wat is het meest voordelige?

9 Reacties

Reacties

afbeelding van peter-70
27/02/2008 - 10:31

Hallo Piet,

mijn persoonlijke en puur economische reden, Zonnepanelen.

Waarom? de groene stroomcertificaten en de grotere impact op je budget. Nu krijg je nog steeds 450 € per GSC, terwijl de verwachting is dat dit gaat dalen in de toekomst, maar de aankoopprijs van de zonnepanelen niet echt ( kwestie van vraag en aanbod)

Maar zoals ik zei, dit is puur persoonlijk. Mijn zonneboiler hoop ik ook de komende jaren te plaatsen.

Peter
http://www.zonneblog.be

afbeelding van wonko
27/02/2008 - 13:47

Rationeel gezien, op basis van energetische aspecten wint de zonneboiler. Je hebt een klein oppervlak nodig, beperktere investering en goed energie-opbrengst. Typische waarden voor een doorsnee gezin: 4 a 5 m2, 4000 a 5000 euro.

En voor een PV instalatie voor een doorsnee gezin spreken we al snel van 20 a 30 m2 en een budget van 15000 tot 25000 euro.

En wat de financiele en fiscale aspecten betreft zal iedereen zijn eigen situatie moeten beoordelen en afwegen.

afbeelding van zonstraal
27/02/2008 - 15:31

stef hier zonneboiler en Pv gebruiker

jep het beste rendement ligt bij de zonneboiler.
goedkoopste aankoop ook,en de premies in acht zijnde ,niet twijfelen DOEN.Pv tja das een ander verhaal he.Daarvoor moet je ietjes dieper in de geldbeugel,maar met die GSC klinkt het wel aanlokkelijk.
Zie maar de trotse eigenaars (reeds 32)op mijn site,of op het forum,zonneboiler en pv panelen

groeten stef
http://www.zonstraal.net/
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/02/2008 - 16:34
Luc Vander V (niet gecontroleerd)

Piet, je boiler elektrisch opwarmen, en die electriciteit uit PV panelen halen, is eigenlijk van Brussel naar Parijs gaan via Keulen.
Je kan veel en veel beter je boiler rechtstreeks opwarmen met zonnewarmte (zonnepanelen dus), en naverwarmen met, in jouw geval dus, mazout.
Puur energetisch gezien ligt het rendement van zonne panelen vele male hoger dan van PV (PV-panelen slechts iets van een 15 %, dwz, het deel v zonne-energie dat uiteindelijk in elektrische energie wordt omgezet).
Bovendien wordt hier zeer veel onderzoek op gedaan, en zijn je PV panelen binnen 10 jaar mss hopeloos verouderd door nieuwe technologie.

afbeelding van paul nollen
27/02/2008 - 18:20

Bovendien vormen PV panelen samen met de omvormers een complexe instaalatie. Om ze te optimaliseren moet ge al een specialist zijn (of het laten doen) en een defect aan de computersturing is direct een grote hap uit de winst (als er nog winst overschiet).
Ook bij zonneboilers moet men de eventuele herstellings en onderhoudskosten van een complexe installatie (met computersturing) afwegen tegenover een installatie met een iets minder rendement maar met bv een eenvoudige sturing (met diffentieel meting). Veel herstellingen aan computersturingen onder de 1000 Euro gaat zelden lukken. en dan moeten de stukken nog te vinden zijn. Bij lange afschrijvingstijden kan men best rekening houden met het feit dat onderdelen wel eens onvindbaar kunnen zijn. Best eens prijs vragen wat herstellingen en vervangingen van sommige onderdelen kosten.
Eenvoud is dikwijls een goede investering, tenzij men zelf van alle markten thuis is.

Paul

afbeelding van dirk andelhofs
27/02/2008 - 18:46

Piet,

Als je je boiler wil opwarmen met PV stroom is het niet zeker dat er PV stroom over is voor "de rest van het huis"

Je kan best eerst het verbruik van je elektrische boiler eens meten, zodat je een idee hebt van hoeveel die verbruikt.

De tweede stap kan dan zijn : als de bliksem die elektrische boiler extra isoleren ... zeer lage investering, met mogelijks zeer hoge opbrengst !

in afwachting van een zonneboiler ? ...

dirk

afbeelding van pol-3
27/02/2008 - 19:48
pol

weet niet of verhalen zoals Luc vander v kloppen hoor!

heb vriend die een paneel heeft van 30 jaar oud (china) en dit werkt nog steeds.

uiterlijk is aan de hedendaagse panelen nog niets verandert tenzij cellen dichter bij elkaar.

natuurlijk zullen er altijd uitvindingen gedaan worden zoals amorfe panelen , maar dan moeten we terug afwachten of deze gemaakt zijn voor min 20 jaar.

dus mensen die willen investeren in groene energie laat je niet afschrikken en investeer in de toekomst.

zowel in pv of warmtepanelen of isolatie en dergelijke

groetjes

afbeelding van bertvdg
27/02/2008 - 20:12

@ pol: Goede PV panelen hebben nu zo'n 17% rendement, en dan heb je de duurste gekocht. Levensduur durven ze al 30 jaar geven.

Water verwarmen kan het beste om dat eerst rechtstreeks via zonnewarmte te doen. Waarom eerst elektriciteit maken om dan weer om te zetten in warmte?

Een zonnecollector vangt alle zonnewarmte op en verwarmt rechtstreeks, daarna kan je nog altijd bijverwarmen met elektriciteit.

Als je het stroomverbruik van een elektrische boiler wil dekken heb je al snel een half dak PV panelen nodig, met een gewone zonneboiler enkele m².

Kostprijs zonneboiler: 5.000 Euro
Kostprijs boiler 3000W via PV panelen 3kw piek: 20.000 Euro

afbeelding van hannes cools
19/02/2009 - 16:37

beste mensen ik doe een onderzoek voor het school wat jullie vinden van (fotovoltaïse) zonnepanelen

een paar meningen met korte uitleg is genoeg

alvast hartelijk bedankt,

Hannes cools

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.