Extra dakisolatie via buitenzijnde | Ecobouwers.be

U bent hier

Extra dakisolatie via buitenzijnde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Chrisgo
14/07/2015 - 18:50

Hallo,

Ik overweeg een nieuwe stap om een beter geïsoleerde woning te verkrijgen.

Mijn woning is van 1993, vrijstaande woning met 290 vierkante meter bewoonbare opp.

Het eerste verdiep ligt grotendeels onder het hellende dak.

Twee jaar geleden nieuwe ramen laten plaatsen met 1.1 glas en dit geeft al een groot verschil omdat we grote ramen hebben (keuken is een erker volledig in glas).

Het dak is geïsoleerd met minerale wol en ook de zoldervloer. Voor de zolder is dit voldoende maar voor het eerste verdiep is me dit wel wat te weinig. Het is maar een 10 à 12 cm dikte van de minerale wol.

Op zich zou het dak dus beter geïsoleerd kunnen worden maar langs de binnenzijde kan je enkel aan de zolder aan. Op het eerste verdiep is het geen optie om langs de binnenzijde te werken.

Ik zou dus langs de buitenzijde eventueel willen bij-isoleren. Is er een manier dat men dit gewoon kan inspuiten tussen de pannen en het onderdak? Of bestaat dat gewoon niet? (Ik ken er dus niets van he). We hebben ook zonnepanelen en alles eraf halen voor bijkomende isolatie gaat zeker te duur uitkomen.

We betalen momenteel nog geen 100 EURO aan gas en elektriciteit tesamen. Als ik 10 procent zou besparen heb ik 120 EURO per jaar. Elke investering gaat dus lang op zich wachten om terug te verdienen. Vandaar dat ik de investeringskost laag wil houden.

Spouwmuurisolatie overweeg ik ook nog. Momenteel enkel een extra isolerende snelbouwsteen en vrije spouw van 4 à 5 cm. Maar ik vrees vieze stenen doordat het een poreuze steen is en deze niet snel genoeg zal uitdrogen.

Alle tips welkom!

18 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
14/07/2015 - 21:52

Je kan niet isoleren tussen onderdak en pannen. Alle isolatie moet altijd onder het onderdak zitten. Dus in jouw geval kan je enkel langs binnen bijisoleren.

Maar als je maar 1200 € per jaar voor electriciteit en verwarming samen dan zit je toch al opmerkelijk goed. Stel dat je slechts 2000 kWh/jaar aan elektriciteit gebruikt dan kost dat ongeveer 500 €/jaar. Dat verbruik blijft,zal niet verminderen met isoleren. Dus dan blijft er nog slechts 700 € aan verwarmingskosten die je nu per jaar betaald.

Als dat klopt (wat ik betwijfel) hoef je om economische redenen geen enkele isolatieverbetering meer te doen, je kan dat nooit terugverdienen.

afbeelding van Chrisgo
14/07/2015 - 22:06

Bedankt voor het antwoord.

Momenteel betaal ik 84 euro per maand bij Lampiris voor gas en elektriciteit. En dan heb ik bedrag zelfs laten verhogen.

voor elektriciteit betaal ik enkel de vaste kosten gezien ik door mijn zonnepanelen geen verbruik heb. Zelfs een groot overschot waardoor badkamer zelfs enkel elektrisch verwarmd wordt.

Voor gas was m'n hoogste verbruik ooit 2500 kubieke meter. Dat was toen de zeer strenge winter van enkele jaren geleden.

Ondertussen de nieuwe ramen dewelke een merkbaar verschil hebben op comfort en verbruik van gas.

Een normale winter zal een jaarverbruik van ongeveer 1750 kubieke meter geven. Zeker niet meer. Wat ik niet slecht vind voor de grote van ons huis. We gaan er wel bewust mee om. 

We hebben nog een houtkachel die we enkel s avonds aansteken als het uitkomt en voor enkele uren. Dat zal wel iets doen maar geen gigantisch verschil.

Als de prijzen stabiel blijven zullen extra investeringen bijna niet terug te verdienen zijn. De betere ramen geven al een merkbaar verschil maar zullen louter door betere isolatie niet terug te verdienen zijn.

Enkel goedkope investeringen zijn te overwegen. Maar die zijn er niet denk ik.

afbeelding van Ingir
15/07/2015 - 21:12

Er zijn wel enkele efficiënte maatregelen met een korte terugverdientijd:

- verbetering luchtdichtheid ofwel op kierenjacht met kitspuit en tochtstrippen

- waterbesparende douchekop

- instellen maximale keteltemperatuur en vermogen (minder!)

- waterzijdig inregelen van de cv-installatie

- hotfill wasmachine/vaatwasser.

afbeelding van Chrisgo
15/07/2015 - 21:41

De meeste zaken zijn wel voorzien.

De temperatuur van mijn boiler kan ik wel wat lager zetten.

Bedankt voor de tips.

afbeelding van AntonLaenen
16/07/2015 - 17:36

Gezien de investering redelijk groot zal zijn door de slechte berijkbaarheid denk ik niet dat bijkomende dakisolatie rendabel zal zijn. Bovendien is de bestaande 12 cm minerale wol ook nog niet zo slecht. Mocht je bij de zoldervloerisolatie wel bij kunnen kan je overwegen hier een rolletje glaswol (zonder dampscherm) bij op te gooien.

 

Rendabeler lijkt mij om zoals je eerder zei de spouwmuren te laten isoleren, je bestaande snelbouwsteen (ook al is hij isolerend) isoleert helemaal niet goed. Het vullen van de spouw zal de isolatiewaarde van je muur al snel kunnen verdrievoudigen en door de premie zal de investering beperkt blijven.

Als je een (kruip)kelder hebt en de vloer nog niet geioleerd is kan je ook zelf vloerisolatie aanbrengen, dit hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn en kan het comfort en de energierekening ook wat verbeteren.

afbeelding van Ingir
16/07/2015 - 18:45

Isolerende snelbouw... wat wordt er toch veel gebakken lucht verkocht.

afbeelding van charel
16/07/2015 - 19:28

Ingir, ik weet wat je bedoelt, in de vergelijking met traditionele materialen is de isolatiewaarde pover.

Desondanks kan je gerust van isolerende stenen spreken. In feite isoleert elk materiaal in meer of minder mate. 

Elk materiaal heeft een andere lambda waarde, en vanaf welke waarde mag je dan van isolerend spreken? Welk materiaal valt daar juist onder en welk materiaal valt er juist boven?

In ieder geval als je de muur naar zijn isolatiewaarde gaat berekenen dan scoort een muur met een binnenspouwblad uit isolerende snelbouw beter dan eenzelfde muur met gewone snelbouw die dan weer beter scoort dan een muur met volle betonblokken enzovoort.

En dan speelt ook de dikte nog eens een rol. Zo kan bijvoorbeeld een massieve muur van 60 cm dik in" isolerende" snelbouw beter isoleren dan een traditionele spouwmuur met "echt" isolatiemateriaal in de spouw.

afbeelding van AntonLaenen
16/07/2015 - 21:22

Het lijkt mij inderdaad ook in elk geval goed om voor de best isolerende oplossing te kiezen, isolerende snelbouw in plaats van standaard snelbouw is dus op zich wel een goed idee. Maar, als je gewone en isolerende snelbouw vergelijkt zal het verschil in isolatiewaarde slechts het equivalent van ongeveer een halve centimeter PU schuim hebben.

Het is een verschil maar misschien ook vooral een verkoopstruc...

afbeelding van Ingir
17/07/2015 - 14:48

Producten die de isolatiewaarde verhogen bij gelijkblijvende geveldikte zijn vooral bedoeld om het falen van de architect te verdoezelen. Het probleem begint in het eerste schetsontwerp waarin te weinig geveldikte gereserveerd wordt, bijvoorbeeld 35 cm in plaats van 50 cm. Eenmaal de functies ingedeeld zijn is er met geen centimeter geveldikte bij te praten, alles zit al klem tussen de buitenwanden. De oplossing wordt dan gevonden door van minerale wol over te stappen naar PUR-isolatie en als dat niet voldoende is kan zelfs nog een "isolerende" snelbouw gekozen worden om juist aan de gevraagde K-waarde te komen. 

 

Nog veel erger zijn de SOD-woningen die verkocht worden met super-isolerende beglazing (gewoon 1.1-glas dus), de bekende isolerende chape (goedkoop gemaakte chape door er PS-korrels door te mengen) en niet te vergeten de isolerende bouwsteen die spouwisolatie overbodig maakt. Met het jubelende lastenboek in de hand denkt men een nul-op-de-meter-woning te kopen maar in werkelijkheid zit men opgescheept met een energievretende woning. En dan mogen wij hier de rommel weer opruimen...

 

Gebakken lucht dus en helaas is deze malpractice in 2015 nog niet uitgebannen.

afbeelding van Griet en Stefan
17/07/2015 - 19:14

Uw chauffage en warmwater leidingen isoleren.  Uw boiler extra isoleren.  om een idee te geven, oude boiler plus de leidingen isoleren hebben ervoor gezorgd dat ons gasverbruik voor warm water van 1m3 naar 0,6m3 per dag daalden.  dus bijna de helft!

Zoals eerder aangehaald, kelderplafond isoleren.  Enkel materiaalkost, want dat kan je zelf.  

Ook gewoontes aanpakken.  Douchen gedurende max  2 a 3 minuten en direct achter elkaar douchen, zodat je de warmte uit je leidingen zoveel mogelijk benut.  Zeker als je leidingen te lang zijn, lees meer dan 5m.

De opbrengst dankzij hierboven beschreven, plus de gsc van uw te grote pv installatie, zou toch een mooi financieel potje ontstaan, waarmee je uw dak en muren aanpakt.  Zo zou ik het doen....  en wordt het geld van de gsc nuttig gebruikt!  Liever het geld in isolatie steken dan aan uw gasleverancier!  En aangezien men nog premies er voor geeft zou ik het zeker doen!

En als dat klaar is, kijk je fier naar uw energiezuinige woning!

afbeelding van Brecht Schatteman
18/07/2015 - 22:19

Nog ecologischer: samen douchen ;)

Maar inderdaad: soms zijn bepaalde kleine ingrepen veel rendabeler. Denk bijvoorbeeld aan de thermostaat op 20 zetten ipv 22.

afbeelding van Chrisgo
19/07/2015 - 09:26

Spouwmuurisolatie ga ik nog overwegen. Ik zal eens een paar offertes laten maken. Enkel aan de zijkanten heb ik een grote gevel. Voor en achterzijde is vooral raam en dak. Daardoor gaat het niet om een bijzonder grote oppervlakte en zal de investering misschien nog wel meevallen.

Enkel heb ik bang dat de gevelsteen lelijk gaat worden doordat hij niet snel genoeg meer uitdroogt.

Ik hoor ook wel eens praten over vochtproblemen. Ik heb al een vochtige kelder en dat is al vocht genoeg. 

Moeilijk keuze want er is geen weg terug eens het gedaan is.

afbeelding van AntonLaenen
20/07/2015 - 18:07

Oorspronkelijk dient je spouw om vocht (vooral slagregen die door de steen komt) af te voeren. Het gaat hier normaal niet om grote hoeveelheden vocht.

Alle materialen voor spouwmuurisolatie zijn vochtafstotend of zelfs volledig water- en dampdicht omdat dit de isolatiewaarde negatief kan beinvloeden. 

Echter zullen hier normaalgezien geen problemen onstaan tenzij je gevelsteen dampdicht is (glazuur of andere behandeling ?) want bij een dampdoorlatende steen kan het vocht na een regenbui gewoon weer uitdampen.

 

Wij hebben onze spouwmuren ook geisoleerd en de facadesteen daarna laten kaleien (=dampdoorlatend) en merken geen problemen, het is wel aangenamer binnen. Mochten we opnieuw voor de keuze staan zouden we het weer doen maar misschien langer stilstaan bij de materiaalkeuze, toen was ik nog niet goed op de hoogte van de verschillende materialen die hiervoor bestaan.

afbeelding van Chrisgo
20/07/2015 - 19:29

Bedankt voor uw bericht!

Welk materiaal zou je dan nu kiezen mocht je het opnieuw laten doen?

Ik heb een gewone baksteen, niets met glazuur of geschilderd. Het is een lichtkleurige steen die je wel vaker zite (pastorie- of landelijke stijl). 

Ik lees ook dat het interessant is om een thermografische energieaudit te laten doen van de woning voor over te gaan tot spouwmuurisolatie. Zo worden eventuele problemen zoals koudebruggen ontdekt. Ik weet niet of het de moeite is om dit voordien te laten doen.

Misschien best een paar offertes laten maken en eens horen wat die verschillende personen zeggen.

Iemand een idee wat een courante prijs is? Via een kennis kan ik aan 18 EURO per vierkante meter spouwmuurisolatie laten plaatsen, het isolatiemateriaal kan ik dan nog kiezen.

afbeelding van AntonLaenen
20/07/2015 - 22:56

Mocht ik nu een materiaal kiezen zouden het waarschijnlijk de EPS bolletjes met grafiet worden, deze halen nu een goede isolatiewaarde en de herkomst van het product (ivm ecologie en gezondheid) zijn acceptabel. Wij hebben PUR laten inspuiten en qua isolatiewaarde mogen we niet klagen, het is zelfs net iets beter dan EPS.

Maar ik ben de laatste tijd meer overtuigd geraakt van het gebruik van gezonde en ecologische materialen en op dit gebied scoort gespoten PUR echt wel slecht. Bovendien moet elk gaatje in je spouw voordien goed afgesloten zijn zodat de PUR er niet uitkomt, gezien wij rolluiken hebben was dit een heel werkje en hadden we nog PUR in de living.

Uiteraard is er niet 1 goed materiaal maar is dit een persoonlijke keuze.

 

Mocht je een thermografisch onderzoek laten doen zou ik dit eerder na het isoleren van de spouwmuren doen, zo kunnen eventuele fouten hiervan aan het licht komen. Het lijkt mij echter helemaal niet noodzakeijk, vooral omdat een klein koudebrugje bij deze isolatiediktes niet veel schade zal aanrichten.

Een onderzoek dat je best wel laat doen voor de spouw te isoleren is een visuele controle van de spouw. Hierbij kijken ze met een camera in de spouw om de dikte te controleren en vervuilingen in de spouw te localiseren. Bij vele isolatiebedrijven gebeurt deze controle al gratis nadat je een offerte aanvraagt.

 

Wij betaalden in 2011 voor de isolatie van onze spouw 28 eur per m^2 voor 6cm dikte maar we hebben gekozen voor een dure PUR soort en konden toen nog rekenen op een dikke premie, dit heeft allicht de prijs wat beinvloed. Ik denk dus dat je met 18 euro per m^2 zeker geen slechte koop doet. Let er tijdens de werken misschien wel een beetje op dat men netjes te werk gaat en dat men tot boven vult (tip onder het dak ook !), en misschien kan je zelf ook ergens helpen om de prijs nog wat te drukken.

 

 

afbeelding van geert devos
21/07/2015 - 11:09

- ivm met PUR in de spouw : - er zijn al verschillende studies die aantonen dat PUR nog een hele tijd uitgast , en dat deze gassen ook naar binnen gaan (idem met gespoten vloerisolatie). Als je persé PUR wil gebruiken neem dan platen die al ontgast zijn bij de fabicage (uiteraard niet mogelijk bij naisolatie van spouw)

                                           - volgend probleem bij de latere afbraak van de woning : epsbolletjes  en glaswolvlokken ruim je bij afbraak met een stofzuiger op / PUR hecht op de bouwmaterialen en zijn niet meer economisch te hergebruiken. Wie zal zich bezighouden met de resten pur van de stenen te krabben ? Wie zal daarvoor betalen ? Geen enkele betonfabriek wil steengranulaat met resten PUR. Storten dan maar !

                                            - bij het in situ spuiten van PUR zijn al malheuren gebeurd waarbi binnen en buitenspouwblad uit elkaar werden geduwd door het uitzetten. Bij een recent gemetselde spouwmuur zal dit niet zo gauw gebeuren, maar bij een 60 jaar oude spouw met half doorgeroeste spouwhaken ???

 

 

- en ivm met de discussie van de "isolerende stenen" heb ik maar 1 antwoord : "bouwen doe je met bouwmaterialen, isoleren doe je met isolatiematerialen ".  Zoals Ingir zegt zijn al de andere "alternatieven " gemaakt om het falen van het ontwerp te verdoezelen. En we leren niet bij : nog steeds zijn er kandidaat-bouwers die zitten te zeuren over een cm meer of minder isolatie , en het gaat dan om nieuwbouw !

afbeelding van AntonLaenen
21/07/2015 - 13:59

U legt hier perfect uit wat ik bedoelde met 'niet gezond en niet ecologisch' als eigenschap voor PUR :)

 

Ik heb tot nu toe enkel studies gevonden over in situ gespoten PUR op en onder vloeren, heeft u ook documenten waar ze specifiek de spouw behandelen ? Ik kan al wel raden wat het resultaat zal zijn maar ben wel benieuwd naar enkele details van zo'n onderzoek.

afbeelding van Slimboy
21/08/2015 - 21:02

Wij hebben ons huis dat zo’n 20 jaar is verleden winter onder de loep genomen wat isolatie betreft. We hadden toen een firma die een warmteanalyse is komen maken van ons huis, bij koud weer. Bleek dat wij vooral te maken hadden met koude bruggen. Kunt ge natuurlijk niet zien, maar met de warmtecamera’s wel.

Dat is wanneer bijvoorbeeld de isolatie van de ene muur naar de andere niet doorlopend is, maar onderbroken, of rondom ramen.

Wij hebben dat huis 5 jaar geleden gekocht van de eerste eigenaar, die een groot deel van de bouw zelf heeft gedaan. Koudebruggen zijn specifiek amateursfoutjes. Daar waar het moeilijk is, is de isolatie een beetje overgeslagen, maar koudebruggen zijn vervelend want net daar gaat het ook schimmelen en dergelijke.

We hebben dan een paar technieken moeten toepassen om het huis goed te isoleren. De achterkant en 1 zijkant hadden holle spouwmuren die langs buiten konden worden opgevuld. Dat gaat heel rap, en geeft weinig rommel. Ze zijn eerst komen kijken met een camera of dat goed zou gaan, en dan via een paar gaatjes isolatiemateriaal komen inspuiten. Aan de straatkant ging dat niet en moesten we langs de binnenzijde isoleren. Daarna hebben we dan opnieuw getest om te zien of er nog verlies, was maar nu is het echt goed geïsoleerd.

De volgende stap is toch ook nog zonnepanelen installeren. Wie weet wordt onze electriciteitsrekening nog negatief ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.