Extreem mazoutverbruik? | Ecobouwers.be

U bent hier

Extreem mazoutverbruik?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van van trappen
28/03/2007 - 16:04

Hallo allemaal,

Graag had ik van jullie wat informatie ontvangen. Onlangs zijn wij verhuisd naar een huurhuis met verwarming op mazout. Al meteen merkten we een geur van uitlaatgassen op in de garage waar de brander staat. Bovendien bleek na een zestal weken dat het niveau in de tank schrikbarend was gezakt. Dus gemeten hoeveel erin was en toen een week gewacht en weer gemeten. Blijkt dat we, omgerekend, een verbruik hebben van € 50 per week!!! Toen hebben we de brander eens bekeken. Die blijkt al van 1981, volgens mij is dat antiek in brandertermen. Wij letten echt wel op wat we doen, hebben zelf een moderne thermostaat geinstalleerd zodat er alleen op piekuren wordt gestookt. Als die afslaat blijft er toch warmte door de buizen stromen, zodat je verplicht bent alle thermostaten op de convectoren uit te draaien. Dat is volgens ons ook niet normaal. Verder hebben we ook nog eens opgemerkt, na veel lezen over mazoutkachels, dat de schoorsteen helemaal verkeerd staat, waardoor de stinkende uitlaatgasgeur naar beneden komt op het terras!
Volgens ons is die hele installatie gewoon op en dringend toe aan vervanging als Belgie ooit de Kyoto norm wil halen. Helaas kunnen we de boel niet zomaar afsluiten want ook het warm water wordt met die brander verwarmt.

Maar ja, het is een huurhuis. Huisbaas redeneert "verbruik is normaal - je hebt toch warmte - het is niet mijn probleem" (zal je niet meegeven wat onze reactie daarop was). En wij kunnen toch maar moeilijk op eigen kosten een nieuwe installatie gaan zetten.

Vraag 1: Is er nog iets op te lossen door onderhoud, of is dat bij zo'n oude brander verloren moeite?
Vraag 2: Om de problemen in elk geval in de zomer in te dijken overwegen we een electrische boiler te plaatsen, zodat de kachel volledig uit kan in de zomermaanden. Is dit haalbaar voor een redelijke prijs?
Vraag 3: Waarom komt er (dit keer serieus) geen degelijke wetgeving over dit soort versleten, slecht afgestelde en nooit gecontroleerde branders? Volgens mij zou dit een heel hoop CO2 uitstoot vermindern, wat toch alleen maar kan bijdragen tot het algemeen welzijn. Minder fossiel brandstofverbruik, minder ergernis en minder misbruik van de in dit geval toch zwakke positie van een huurder.

Alvast bedankt voor jullie bijdragen

12 Reacties

Reacties

afbeelding van FilipS
28/03/2007 - 17:45

Beste Van Trappen,

Net voor deze 'gevallen' is er een Europese regelgeving in de maak, welke nu reeds vrijwillig kan aangevraagd worden, namelijk de ERKENDE ENERGIE-AUDIT (bij ons bekend als EAP = Energie Audit Procédure).
Bedoeling is dat dit soort audit verplicht wordt bij verkoop en verhuur van huizen (was in eerste instantie tegen 2008 verplicht, helaas weer op lange baan geschoven).
Men heeft inderdaad de situatie dat een verhuurder een goedkoop en optisch opgeknapt huisje verhuurt op de markt (slechte of geen isolatie en electrische verwarming om maar iets te noemen) tegen een prijs (laat ons 400EURO nemen). De huurder weegt af tegen een andere pand van laat ons zeggen 500 EUR/maand (goede isolatie, moderne stookinstallatie,etc), maar kiest prijsbewust voor pand A. ... tot blijkt dat pand A een maandelijkse kost heeft voor energieverbruik (-verkwisting) van 200 EUR (of meer), terwijl pand B met een kleine 40 EUR toekomt.
(en deze kost is natuurlijk niet voor rekening van de verhuurder ... vandaar weinig luister en interesse).

De energieaudit zal een document zijn wat een verhuurder/verkoper moet voorleggen aan de kandidaat huurder/koper, zodat hij dadelijk ook een zicht heeft op isolatie, verbruik, rendement van ketels en sanitair warmwater ... helaas nog even wachten ... en zoals te verwachten met weinig enthousiasme onthaalt door verhuurders en vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars, ...

U kan nu ook (zelfs als huurder) een energieaudit laten uitvoeren, u kan de kosten deels inbrengen als belastingvermindering, u kan dit document tevens aan uw verhuurder overhandigen, maar het heeft voor hem geen verplichting ... dus ik vrees dat dit niet behulpzaam is in je huidig probleem.

-> jaarlijks onderhoud en afstellen (door erkend technieker) van een oliebrander is verplicht (ook af te houden van je belastingen) en kan je rendement een beetje verbeteren ... maar verricht geen wonderen natuurlijk (tenzij er iets serieus fout is natuurlijk).
-> plaatsen van een electrische boiler is (vermoedelijk) geen oplossing ... ook vanwege hoge energiekosten
-> indien mogelijk een doorstroom gasboiler (prijs/verbruik gunstig).
-> plaatsen nieuwe brander (kostelijk) en vermoedelijk niet rendabel want ketel en gehele installatie (pompen, ...) zal van zelfde bouwjaar zijn.
-> moeilijk vanaf computer raad te geven ...

Voor jezelf en het milieu (en ook voor de eigenaar) toch proberen om een 'moderne' stookinstallatie te installeren ... hij kan die kosten afhouden en jij ook (gedeeltelijk) bij gezamelijke investering. Dus die investering zal best wel meevallen en waarschijnlijk voor beiden rendabel !!!

afbeelding van maarten-16
28/03/2007 - 17:50

Toch geen lek in uw tank?

Schakel over op gas of een dubbelwandige bovengrondse tank met alle leidingen bovengronds.

Al die ellende dat men kan krijgen met bodemverontreiniging.

afbeelding van pat-7
29/03/2007 - 21:15
pat

Om te beginnen moet je een onderhoud laten doen van de ketel en brander
De brander moet afgesteld zijn volgens bepaalde normen en de meetresultaten moeten aan bepalde voorwaarden voldoen.
Voldoet deze er niet aan is de eigenaar verplicht deze installatie in orde te laten zetten.

afbeelding van lucvt
29/03/2007 - 21:52

Van Trappen,

Ik heb min of meer hetzelfde probleem met mijn branderke van 1987. Af en toe rookhinder in de garage en zelfs buiten ruik je soms de gassen die uit de schouw komen.
De terugslag van de rook blijkt te heftig. Dat kan je zien als je het dekseltje van het kijkgaatje opent. Bovendien bemerkte ik heel wat teeraanslag nabij de spuitmond en in de ketel.
De spuitkop werd vervolgens vervangen door één met een iets kleinere diameter (kostprijs max. 10 euro) en de druk waarmee de mazout wordt ingespoten regelde ik op zo'n 10 bar. De luchtinvoer werd ook wat getemperd. Het is nu ,al wat beter maar toch niet optimaal. Na het opnieuw kuisen van de installatie zal er nog een herinstelling gebeuren.

Hopelijk gaat het branderke nog mee tot eind 2008, want dan zijn mijn PV-panelen fiscaal in mindering gebracht en is de voorraad mazout op. Ik voorzie dan een condenstieketel op gas.

afbeelding van batske
29/03/2007 - 22:01

Mazoutinstallatie dient wettelijk elk jaar een onderhoud te krijgen. Bij dit onderhoud hoort een attest waarop de brander beoordeelt wordt. Behaalt de brander de minim niet moet de huisbaas inderdaad de installatie laten aanpassen (brander/ketel).
Ook de mazouttank moet gekeurd worden op eventuele lekkage, als deze afgekeurd wordt, wordt hier een rode dop op geplaatst en mag je mazoutleverancier geen mazout leveren.
Ook hier dient de huisbaas dan de nodige kosten te maken.

afbeelding van maarten-2
29/03/2007 - 23:04

tommeke,
als de tank afgekeurd wordt is het kwaad meestal al geschied. Daarenboven zijn er heel wat gevallen waar een tank door de test stuk gemaakt werd.
Voorts nog gehoord dat stookolie chemisch gezien te waardevol is om zo maar op te stoken.
maarten

afbeelding van van trappen
04/04/2007 - 16:57

Dag allemaal,

Ik wilde jullie nog even bedanken voor de nuttige informatie. Het blijft vrees ik water naar de zee dragen. Ondertussen heeft de huisbaas toch iemand gestuurd, die als een dokter allerlei metingen deed (temperatuur, roet in de schouw, CO2 etc.). Toen ik hem uitlegde dat we € 200 per maand aan mazout toch te veel vonden zei hij: "Comfort moet betaald worden!" Maar toen bleek dat de convectoren nog steeds warmte afgeven als de pomp stil ligt krabde hij zich even op het hoofd en had hij geen snel antwoord. Er zal nu een hoognodig onderhoud komen, maar ja, zoals iemand hierboven terecht zei, we verwachten geen wonderen.
En inderdaad, een jaarlijks onderhoud is verplicht. Maar of we dat gaan kunnen afdwingen .... ;)

Veel groeten,

danny en essy

afbeelding van FilipS
06/04/2007 - 10:32

Beste Van Trappen,

Wat betreft onderhoud ketel (brander, ...). Zoals hierboven reeds vermeld is dit verplicht.
(voor wie de kosten van dit onderhoud vallen, huurder of verhuurder ... kan ik me niet uitspreken). Feit is wel dat je hiervoor een certificaat krijgt, welk tevens nodig is voor uw belastingvermindering, MITS dat de installatie is goedgekeurd (lijkt me de logica zelve).
Indien ... de installatie niet is goedgekeurd (wegens te vervuilend, uistoot van roetdeeltjes, ...) zal een grondig onderhoud of vernieuwing zich opdringen. Meestal gaan die 2 hand-in-hand ... overdreven verbruik is meestal slechte verbranding, is uitstoot van roet, ... .

(Trouwens bij een eventuele woningbrand zal uw verzekering zeker vragen naar dit onderhoudscertificaat, dus je hebt dit absoluut nodig).

Bijkomend (is maar een gok op lange afstand) is het geïnstalleerd vermogen waarschijnlijk veeeeeeel te hoog. Mogelijks ook een te grote sproeier, te hoge keteltemperatuur, ... enfin vele mogelijkheden (meestal zelfs combinatie van alle mogelijkheden) bij oudere installaties. Alles bij elkaar verbruikt men dan snel 30-40% teveel (verloren energie).

Mijn voorstel: blijven (lief) aandringen op nieuwe installatie bij verhuurder / evt. overtuigen met alle mogelijke certificaten en documenten dat de installatie niet meer goed te keuren valt (dus ook voor u onmogelijk is om een verzekering af te sluiten ...).

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/04/2007 - 19:21
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

het probleem van de reuk is vermoedelijk te zoeken in deafstelling
het hoge verbruik vermoedelijk doordat de ketel continu op temperatuur blijft voor her warm water, dit kan verholpen wordn door het plaatsen van een regeing
het warmen van de convectoren na het stoppen van de thermostaat is vermoedelijk een defekte " flow valve" , deze klep houd de natuurlijke circulatie tegen , deze is vermoedelijk defekt en blijft open staan

groeten

afbeelding van verschueren
22/01/2008 - 19:19

hoi,

Wij wonen eind feb. één jaar in een alleenstaand huisje (jaren 50tig denk ik) waar we verwarme met mazout!

Er is enkel beglazing en tevns wordt het water met mazout opgewarmd.

Kan iemand ons zeggen of een verbruik van 3500 a4000 liter per jaar een normaal verbruik is voor een gezin van twee met één zoon van 6?

Is een huurhuis en brander is niet nieuw,wel volgens huisbaas door vorige huurder gecontroleerd.

afbeelding van jean-24
22/01/2008 - 22:13

beste verscheuren,

aangaande je verbruik, stook je heel het huis warm? Is er dakisolatie? En als er daksolatie is, is deze dan goed geplaatst? Hoe oud is de ketel? en vooral hoe oud is de brander? In oude woningen is gewoonlijk alles overgedimensioneerd geïnstalleerd. Is de ketel degelijk afgesteld? De schouw gereinigd?

Het is een groot verbruik, vooral aan de huidige kostprijs van mazout. Grootste slokkop is verwarming van water.
Nochtans voor installaties van rond de jaren 50 is het een normaal mazoutverbruik. Ik zou op een ander gaan wonen, en zeker geen investeringen maken voor een huisbaas.

Voor ik het vergeet is de mazouttank in orde? heeft de huisbaas een keuringsattest? De huisbaas verhuurt een woning die in "orde" is. Dus moet hij bij verhuur een attest kunnen voorleggen, zelfs van onderhoud van de ketel en schouw. Al die verhaaltjes van "zeggen" het is in orde, de vorige huurder heeft alles laten controler, enz.Dat telt helemaal niet.

groetjes

Jean

afbeelding van Lucia
24/01/2010 - 09:03

Hoi hoi

Wij zijn splinternieuwe bewoners in Belgie en was ook erg benieuwd naar het stookverbruik van anderen, zodoende kwam ik hier. Het valt allemaal nog mee, als ik dat zo lees. Wij zijn in dit huis gekomen op 01-01-2010, hebben op 28-12 voor de eerste keer al direct 500 liter moeten laten komen. Onze verbazing was groot dat dit na een week al op was, weer 500 liter laten komen en die is nu vandaag bijna op en moet dus voor de derde keer in een maand tijd WEER 500 liter laten komen. De thermostaat staat overdag op 10 graden, na 18.00 uur mag hij even op 15 tot ongeveer 22.00 want dan gaan we aanstalten maken om naar bed te gaan. De stokoude ketel in een stokoud huis is "nagekeken" maar we hebben daarvan geen certificaat of zo. De electrische bedrading ervan ligt op de grond en er moet per dag minimaal 5 liter water opgevangen worden wat in een emmertje loop. Als je deze 1 dag vergeet te legen dan loopt het over de grond richting electrische bedrading, doodeng en levensgevaarlijk. De monteur heeft in de eerste week van januari de ketel bijgevuld en mijn man heeft deze vorige week alweer moeten bijvullen met water. Dit huis is een huurhuis dus dit verbruik moeten we wel nog even kenmaar maken. Alleen al in januari zijn wij al 850 euro kwijt aan stookolie, dit lijkt mee geen normaal verbruik. Dat betekent dat het stoken in de wintermaanden vanaf half oktober zeg tot eind maart/arpil ons dus zo'n (6x850=) 5100 euro gaat kosten. Dat gaan we niet redden dus. Iemand enig idee hoe dit op lossen zonder verhuizing?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.