Fiere/trotse bouwers ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Fiere/trotse bouwers ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van stan-3
08/04/2006 - 16:45

Na terug heel wat lezen op deze website,

is me opgevallen dat er veel mensen met allerlei stuff bezig zijn. maar graag had ik ook wel eens wat werkelijke realisaties gezien. ik kan me voorstellen iemand die een passiefhuis bouwt, dat er enige fierheid mee gepaard gaat die dan word omgezet in website s of iets dergelijks.

waar blijven die mooie pics
websites
stories
ervaringen (specifiek dan)

mijn eensziens kan een menz daar veel uit leren (spec de doe het zelver dan).

misschien is het tijd deze webstek/forum eens een beetje aan te passen, en ook in te delen in rubrieken zodat vragen die twintig maal terugkomen op deze site niet nog een keertje worden gesteld. lijkt me ook aangenaam om hier een hoop basisinfo te plaatsen waar eigenlijk geen vragen behoeven maar voor iedere bouwer parate kennis zou moeten zijn ?

14 Reacties

Reacties

afbeelding van digitaloverdose
09/04/2006 - 01:37

Hehe, 't is wel geen passief huis maar toch wel iets meer aandacht voor isolatie dan gebruikelijk is. En 'k ben er fier op ook natuurlijk: http://spaces.msn.com/jochems2002/

We zijn er al een jaar mee bezig en over enkele weken gaan de werken eindelijk beginnen...

afbeelding van frankdh
09/04/2006 - 17:28

Beslist deze link eens bezoeken,

http://bouwdagboeken.achaos.org/

Groetjes,
Frank

afbeelding van Hans Delannoye
09/04/2006 - 19:47

Stan

" is me opgevallen dat er veel mensen met allerlei stuff bezig zijn. maar graag had ik ook wel eens wat werkelijke realisaties gezien. ik kan me voorstellen iemand die een passiefhuis bouwt, dat er enige fierheid mee gepaard gaat die dan word omgezet in website s of iets dergelijks. "
Dan moet je maar eens googlelen, vindt je massa's informatie. Er wordt ook vanalles georganiseerd, zoals bv. de opendeurdagen met rondleidingen (BBL, PHP,..). Van een aantal projecten vindt je ook fiche's op www.passiefhuisplatform.be, en een aantal mensen hebben ook hun realisatie op hun website gezet (o.a. www.lika.be, www.duquesnoy-kint.be,...)

De problemen van het forum zijn gekend, maar het is blijkbaar niet zo eenvoudig die op te lossen en alle oude informatie te behouden.

Hans

afbeelding van wout-4
09/04/2006 - 21:00

Mochten wij het Energieforum vroeger ontdekt hebben dan zouden wij misschien nog verder zijn gegaan, maar desalniettemin zijn wij toch fier op ons verbouwingske van een banaal rijhuis tot LEW :

www.dewachter.org/Bouw

Wout & Annick

afbeelding van Hans Delannoye
09/04/2006 - 21:14

Wout

't Is een realisatie waarover je je zeker niet hoeft te schamen. 't Kan altijd beter, maar die dingen evolueren sneller dan onze portemonnee.

Hans

afbeelding van leo-6
10/04/2006 - 08:15
Leo

@Wout

Ik volg je verbouwing geregeld via de link van achaos, knappe prestatie in ieder geval.
Maar wat ik me afvraag is hoe breed het perceel is/was, en hoeveel nuttige binnenruimte ts de muren je hebt.

Mvg
Leo

afbeelding van wout-4
10/04/2006 - 17:40

Leo,

huis is 6 meter breed.

Hans,

wij schamen ons niet hoor; we komen van K175 (ongeveer) en nu zitten we aan K29 (minutieus berekend door student die er z'n eindwerk over maakt). Jouw portemonee ken ik niet, maar de onze evolueert pijlsnel, edoch in de verkeerde richting :-)

Wout

afbeelding van bert-11
10/04/2006 - 20:10

Wout,

Ik ben eens gaan kijken op jullie blog en het ziet er een knappe LEW uit.
We hebben zelf zojuist de goedkeuring gekregen voor onze bouwaanvraag voor onze LEW (blog is nog in aanmaak ;-) )
Aangezien dialoog zo'n druk programma heeft dat ze ons pas in augustus van advies kunnen voorzien zal ik hier wat informatie moeten bijeensprokkelen :
Op de foto's zie ik dat jullie oa muurverwarming hebben, hebben jullie dit zelf gelegd ?
Hebben jullie aluminium ramen of PVC ?

Bert en Jessy

afbeelding van wout-4
10/04/2006 - 21:56

Bert en Jessy,

misschien hoort jullie vraag niet direct thuis in deze vraagstaart.

Over de muurverwarming : zie mijn berichtje van 06/04/2006 in http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1144317611&first=&last=

Zowel op mijn blogje als op die van Lieven Hollevoet (http://uushuus.lika.be/) kan je het goed zien. Als je cv-installateur je op weg wil zetten en de benodigde materialen levert is het echt goed te doen hoor, geen schrik van hebben !

Onze ramen zijn van aluminium : Reynaers CS77, destijds het best isolerende alu-profiel van Reynaers (inmiddels is er ook een CS77Hi die nog iets beter zou isoleren), glas is 1.1 . In het LEW-verhaal is dit zeker een zwak punt, dit zou veel beter gekund hebben. Wetende wat ik nu weet zou ik eventueel kiezen voor houten ramen met alu-buitenzijde en 0.6 glas, maar dit zou natuurlijk fors duurder zijn in aankoop, hoewel op termijn zeker positief voor het energiebudget.

Ik ben ook maar een leek die probeert er het beste van te maken. Een goede raad alvast : steek enkele weekends of nachten in het lezen van dit forum. Er zit weinig structuur in, maar het bevat een schat aan informatie. Gaandeweg zal je wel merken wiens bijdragen lezenwaard zijn en welke je kan overslaan.

Wout

afbeelding van Architect Christophe Debrabander
10/04/2006 - 23:18

www.janenels.tk is een fotodagboek van een houtskelet LEW dat volledig wordt gebouwd door de bouwheer zelf
http://passiefhuisename.archicd.be is een beperkt fotoboek van een gecertifieerd passiefhuis
http://www.archicd.be/eigenwoning.html is het fotodagboek van onze eigen woning
http://hoekske.citrus.be/album.php?album=3 is ook een zelfbouwer die zelf een LEW aan het bouwen is in metselwerk
http://uushuus.lika.be/ is een metselwerk LEW die ook volledig door de bouwheer zelf werd gebouwd!
http://homepage.mac.com/gpdude/PhotoAlbum4.html is de bouw van een goed geisoleerde werkplaats
wouter zijn verbouwing is er ook eentje waar hij fier op mag zijn!

met wat googlewerk (en vooral via de website van achaos) zijn er heel wat fotodagboeken te vinden :)

groeten,
christophe

afbeelding van mathias-3
11/04/2006 - 13:48

Hallo Wout,

Ik heb uit interesse eens al je foto's bekeken, ziet er goed uit! Mooi gedaan.

Wel een klein vraagje: Waarom steken jullie foamglas en ytong onder de gevelsteen en niet onder de andere muren?

afbeelding van wout-4
11/04/2006 - 13:59

Matthias,

zeer terecht opmerking van die Perinsul : omdat ik hemel en aarde heb moeten bewegen om dat aan de architect verkocht te krijgen. Dat is pas gelukt tegen dat we aan het 1ste waren. Voor wat betreft de muren in de kelder heb ik daar dus spijt van, dit zal altijd een koudebrug(getje) blijven. Ik had gevraagd om dat opgaand metselwerk van het binnenspouwblad aan te zetten op een ytongblok. Nu is daar wel perimeterisolatie gebruikt tot 60 cm onder de grond, 2 x 4 cm resolschuim, dus echt rampzalig zal het niet zijn. En de andere muren, op ééntje na, waren bestaande muren van het oude huis, daar konden we sowieso weinig mee doen.

Je kan natuurlijk zeggen klant is koning en je moet voet bij stuk houden, dat is allemaal waar, maar je wordt als leek soms met argumenten bestookt die achteraf gewoon niet blijken te kloppen, bijvoorbeeld over de druksterkte van ytong en perinsul. Het is een cliché, maar je leert veel bij als je bouwt...

Wout

afbeelding van mathias-3
11/04/2006 - 14:11

@Wout,

Ik ben het ook al tegengekomen hoor, ik ben ook bezig met een renovatie van een rijhuis. Het zou allemaal veel gemakkelijker zijn moesten de stielmannen een beetje meewillen.

De stielmannen die ik al over de vloer gehad heb waren allemaal van topklasse, behalve als het over energiebesparend bouwen gaat, daarover moeten ze nog veel leren.

Hopelijk is het al wat beter gesteld wanneer ik aan een volgend huis begin binnen een aantal jaar :)

Groeten,

afbeelding van paul-11
28/10/2007 - 16:59

bouwdagboeken. Daar kan je veel van leren. Helaas is het aantal LEW en passiefhuis dagboeken zeer dun gezaaid. Van de "gewone" dagboeken leer je ook een boel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.