finoven laten werken met zonneboiler en vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

finoven laten werken met zonneboiler en vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van destijn
10/09/2012 - 18:37

Bij ons laag energiehuis hebben wij een cv installatie staan (elco thision 9kw + war) met daarop vloerverwarming en wandverwarming 1st verdiep. Wij hebben daarnaast een zonneboiler van 300 liter die ook wordt bijverwarmt met de cv. Wij hebben een finoven besteld waarbij een warmtewisselaar wordt geplaatst (8mm koperen buisjes op de mantel). Graag had ik die onderaan aangesloten op mijn buffervat van de zonneboiler. Waardoor ik de warmte van de finoven kan gebruiken voor sanitair water en cv. Daarnaast zou ik een 3 weg klep ertussenplaatsen voor de vloerverwarming te sturen met een extra war. In de ketel bevind er ook een war regeling die zou ik er naast laten werken als de finoven niet genoeg warmte zou geven slaat de ketel bij. De ketel zou ik zijn normale werk laten doen met als ening verschil dat de de temperatuur iets lager is ingesteld als de war van de finoven. Zie tekening (rood zou bijgeplaats worden) Dus de bedoeling is dat de finoven de zonneboiler verwarmt en daarnaast bij springt bij de verwarming van de vloerverwarming. Graag had ik jullie mening hierover + nazicht van het hydrolisch plan.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van flesjespa-1
11/09/2012 - 14:04

Mag ik vragen waarom je extra kosten zou maken voor je cv, als je reeds een goed werkende, zuinige installatie hebt?

Financieel zie ik het nut er niet meteen van in nl.

afbeelding van destijn
11/09/2012 - 15:54

De bedoeling was eerst voor een openhaard.

Dat is dan uitgeweken naar een finoven Met een kleine meerprijs voor een warmtewisselaar te plaatsen voor het sanitair warm.

Daarna dacht ik met enkele aanpassingen het wel zou moeten lukken voor ondersteuning van de vloerverwarming

 

afbeelding van Lacroix
11/09/2012 - 19:06

Sorry, maar met dat schema gaat het niet lukken. Is het trouwens een boiler, een combiboiler, of een boiler in een buffervat.

Vraag aan de leverancier van de finoven of de boiler/buffer om een beproefd schema. Dan ben je zeker dat je goed zijn, en kan je bij hun terecht bij problemen.

 

afbeelding van destijn
12/09/2012 - 18:53

het is een buffervat met een boiler in.

En wat gaat er niet werken?

afbeelding van Lacroix
12/09/2012 - 19:20

Die menger/verdeelkraan in de vloerverwarming.

Ofwel zet de finnoven en de ketel rechtstreeks op de buffer. Of je zet de finnoven in de retour van de ketel. Maar de vloerverwarming moet via een apparte menger en pomp geregeld worden en je hebt een evenwichtsfles nodig (of je gebruikt de buffer als evenwichtsfles.

afbeelding van destijn
13/09/2012 - 21:55

Die pomp die ik nodig heb in de vloerverwarming zit in de ketel.

De finoven in de retour van de ketel plaatsen is ook geen optie Omdat de ketel enkel moduleert voor aan de juiste temperatuur te komen, er zitten geen regelventielen in.(enkel een ventiel voor de boiler op te warmen).

Die overdruk die hij zij heben kan hij toch kwijt via de depar van de buffervat ( bovenst aansluiting)

De bedoeling zou zijn dat er twee war regelingen op staan een op de ketel die iets lager is ingesteld en een op het 3 wegventiel.

Regageer er gerust op als ik het verkeert zie.

afbeelding van Lacroix
14/09/2012 - 16:28

Twee regelingen op één installatie gaat problemen geven. In bepaalde gevallen gaan de pompen in serie komen te staan, in andere gevallen kan het debiet over de ketel te laag worden doordat de pompen elkaar tegen werken. Dit kan resulteren in lawaai, cavitatie, overtemperatuur van de ketel, te warm of te koud...

Nogmaals, zoek een beproefd schema. Hydraulische schema's ontwerpen die goed werken is niet  zo eenvoudig.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.