erelonen architecten | Ecobouwers.be

U bent hier

erelonen architecten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jan1980
09/09/2011 - 09:33

Beste Ecobouwers,

Graag een beetje info en jullie advies.

INFO:
Kunnen jullie een indicatie geven van hoeveel het ereloon van een (ervaren) passiefhuis-architect bedraagt?
Uiteraard verschilt dit van project tot project. Maar op ongeveer hoeveel % van de bouwkost moeten we rekenen?
Zelfs als ze met een forfait werken, veronderstel ik toch dat dit op een zeker percentage werd gebaseerd.

ADVIES:
We veronderstellen dat architecten met voldoende ervaring in het bouwen van passiefhuizen een navenant ereloon zullen vragen. Of niet? En vinden jullie het dat waard? Krijg je dan extra veel detailtekeningen, worden de aannemers extra gecontroleerd en bijgestuurd,...
Of ben je beter dat je je zelf ook goed verdiept in de materie en met een minder ervaring architect (inzake passief dan toch) in zee gaat?

Alvast bedankt.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
09/09/2011 - 12:21

Betreffende het ere-loon kan je best contact nemen met de architecten zelf. Vroeger was er een richtlijn van de orde van de architecten die ooit verworpen werd door de wetgever. Iedere architect mag dus zelf zijn tarief bepalen.

 

Wil je een goede architect.... kijk eens goed rond, vraag aan mensen naar hun ervaringen...

 

Hoe wij het deden? Ik had een aantal goede houtskeletbouwers (en niet van die type SOD firma's want die werken met architectenslaafjes die toch nooit op de werf zijn) gevraagd naar de architecten waar ze veel vaak samenwerkten voor het bouwen van passiefhuizen. Met die lijstjes kon je al een kleiner lijstje maken voor verdere selectie. En dan op gesprek gaan hé....

afbeelding van stefan-14
11/09/2011 - 11:55

ongeveer evenveel als andere architect voor zelfde project

 

maar de vraag is ook, wat bestel je bij die man (of vrouw) enkel bouwaanvraag of volledig project, met verschillende aannemers, opgevolgd van A tot Z

incl. EPB, PHPP, berekening technieken, ...

 

 

afbeelding van Jan1980
11/09/2011 - 12:42

@Stefan-14

 

Het probleem is dat we nog geen passiefhuisarchitcet hebben gevonden die alleen maar voor de bouwvergunning wil zorgen.  Tot nu toe hebben we contact gehad met architecten die all-the-way willen gaan.

Dat is dan ook ons dilemma.  Ofwel nemen we een 'gewone' architect (sorry voor de uitdrukking), vragen we enkel een handtekening en doen we zelf al het opzoekingswerk en de coördinatie.  Ofwel betalen we lekker veel in de hoop betere service te krijgen.  Tussen die twee uitersten zijn er ook mogelijkheden, maar we zouden ofwel voor écht low budget ofwel full option gaan.

We kennen wel het een en het ander van klassiek bouwen.  Dus op zich zou het wel moeten lukken.  Maar het ganse passief concept schrikt ons wat af.  Stel je voor dat je ergens een folietje vergeet.....  Of dat je vergeet de chappes of de stucadoor te bedreigen dat ze in geen enkel geval folies mogen afsnijden.... Etc.

afbeelding van Ingir
11/09/2011 - 17:35

Ik denk dat je moet rekenen op €18-24K voor een volledige opdracht, dus inclusief werfopvolging maar zonder BTW. Alleen bouwvergunning zo'n €9-12K...

afbeelding van Jan1980
12/09/2011 - 09:15

 

We vreesden al voor dergelijke bedragen. Dat is bijna een miljoen oude belgische frankjes.  Amai!

Maar nu hebben we toch een richtwaarde.  Bedankt, Ingir, voor de reactie. 

afbeelding van stefan-14
12/09/2011 - 18:49

Jan,

 

in welke regio willen jullie (ver-) bouwen ?

 

 

MVG

stefan

 

afbeelding van Jan1980
13/09/2011 - 08:20

In het noorden van Oost-Vlaanderen.....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.