Explosies in condensatieketel! | Ecobouwers.be

U bent hier

Explosies in condensatieketel!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van susan
08/09/2006 - 18:21

Hallo,
Afgelopen maandag is bij ons een nieuwe condensatieketel met 60l boiler erin (acv prestige 32) op propaangas aangesloten. Na de eertste douche die avond begon de ketel enorm harde explosies te geven. De voorplaat zag je serieus naar voren komen. Meteen de stroom er af gehaald en toen hield het op. Het klonk als gas explosies. De monteur is geweest en heeft hem opnieuw afgesteld. Maar de volgende dag was het probleem niet verholpen. Tot drie keer toe is na ieder douche beurt de ketel beginnen te exploderen. Het ligt dus duidelijk aan het gas (al het andere is ook door de instalateur uitgesloten.)
Weet iemand wat dit kan zijn? De gasafvoer is 30cm omhoog en dan met een bocht naar buiten en het gas is propaan.
Wat zou de schade na inmiddels 15 a 20 interne explosies zijn? en wat zouden jullie doen als het gemaakt is (maandag komt de acv expert); extra garantie vragen of een nieuwe ketel vragen? Dit kan naar mijn mening namelijk niet goed zijn voor de ketel!

Alvast bedankt voor de reactie.
Susan

8 Reacties

Reacties

afbeelding van Chicken power
08/09/2006 - 23:37

Beste Susan,

“Tot drie keer toe is na ieder douche beurt de ketel beginnen te exploderen. Het ligt dus duidelijk aan het gas (al het andere is ook door de instalateur uitgesloten.)”

Straf verhaal, wellicht heb onbedoeld de eerste Alkaida- proof ketel te pakken.

”Weet iemand wat dit kan zijn?”

Weten niet, wel gedachten.

“ De gasafvoer is 30cm omhoog en dan met een bocht naar buiten en het gas is propaan.”

En hoeveel lengte dan nog horizontaal naar de buitenlucht?

”Wat zou de schade na inmiddels 15 a 20 interne explosies zijn?”

Als het echte gasexplosies zijn, al heel bijzonder dat dat aantal gehaald wordt.

Ik denk eerder dat er een waterzijdig probleem met de doorstroming in de warmtewisselaar aan de hand is. Het water raakt aan de kook, en even later imploderen deze stoombellen weer. Dat gaat gepaard met donderende reacties, dan zou het best kunnen dat je de voorplaat ziet bewegen. En je kunt die ‘knallen' best wel voelen door het hele huis.

Gasexplosies geloof ik niet zo in dit geval, anders stonden de buren wel op de stoep wegens het zien van vuurballen uit de schoorsteen, of zat je allang in een vervangende woonruimte.

Brandertechnische problemen geven meer rustiger ‘plofjes’ en doen veelal de ketel in storing vallen.

Eerst even de deskundige afwachten, hem niets toezeggen over wat dan ook en je bevindingen hier plaatsen. Hou altijd het voorbehoud tot het niet accepteren van hun verklaring/ oplossing en het kunnen ontbinden van de aankoopovereenkomst.

Dat moet je natuurlijk niet zo helder met ze communiceren hè.

We horen wel weer van je, succes.

Groet, Cp

afbeelding van susan
09/09/2006 - 14:40

De schoorsteen gaat ongeveer 50 cm horizontaal, de ketel hangt tegen de buitenmuur.

Volgens de instalateur was het water niet aan het koken, dat kon hij aflezen. (tenzij dat niet klopt.. :-) )

Bij navraag bij een groot instalatie bedrijf werd mij vertelt dat de verbrande gassen niet goed werden afgevoerd en dat er daardoor ophopingen ontstaan en deze exploderen...? Het zou dus geen gas zijn maar uitlaatgas zijn wat explodeerd. (kan me inderdaad niet voorstellen dat het zuiverpropaan gas is wat expodeerd)

Maar wat ik niet begrijp is hoe het dan komt dat wanneer ik de stroom uitzet, het probleem direct ophoud. Eigenlijk gaat dat voor de beredenering van het koken water ook niet op water stopt niet direct met koken wanneer de stroom wordt afgesloten.
Het exploderen ontstaat pas als de boiler aan is geweest en ongeveer 5 minuten uit is. Ook geeft hij geen storing aan. Onze instalateur dacht dat het misschien aan de drukregelaar kan liggen? Maar ook hier zie ik niet het verband met de knallen en de stroom uitzetten.... heel vaag allemaal....hopelijk is het inderdaad geen "alkaida ketel"!!!

Wat bedoel je met het ontbinden van het contract. Er is namelijk ook aansluitwerk verricht, ik neem toch aan dat je dat wel moet betalen. Kunnen we een nieuwe ketel vragen conform de garantie?

groetjes Susan

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/09/2006 - 15:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

het kan zijn dat deze rookgas aanzuigt via de aanzuig verbrandingslucht. Dit veroorzaakt onstabile vlamwerking. met veel lawaai.

Laat eens weten als je weet waaraan het te wijten is.

afbeelding van susan
09/09/2006 - 20:46

Ronny, geeft dat schade aan je ketel?

Maandag weet ik meer (als de deskundige tenminste weet wat het is...) dan laat ik het natuurlijk even weten!

grt Susan

afbeelding van jurgen-22
10/09/2006 - 10:33

een condensatieketel die ploft is waarschijnlijk het gevolg van een slecht afgestelde gasklep bij de installatie van een condens ketel moet de co uitstoot door de fabrikant ingestelt worden dit gebeurt door de afstelling aan de gasklep van de hoge an lage gasdruk door het regelen aan 2 vijsjes en als die niet goed afgestelt staan kan de ketel enorme knallen geven

afbeelding van thomas-15
11/09/2006 - 19:26

weet je wat dit is ? ik wel...

ACV kwaliteit , zowel in toestel als service/technische dienst = RAMP

tja... mijn ervaring...

afbeelding van susan
13/09/2006 - 08:06

De Acv monteur is geweest, hij zegt dat de afstellingen niet goed hebben gestaan (had onze instalateur inmiddels al opgelost.) De verbranding is dan niet optimaal en kun je "na verbranding/ explosies" krijgen. Zoiets toch..... Mij is nog steeds niet duidelijk wat nu de schade kan zijn.... maar volgens de instalateur kan het geen kwaad.... tja wat moet je dan. Het blijven toch ruim 15 serieuze explosies en een echt duidelijk aantoonbaar probleem is er niet (behalve verkeerde afstelling)
Nu heeft de ketel niets meer gedaan.

Toch moet ik Thomas ongelijk geven over de service. ACV heeft in mijn ogen het probleem direct opgepakt en ook direct aktie ondernomen, qua service kun je niet veel meer doen lijkt mij... de ketel daar kan ik nu nog niet over oordelen maar de warmwater opbrengst is zeer goed!

Hopelijk hebben we inderdaad geen probleem ketel gekocht maar dat zal de tijd wel leren...

Bedankt voor jullie reacties!
Grt, Susan

afbeelding van rakker
17/02/2012 - 08:47

hallo Susan,

wilde weten of de ketel nog steeds werkt?  ben ook van plan om deze te kopen.

mvg

San

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.