Fermacell buitenhoek afwerken (finisher) | Ecobouwers.be

U bent hier

Fermacell buitenhoek afwerken (finisher)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van deftone82
11/09/2014 - 14:44

Hallo

wij hebben de binnenmuren en plafonds van onze volledige woning afgewerkt met fermacell platen. De gaatjes zijn ondertussen bijna allemaal dicht. Nu zijn we begonnen met de finisher. Op zich een leuk maar erg moeilijk werk als je het niet gewend bent.

Daarom een eerste vraag voor de ervaringsdeskundigen: hoe hebben jullie dit gedaan? Ik heb zo'n oranje 'mes' van fermacell zelf gekocht en dat gaat wel, alleen de dikte van die pasta juist krijgen, is me wat moeilijk. Ik ga er van uit dat als de vezelstructuur van de plaat weg is, het ok is om te verven. Maar als het wat dikker gesmeerd wordt, is de muur al wat witter en misschien beter om te verven?

Tweede vraag: bestaat er een trucje om mooi de buitenhoeken strak af te werken?

Alvast bedankt voor de hulp!

3 Reacties

Reacties

afbeelding van FilipS
11/09/2014 - 21:36

Een paar 'kneepjes':

- Je moet bij het 2x uitplamuren proberen zo precies mogelijk te werken. Doel is om achteraf zo minimaal mogelijk te moeten schuren. Dat spaart tijd EN voorkomt dat de plaat te veel vezels gaat 'loslaten'. (die geven later bij de fijnplamuur-gang problemen).

- Fijnplamuur (de kant-en-klaar vanuit de emmers) kan je (en wij verdunnen dat heel wat) met water. Je kan dan blijven doen tijdens het verwerken - regelmatig de emmers wat bij verdunnen.

- Je moet geen dikke laag van die fijnplamuur krijgen, wel een egale dunne 'film'. Dat doe je best met een spaan en het afstrijkmes.

- Als je goed fijnplamuur plaatst is het bvb. niet nodig om grondverf te gebruiken voor goed dekkende verf/leemverf/... .

- (en inderdaad het uitplamuren van de plaat met fijnplamuur is een heel karweitje).

---

Buitenhoeken afwerken:

- speciale dunne hoekprofieltjes (dus niet van die dikke galvanisé voor bezetters). 

- wij doen meestal een verlijmde buitenhoek en deze met een bovenfrees afronden. (onder moet je met de hand de hoek afronden/schuren).

 

Binnenhoeken: 

- plaat niet laten aansluiten aan elkaar (ook niet aan elkaar plakken). Naden met schildersacryl afwerken.

Grt,

Filip

 

 

afbeelding van deftone82
12/09/2014 - 08:46

Dag Filip!

Eerst en vooral bedankt voor je reactie.

Toch nog enkele zaken checken: je spreekt van 2x uitplamuren. Wat bedoel je precies met 'uitplamuren' en waarom 2x? Dat is de eerste keer dat ik dat hoor. 

Wij hebben twee producten: de joint filler in zakken van 5kg, die hebben we gebruikt voor de schroefgaten en gelijmde naden na te strijken. Daarnaast hebben we de emmers 'kant en klare finish'. Zoals ik jouw bericht lees doe jij de hele muur met die joint filler om daarna met de finish (ofte fijnplamuur) er over te gaan?

Gisteren ben ik overgeschakeld op het fermacell mes naar een hele brede plamuur spaan. Wat doet een afstrijkmes nog anders dan een spaan?

Wij hebben ook verlijmde hoeken. Die zijn meestal redelijk recht dus dat is geen probleem. Alleen met de fijnplamuur het die spitse hoek mooi afwerken is een andere. Afgeronde hoeken lijken me minder mooi, dus dat ga ik voorlopig wat afwachten. Wat bedoel jij nog met "onder moet je met de hand de hoek afronden/schuren"?

En ga je er op het einde nog met een schuurmachine of natte spons over om het echt 'strak' te krijgen?

afbeelding van charly99
13/09/2014 - 20:43

hoeken afwerken met voegband zoals bij gyproc, is dat een mogelijkheid?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.