Extra isoleren of niet? | Ecobouwers.be

U bent hier

Extra isoleren of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Majo
28/08/2011 - 18:33

Hallo iedereen,

Omdat we er zelf niet uitgeraken wil ik deze vraag in het midden gooien.
Wij hebben 25 jaar geleden een huis gekocht uit 1962. Het is een bungalow, dus gelijkvloer, slaapkamers onder dak en daarboven nog een ongebruikte zolder. De zolder hebben we toen geïsoleerd met glaswol met aan 1 alu-zijde van 6 cm. Tussen de zoldervloer (houtconstructie) had de vorige bewoner ook glaswol gelegd. Wij verwarmen enkel gelijkvloers. In de winter daalt de slaapkamertemperatuur tot 15 à 16 graden. In de zomer is het er tussen de 19 en 23 graden. Onze vraag is nu of ons pelletverbruik lager zal liggen als we de zolder extra isoleren. Of dat het verschil in de slaapkamers dan minder groot zal zijn?
Bedankt voor jullie reacties
Majo

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
28/08/2011 - 23:50

Als het economisch optimum voor dakisolatie zo ongeveer op 20-26cm minerale wol ligt dan zal extra isoleren in dit geval (6cm) zeker zinvol zijn, maar hoeveel je gaat besparen is moeilijk te zeggen, verder zullen de temperatuurverschillen kleiner zullen worden. Isoleren naar het optimum heeft overigens alleen zin als de rest ook mee opgetrokken wordt: kierdichting, vloerisolatie, gevelisolatie, 1.1-beglazing... en vergeet niet minimaal systeem C (ventilatie) te plaatsen want goede isolatie kan alleen met goede ventilatie.

afbeelding van Majo
29/08/2011 - 09:27

 

Hallo Ingir,

Wij hebben vorige zomer de onze spouw laten vullen met Ecoparels en vorige winter hebben we ons glas laten vervangen door 1,1 HR ++ glas. Maar de vloeren van de beide verdiepingen kunnen we niet meer isoleren. Ons huis is eigenlijk "af" en om nu terug beginnen met breken is nu ook niet bepaals ecologisch. En een goede ventilatie plaatsen is dan waarschijnlijk ook niet zo evident. De vensters op de slaapkamers staan altijd op "kip" zolang het buiten niet te koud is natuurlijk. Maar de 3 velux-ramen staan wel altijd open, of is dat niet voldoende als ventilatie. Ik kan niet zeggen dat wij vochtproblemen hebben. In de kelder is de vochtigheidsgraad wel iets hoger, maar ik veronderstel dat dat normaal is. Ik heb nog eens gekeken in mijn agenda waar ik de temperaturen van boven al een tijdje bij hou, en ik heb gezien dat het in maart toch enkele keren maar 13 graden was. Heeft dat te maken met de isolatie op zolder, of is dat een normale temperatuur voor een ruimte die niet verwarmd wordt?

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
29/08/2011 - 10:29

 

 

Majo,

 

Ik versta deze kwestie van isolatie toch niet zo goed. De vorige eigenaar had glaswol tussen de houten constructie van de zoldervloer gelegd. Hoe dik is deze isolatie en is die zorgvuldig gelegd?

 

Maar waar hebt gij dan deze 6 cm glaswol bijgelegd? Boven op deze van de vorige eigenaar? Moet deze zolder ooit begaan worden? Loont het niet de moeite om deze vloer met bijkomende vaste isolatieplaten te beleggen, waar er later kan op worden gegaan?

afbeelding van Majo
29/08/2011 - 11:44

Pierre,

Die 6 cm die wij geplaatst hebben zit tegen het dak. Dat zijn stroken van 40cm die tussen de kepers geplaatst zijn en met de zijstroken tegen de kepers vastgemaakt zijn. Deze van op de vloer is niet zo zorgvuldig geplaatst. Ik heb een beetje schrik om iets zwaar op de vloer te leggen omdat dat een constructie is van balken met daar tussen kepers om de boel bij mekaar te houden, zoals ze in 1962 bouwden zeker. We komen eigenlijk nooit op die zolder. We moeten er enkel op kunnen moest het ooit binnen regenen of mocht er iets met de dakpannen gebeuren. Maar de zolder is heel droog, daar hebben we (hopelijk lang nog) geen last van.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.