Enkelglas, hoog energieverbruik | Ecobouwers.be

U bent hier

Enkelglas, hoog energieverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ridwan a20
09/04/2008 - 15:22

Toch nog een energieforum gevonden :)

Onlangs kwam bij mij iemand van de energiemaatschappij naar de meterstanden kijken. Volgens mijn maandelijkse termijnbedrag ben ik jaarlijks omgerekend 1360 m3 per jaar aan gas kwijt.

Dit is dus het geschatte verbruik bij een gemiddeld stookgedrag voor een alleenstaande die overdag werkt. Dit alles om één ruimte van 18,7 m² te verwarmen! Ik heb geen centrale verwarming (alleen een gaskachel), een geiser en mijn kookstel werkt op gas. En uiteraard: enkelglas, en dit schijnt een grote ontbering te zijn.

Is dit verbruikscijfer erg extreem? En, hoewel moeilijk te definiëren, wat is eigenlijk een beetje een normaal verbruik?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/04/2008 - 15:47
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als alleenstaande werker, en enkel om een ruimte van 18,7 m2 te verwarmen, zou je toch zeker met 500m3 moeten toekomen. Dit is ook ongeveer mijn verbruik, maar dan voor een ruimte van 50 m2. Ruim geschat van die maatschappij dus. Je wel om een herberekening vragen (meeste energiemaatschappijen doen dit toch).

Enkel glas is natuurlijk een slechte isolater. Door krimpfolie op je raam te plakken zal het al wat beter isoleren. Waarschijnlijk heb je ook een gaskachel met laag rendement, en een geiser met waakvlam? Als het een huurwoning is kun je hier weinig aan doen natuurlijk. De waakvlam van je geiser (en gaskachel in de zomer) kun je wel uitschakelen, daarmee bespaar je toch al zeker 100 m3.

Als je grote kieren onder je deur hebt zou je bijvoorbeeld ook tochtstrips kunnen plaatsen (makkelijk, te koop in doe het zelf zaak).

afbeelding van ludo-12
12/04/2008 - 02:12

Beste Johan,

Bij het lezen van je bovenstaande opmerkingen en goede raad, kan ik volledig instemmen tot ik je laatste zin las:
Als je grote kieren onder je deur hebt zou je bijvoorbeeld ook tochtstrips kunnen plaatsen (makkelijk, te koop in doe het zelf zaak)

In een kamer van 18.7m² waar zowel een geiser als een gasradiator staat is het noodzakelijk dat er een constante luchttoevoer onder of in het onderste deel van de deur aanwezig is.Helaas zal het daar moeten tochten aan die deur. Een tekort aan luchttoevoer kan katastofale gevolgen hebben zoals co vergiftiging van de bewoner: in dit geval Ridwan A20.
Dikke overgordijnen voor het enkel glas en oordeelkundig gebruik van de thermostaat van de gasradiator kan ook helpen om merkbaar onder die 1360m³ te blijven.
Ludo

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.