fotovoltaïsche panelen | Ecobouwers.be

U bent hier

fotovoltaïsche panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van raypandora
09/02/2006 - 17:07

mischien een dome vraag maar als je fotovoltaïsche panelen op je plat dak zet dan heb je directe en indirecte straling.
Directe brengt toch meer op dan indirecte?
Als je je panelen op je dak zet en legt er een spiegelde of weerkaatstend voorwerp bij zodat de zon die instraalt opp je dak naar je fotovoltaïsche panelen wordt gericht zou dit dan de prestaties beinvloeden?

15 Reacties

Reacties

afbeelding van ahardeman
10/02/2006 - 19:00

Dat verhoogd je rendement maar pas wel op dat t niet te warm wordt als je zeer veel concentreert wordt e temp. te hoog en kan je cel kapot gaan en ook verminderd t rendement met een hogere temperatuur.

Denk aan de paraboolspiegels met een concentrated pv cell in het centrum

een mooi voorbeeld is de sunball,

http://www.greenandgoldenergy.com.au/

Prachtig apparaat, kan niet wachten tot ik er 1 mag bestellen aan die prijs... Dat is het einde van pv panelen en olie...

Mvg Arnold

afbeelding van raypandora
10/02/2006 - 19:34
Tom

dacht te lezen dat prijs US$8,700 is dus de prijs valt mee als je ziet wat je hier voor een 3kW moet betalen
http://www.ineltrasys.com/ned/pv.htm prijs daar is 18000€ exl btw

afbeelding van ahardeman
10/02/2006 - 19:46

idd.

en omdat het volledig 2 assig tracking is heb je je energieopbrengst ook beter gespreid over het jaar, dwz per kWh geinstalleerd vermogen heb je ook nog eens een hogere opbrengst. Ze spreken zelf over 5x zo hoog, maar 2x lijkt me reeeler.

Dan is de kostprijs toch 25% van PV en dus op niveau van grijze stroom....

Ben benieuwd, als dit werkt zal t inslaan als een bom!

Arnold

afbeelding van raypandora
10/02/2006 - 20:08
Tom

denk ik ook als je besteld voor usa dan kost dat US$6,010
+ korting van de overheid en groenstroom certificaat en je hebt je investering in no time terug verdiend
- AANKOOP : Gemiddelde aankoopprijs elektriciteit in België = 0.17 € / KWh
- VERKOOP : Het systeem levert 2550kWh terug per jaar : 2550 x 0.17 € = 433 € / jaar
Extra groene-stroomcertificaat : 0.45 € / kWh : 2550 x 0.45 € = 1147 € / jaar (gedurende 20 jaar)
- TOTALE opbrengst aan zonneenergie: 433 + 1147 = 1580 € per jaar

- Kosten van het PV systeem 6000 € + 6 % BTW = 6360€ ( huis ouder 5 jaar, BTW aan 6%)
- Subsidie Vlaamse overheid: - 10 %
- Subsidie Federale Regering : - 1280 €

Dat komt neer op een terugverdienst van 3jaar als ik het goed heb, ik denk wel dat de regering dan snel hun premie en belastingvoordeel intrekt

afbeelding van ahardeman
10/02/2006 - 20:40

Tom

dat is toch ook de bedoeling, de subsidie van de overheid is per definitie een tijdelijk iets om de industrie de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen.

Helaas werkt de subsidie echter averechts, zou er in duitsland en belgie en us geen subsidie op PV zijn dan zouden dit soort technieken en producten al veel verder in de ontwikkeling zijn,

Eigenlijk werken de subsidies dus averechts helaas.

Gelukkig is er in Nederland geen subsidie meer op PV echter omdat in Duitsland belachelijk hoge vergoedingen worden betaald (ruim 5 cent per kWh voor tig jaar) blijft de industrie dezelfde al lang uitontwikkelde panelen produceren.

Elke boer in de wijde omtrek heeft zijn dak van zijn schuur inmiddels volliggen met overheidsgeld

Niet voor niets dat dit product uit australie komt: geen subsidie

Mvg Arnold

afbeelding van raypandora
10/02/2006 - 20:46
Tom

Dat begrijp ik wel maar die groenstroom certificaat is toch ook omdat je zorgt dat er minder co2 uitstoot is en zo het milieu spaart, en dat je daarmee nog een centje kan bijverdienen is mooi meegenomen, dan moet de belgische staat als veel mensen dit hebben (omdat er iets mee kan verdiend worden) geen dure verse lucht in rusland kopen (kyoto norm) en kan men ook met de milieu vervuilende energie centrales stoppen. Dan gaat het belastingsgeld (dat we hier toch al genoeg betalen) eens naar iets goeds: de mensen die meehelpen om de planeet te sparen

afbeelding van raypandora
10/02/2006 - 20:51
Tom

ik hoop wel dat die sunball hier snel uitkomt, hopenlijk aan een redelijke prijs.
Wel een goede tip arnold, kan beter nog even wachte tot die hier vlot te verkrijgen is.

afbeelding van pluto
10/02/2006 - 20:59

Arnold,

ik lees uw bijdragen steeds graag !

:-)

vr gr

Pluto

afbeelding van geert boeraeve
12/02/2006 - 10:47

Die sunball is een systeem voor streken waar veel DIRECT zonlicht is. Ik zopas met de sunball calculator de berekening gemaakt en voor midden Belgie kom ik op een gemiddelde kwh opbrengst van ongeveer 2 000 kwh voor "2,4 kwpiek" Dit is evenveel of mijn zonnenapanelen die op mijn dak liggen. Deze SunBall is geschikt voor de zuiderse landen. Dit geld ook voor de zogenaamde zonnevolgers. Je moet weten dat de opbrengs van uw zonnepanelen in belgie voor meer dan 50% uit het DIFUUS of indirect zonlicht komt.
Wat betreft de kostprijs kom ik even duur uit als de gebruikelijke zonnepanelen.

PS ik heb zelf een forum opgestart. www.bes.be/forum
Groet
Geert

afbeelding van ahardeman
12/02/2006 - 19:48

Geert

Je maakt toch een denk- of rekenfout hoor.

De 1 m2 sunball heeft 330Wp opgegeven vermogen en kost US$825,--.

Volgens mij is dat op dit moment ongeveer 680 euro.

Voor dat geldt koop ik hier aan collectoren (incl. inverter etc, zit er allemaal in he, plug an play!) met 100wp.

Ofwel per geinvesteerde euro heb ik ruim 3x zoveel opbrengst, namelijk ca 80% van 330kWh i.p.v. 80% van 100wp.

Die 5x zoveel halen we hier dus niet maar de kostprijs per kWh zonnestroom gaat wel van ca 50 cent naar ca 16 cent en dat is net wat we nodig hebben om massaal allemaal zo'n ding op onze schoorsteen te kwakken

Arnold

afbeelding van werner van der cruyssen
12/02/2006 - 21:15

Ik denk dat hier aan de lopende band rekenfouten gemaakt worden:

Jullie praten over de prijs van die sunball zoals die op de website van de producent/verkoper staat, dus zelfs zonder lokale sales-tax.

Daar komt nog bij (als je 'm zelf invoert)

- Transportkosten, zal niet niks zijn
- Invoerrechten op aankoopprijs vermeerderd met transport tot aan de buitengrens: reken maar makkelijk 5 à 10 % (zou het moeten opzoeken).
- Op het totaal van vorig streepje nog eens 21% BTW, geen 6% (voor België uiteraard). Die 6% BTW is enkel bij verbouwing én als de goederen geleverd en geïnstalleerd worden door een aannemer. Probeer maar eens uw materiaal voor verbouwing zelf in de Brico te kopen aan 6% BTW......

Het totale prijskaartje zal er al heel wat minder goed uitzien.

Als je 'm koopt via een invoerder en laat installeren zal je weliswaar 6% BTW betalen maar uiteraard neemt iedereen in de ketting dan nog een gezonde marge, naar Belgische traditie (cfr prijsverschil gasketels BE/NL).

Werner

afbeelding van geert boeraeve
13/02/2006 - 08:50

Arnold, De website is nogal onoverzichtelijk en ik kan echt niet uitmaken wat men met de 330 w bedoeld. Men spreekt eerst van wattpiek dan van kwh... Het komt erop neer dat er volgens mij een kleine meeropbrengst is maar, je mag niet vergeten dat je nog een inverter nodig hebt en volgens mij zit die niet in de prijs inbegrepen. Wanneer je in Belgie zou werken met trackingsystems en gewone panelen kom je waarschijnlijk nog beter uit. Volgens mij hebben we in Belgie te weinig direct zonlicht.. Als je dit systeem zou aanschaffen, dan zou het me echt intereseren hoeveel opbrengst je hebt. Dit is volgens mij de enige manier op juiste gegevens te hebben. Ik heb een vermoeden dat men opzettelijk nogal duister is met gegevens.

afbeelding van jurn-1
14/02/2006 - 14:01

Beste, Kan iemand me vertellen of ik nog elektriciteit heb wanneer mijn pv-installatie werkt de de elektriciteit uitviel (net) in het geval van netkoppeling. Stopt dan de energie-injectie ook of hebben we nog stroom (zij het erg beperkt) in de woning?

afbeelding van dannyvho
14/02/2006 - 14:16

Ingeval van netuitval heb je geen stroom meer: om veiligheidsredenen moet, wanneer de stroom door de leverancier onderbroken wordt (werken aan leidingen) ook de levering door netgekoppelde PV installaties gestopt worden. Anders is het niet echt leuk meer werken voor de Imewo mannen.
De omvormers detecteren de 220V netspanning en schakelen de installatie uit als de 220V wegvalt.

Danny

afbeelding van ahardeman
14/02/2006 - 20:30

Ik heb me al opgegeven maar nog geen reactie (standaard bevestiging dat e.e.a. in behandeling wordt genomen zodra er capaciteit is...) dus ik hou je op de hoogte.

De 330W is eenvoudig het vermogen, vergelijkbaar met een PV paneel van 330W, die 660kWh of zo dat is de jaaropbrengst in adelaine, daar komen wij natuurlijk niet aan, ik reken op 300 kWh hier in nederland. De verhouding direct / indirect ligt voor dit systeem zeker gelijk aan een pv paneel toch?

Ook met 19% BTW (hier in nederland, die ik zakelijk trouwens niet reken) erbij blijft e.e.a. interessant, incl. BTW ca 825 euro voor 330 wp, de beste 600wp complete set die ik hier tegenkom kost incl. BTW ex montage € 3.000,--.
2 sunballs leveren minimaal hetzelfde tegen de halve prijs, eerder 1/3...

Natuurlijk is het waanzin die dingen uit australie te blijven halen maar als ze blijken te werken zitten hier zo 5 licentiehouders, zeker weten.

De sunball hoef je niet te monteren, kun je zo in je tuin zetten en in stopcontact steken, vrienden, dat heet een huishoudtoestel. Niks installateur, marge, subsidie en al die grijze gebieden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.