Fiscale aftrek voor passiefhuizen | Ecobouwers.be

U bent hier

Fiscale aftrek voor passiefhuizen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

Fiscale aftrek voor passiefhuizen

Wie een passiefhuis bouwt, krijgt een bijkomende fiscale aftrek van 500 euro per maand. Dat is de kern van een wetsvoorstel van vijf senatoren van de meerderheidspartijen, dat in het parlement wordt besproken.

Passiefhuizen zijn goed geïsoleerde woningen die zonder radiatoren voldoende warm blijven. Momenteel maakt de wetgeving geen onderscheid tussen energiezuinige en energieverspillende woningen. Hypotheekleningen zijn nu aftrekbaar voor 1.500 euro, ongeacht of de woning al dan niet energiezuinig is.

"Met een bijkomende fiscale aftrek van 500 euro bieden we de consument de mogelijkheid de meerkosten van een passiefhuis te dragen", zegt senator Bart Martens (sp.a) in de krant. Hij is een van de indieners van het wetsvoorstel. (belga/dm)

13 Reacties

Reacties

afbeelding van karl herrebout
02/03/2007 - 20:39

Zouden ze niet beter een verlaging van de BTW doorvoeren?Dat is een maatregel die je meteen voelt op het moment dat je bouwt.

Maak bv. PH / LEW specifieke investeringen mogelijk tegen 6% (als Europa mee wil, uiteraard)

Die 500 euro is trouwens heel magertjes, da's 10K euro op 20 jaar, verdisconteert mag je daar al een kwart van af trekken (want je moet uiteraard intrest betalen op het geld dat je geleend hebt voor je PH / LEW).

P.S Ja Bart Martens, en wat met de LEW's ?

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/03/2007 - 22:52
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Jeroen,

Fiscale aftrek van 500€ per maand, dat zou 120.000€ zijn op 20 jaar.

afbeelding van karl herrebout
04/03/2007 - 07:49

500 euro per maand, dat zou dan 6000 euro per jaar zijn, maar hoe wordt het verrekend? Wordt dit in aftrek gebracht op het inkomen? Met een gemiddelde belastingdruk van 30% (inkomensbelasting) blijft dus 2000 over en dat is 40000 op 20 jaar. Verdisconteert ongeveer 30000. Dat is uiteraard niet mis en dekt de meerkosten.

Bijkomend probleem: wie nu al zijn inkomsten fiscaal geoptimaliseerd heeft, schiet er ook naast. Dus kan niet iedereen ervan meegenieten en is de maatregel niet eerlijk. Maar deze discussie hoort thuis in een ander forum :)

afbeelding van philip-5
04/03/2007 - 07:52

wat gaat vlaanderen doen?
Buiten de premie van 1500€ van nu.
Hopelijk volgens ze ook het brussels gewest.
Zou aardig van pas komen

> Passiefhuizen zijn goed geïsoleerde woningen die zonder radiatoren voldoende warm blijven. Momenteel maakt de wetgeving geen onderscheid tussen energiezuinige en energieverspillende woningen. Hypotheekleningen zijn nu aftrekbaar voor 1.500 euro, ongeacht of de woning al dan niet energiezuinig is.

afbeelding van dirk-56
04/03/2007 - 19:30

500€ per jaar, niet per maand !!!!

afbeelding van dries-8
05/03/2007 - 15:41

in de krant staat wel degelijk 500 euro per maand

afbeelding van Rudy_Martens
05/03/2007 - 21:33

Ik heb nog een ander idee:

Men is toch verplicht om aan de EPB norm te voldoen en moet daar een door de overheid gemachtig persoon voor aannemen om dat te laten uitrekenen/controleren.

Dus:
Stel de tegemoetkoming van de overheid omgekeerd evenredig met de door het EPB uitgerekende K-waarde het E-niveau.

Ik bedoel dus letterlijk:
Hoe lager de K-waarde en het E-peil hoe hoger de premie.

Dit is bovendien mooi in een tabel of grafiek weer te geven.

Nogmaals: Het is maar een idee hé, maar ik zou het wel een eerlijk beloning vinden voor een eerlijke prestatie.

Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van Rudy_Martens
07/03/2007 - 21:30

Ake:
Diegenen die de EPB norm voor een woning uitrekenen daar veronderstel ik in dit geval dan wel iemand die daar officieel voor erkent wordt om dit te mogen doen hé.

Als die man/vrouw daar door de overheid door gemachtigd is, wat is dan het probleem? Geen!

Probleem is wel dat al wat overheid is soms irriterend laat zijn gegevens of progamma's aanpast.
Typisch voorbeeld: Op het moment dat ik mijn resol-isoloatie liet uitrekenen had die in Nederland een gecertificeerde lambdawaarde van 0.021 (voor een bepaalde dikte) terwijl in België het EPBprogramma TOEN slechts kon rekenen met een waarde van 0.025

In het eerste geval (0.021) kwam ik op een K-waarde tussen 18 en 19
Met 0.025 zit ik op een K-waarde van 14 (juist op het nippertje de waarde die men hanteert voor de passiefnorm).

Wie in zulke gevallen dan op bepaalde een premie voor een passiefwoning rekent kan dan natuurlijk bedrogen of ontgoocheld uitkomen.

Nietegenstaand blijf ik toch pleiten om de officieel uitgerekende waarden - om aan de EPBnorm te voldoen - aan te nemen als maatstaf om een premie voor passiefwoning te bekomen.

Daarboven blijf ik ook pleiten voor een nul percent BTW tarief voor energiebesparende producten. Ik heb het hier op het forum nog vernoemd, voor diamant bestaat in Belgie het nul % BTW tarief, voor milieugustige en CO2 uitstoot besparende producten zou dit volgens mij ook moeten kunnen.
Reden van mijn nul%BTW-pleidooi:
Directe belastingsvoordeel zoals nul% BTW vind ik een eerlijk belastingsvoordeel voor zowel kapitaalkrachtige mensen (die bv. 20m2 PV panelen kunnen installeren) als voor de minder kapitaalskrachtigen in onze maatschappij, die enkele tientallen 20m2 EPS kopen (om hun hun woning minder koud en vochtig te maken.)
De prestatie van beiden is evenredig met hun kapitale draagkracht en zodoende zou ook de BTWbesparing zijn voor die personen.

Beste groeten,
Rudy Martens

afbeelding van dirk-56
08/03/2007 - 14:02

voor zover ik dacht kan men een passiefhuis niet uitrekenen met de EPB software. De waarden die men in de wettekst opgeeft zijn de algemeen aanvaarde voorwaarden om van een Passiefhuis te spreken, en die worden berekend met de PhPP software.
De enige goede mogelijkheid is denk ik, te werken met certificieren door het Passiefhuis Platform. Certificaat = subsidie; geen certificaat = pech.

afbeelding van sabbe-1
09/03/2007 - 00:03

Ik weet niet of al die fiscale maatreglen zoveel effect hebben.
Degene die met energie en energiebesparing bezig zijn, zullen hun woning, of welk ander gebouw dan ook, toch trachten zo energievriendelijk te maken als mogelijk is.
Of daar nu een fiscale maatregel aanvast hangt of niet.
Ik denk dat het beter is de mensen die niet met energie/energiebesparing bezig zijn te overtuigen om hun bestaande woning energievriendelijker te maken.
En daar zal in verhouding ook een grotere hoeveelheid energie met bespaard worden.
Want in verhouding is de hoeveelheid die men bespaard tussen een LEW en een pasief-woning niet zo groot als wel van een niet geîsoleerd gebouw naar een geïsoleerd gebouw.

afbeelding van pbrien
09/03/2007 - 16:39

Heb het wetsvoorstel eens vluchtig door genomen. Het belastingsvoordeel zou gaan om een niet-geindexeerd bedrag van 500 euro/jaar. Voor 2007 zou dit 640 euro betekenen.

Bij hypotheekleningen van na 1/1/05 betekendt dit dat men,
afhankelijk van het loon, voor 2007, maximum per persoon 1920 euro kan aftrekken, verhoogt met 640 euro gedurende de 10 eerste jaren (indien het de eerste en enige woning is) en voor een passiefhuis zou dit nogmaals verhoogd worden met 640 euro.

Indien men in de hoogste belastingschijf zit heeft men een marginale aanslagvoet van 50% en krijgt men bij een passiefhuis voor 2007 in werkelijkheid 320 euro extra terug. Aangezien die 500 euro geindexeerd is wordt dit elk jaar een klein beetje meer. En dit zolang je lening loopt.

@Karl,
"Bijkomend probleem: wie nu al zijn inkomsten fiscaal geoptimaliseerd heeft, schiet er ook naast."
Optimalisatie heeft er niet echt iets mee te maken. Indien je een lening hebt kan je meer aftrekken. Indien je geen lening hebt geldt de extra aftrek niet.
Dus optimalisatie door levensverzekering of pensioensparen staat er buiten.

afbeelding van pbrien
09/03/2007 - 17:26

Voor de volledigheid:

de 320 euro extra is per persoon. Als je dus een huis bouwt met 2 en met 2 de lening hebt aangegaan is het 640 euro extra per jaar.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.