EPB - Balansventilatie | Ecobouwers.be

U bent hier

EPB - Balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van leo-6
14/12/2006 - 14:46

Allen,

Collega van me op het werk is bezig met een nieuwbouw en moet aan de epb voldoen. Op zich geen probleem, enkel de balansventilatie geeft wat rariteiten.

Als je de ventilatie eisen van de epb ter harte neemt en de minima qua toevoer in acht neemt, bekom je op 460m³/h toevoer en 350m³/h afvoer.

Op zich is het huis niet super groot, een 210 m² bewoonbaar.
Maar door de vele slaapkamers (4) en bureau, bekom je hoge minima aan toevoer.

Normaal kan je adhv de afvoer debieten en de max. van een wtw unit (+-300m³/h) wel tot een compromis komen. Aangezien je nooit tegelijkertijd in je living zit en alle 4 de slaapkamers benut. Maar zo zit de epb eis nu eenmaal niet in elkaar.

Dus hoe gebeurt dit in de praktijk? Dient mijn collega 2 wtw units te plaatsen (eentje boven en eentje beneden) zoals een offerte reeds vermelde, OF bewust de minimum eisen niet halen en een EPB boete van 600 euro betalen?

Grtz
Leo

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
15/12/2006 - 15:21

Dag Leo

Aan de toevoer kan je nog wat doen via recirculatie, maar niet aan de afvoer, die moet je halen. Dus heeft ie toch twee toestellen nodig als die maar 300 m³/h per stuk halen.
Dit is natuurlijk onzin, maar wat doe je met zoiets als het wettelijk verplicht is.
Maar zegt de norm, je hoeft deze debieten niet te gebruiken, je moet ze alleen kunnen leveren. Gevolg, ofwel gebruik je de vereiste debieten en dan krijg je niks dazn problemen met uitdroging in de winter, ofwel ga je op een veel lagere stand ventileren, en dan draait je ventilator ongetwijfeld op een slecht werkingspunt, dus relatief groter energieverbruik. Maar was dat de bedoeling van de EPB???????
De enige echte oplossing is, dat er een deugdelijke norm komt voor deze systemen, maar wanneer?

Hans

afbeelding van leo-6
15/12/2006 - 15:31
leo

Hans,

Kweet het jong, EPB sucks op vlak van ventilatie.
Over hergebruik van lucht of recirculatie heb ik al wat gelezen, maar dan zit je weer met een extra ventilator als ik het goed begrepen heb.
Zo krijg je dan een extra kanaal + ventilator om de verse lucht die in de slaapkamers geblazen wordt af te zuigen en terug in te blazen in de living.

Of kan je dat ook bekomen door geen extra ventilator te gebruiken?

Grtz
Leo

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.