extra isolatielaag pur | Ecobouwers.be

U bent hier

extra isolatielaag pur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gerry95
17/11/2014 - 19:28

beste, ik zou mijn zolder/ontspanningsruimte nog wat beter willen isoleren; momenteel zit er tussen de spanten van 17.5cm een laag glaswol van 18cm dik; dampscherm is nog niet geplaatst. Om deze ruimte direct afgewerkt te hebben, zou ik nu nog een PURplaat met gipsplaat op de spanten plaatsen, pur is 3cm/gipsplaat 9mm.( is van recticel, dampscherm zit tussen gips en purplaat) Nu vraag ik me af of dit gedaan mag worden, heb ik hierdoor kans op condensatie in de glaswol? Wat met de aansluiting op de OSBzoldervloer, isolatie tot op osb en rand afkleven om luchtdicht te zijn?alvast bedankt voor reacties

4 Reacties

Reacties

afbeelding van PatrickM
17/11/2014 - 21:24

Ja, zoals je het zelf uitlegt is dat prima.

Alleen begrijp ik niet dat je al die moeite doet voor slechts een klein beetje extra isolatie. Zorg dan direct dat het de moeite waard is.

 

ikzelf heb mijn spanten met 175 mm rotswol bijgeisoleerd met 12cm recticel.

afbeelding van jeroen Grote Jan
17/11/2014 - 21:32

Beste,

 

Je verhoogt enkel het totale isolatiepakket en plaats dan een "dampscherm" aan de warme zijde van de isolatie. Bouwtechnisch niks verkeerd mee en geheel correct. Ik spreek liever over een luchtdicht scherm ipv dampscherm. Aan de randen waarop je aansluit heb je trouwens geen dampdicht gegeven om op aan te sluiten. Nu je er toch nog aankan, zou je best eens controleren welk type van onderdak je hebt. Aangewezen is een dampopen onderdak, dan heb je nooit problemen met condensatie in deze opbouw (steeds meer dampopen naar binnen naar buiten bouwen). Is het een dampdicht onderdak en je gaat op je zolder geen echte vochtproductie maken (sauna, badkamer....) en je ventileert afdoende lijkt het me niet echt een probleem te zijn.

Volgens je beschrijving en de website van Recticel, heb je het over Eurothane G.

Je vraag aangaande de aansluiting van het dampscherm rondom is terecht. Op de website vindt je hierover niet direct gegevens. Enkel dat je de voeg onderaan kan opvullen met Pu-vulmiddel. Er bestaan inderdaad luchtdichte pu-schuimen en combinatie met een doek of scherm (bv Soudal SWS-system). 

Dezelfde vraag kan je stellen tussen de platen onderling. Aangezien er geen flappen hangen aan de platen, veronderstel ik dat de luchtdichting tussen de platen onderling gebeurt door het uitsmeren/opvullen van de voegen.

Tenzij je kan aansluiten op het (luchtdichte) pleisterwerk op de wanden de verdieping eronder, lijkt het me de beste optie de voeg onderaan luchtdicht af te kleven op je osb. De voeg openlaten is al helemaal geen optie en je riskeert luchtstroming achter of in de (glaswol) isolatie, waardoor de isolatie teniet gedaan wordt. Weet wel dat osb niet gegarandeerd luchtdicht is, maar het is beter dan niks.

Wel geen spotjes, kabels of andere doorheen de platen boren, dan doe je de luchtdichting teniet.

 

Veel plezier,

afbeelding van gerry95
17/11/2014 - 21:59

beste,

bijkomend vraagje ivm dat extra isolatielaagje, het dak loopt nog een stuk  (ongeveer 1,5m) door tot in de slaapkamers het verdiep eronder. Hier heb ik geen mogelijkheid meer om die extra isolatielaag bij te plaatsen; dus over het volledige dakoppervlak zit ik dan eigenlijk met 2 verschillende isolatiediktes--> op zolder dus 3cm pur erbij. Is dit een probleem?

@patrick, met die bijkomende dikte kan zolder nog gebruikt worden; indien ik dikker ga wordt ruimte iets te benepen.

hartelijk dank voor uw reactie

afbeelding van PatrickM
17/11/2014 - 22:15

Verschil in isolatiedikte tussen zolder en slaapkamer is geen probleem.

Veel succes !

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.