energiewaarde van ons huis | Ecobouwers.be

U bent hier

energiewaarde van ons huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van joeri
03/10/2006 - 09:24

Allemaal,
even mijn licht opsteken.
We hadden gisteren een afspraak met onze energie auditor.
Hij had de nodige berekeningen uitgevoerd en kwam op een waarde van K32.
Dit is lager dan verwacht.
Heeft iemand de een idee of dit wel mogelijk is wanneer er gebruik wordt gemaakt van 6cm Polyurethaan in de vloer.
4mm styrofoam in de buitenmuren en 15cm rotswol als dakisolatie.

Ik zou graag overstappen van de styrofoam naar polyurethaan in de buitenmuren. Is dit een verbetering en is dit de prijsstijging waard? Opmerkingen welkom.

11 Reacties

Reacties

afbeelding van lennie-4
03/10/2006 - 10:13

Lijkt me sterk dat je met dergelijke isolatiediktes en materialen op een K32 uitkomt. Bij mij is dit met omgerekend (ander materiaal andere dikte) ongeveer 2x zoveel isolatie een K42.

Maar het kan wel. Zeer compact gebouwd, weinig glas, rijbebouwing ipv open zijn factoren die zeer sterk meespelen.

afbeelding van kris claeys
03/10/2006 - 15:53

Beste,

Met vermelde isolatiediktes vergeet je die k32 maar, wat wel vaststaat is dat uw woning energieverslindend zal zijn. Veranderen nu het nog kan, verdubbel je diktes en je bent op de goede weg.
Veel succes

afbeelding van Kris 42
03/10/2006 - 19:44

Geachte,

Ik heb 6 cm pur in de muren gestoken en daarboven nog een geisoleerde steen.
In mijn kamers onder dak steekt tussen de 24 en 40 cm.
Waaronder 14 cm homatherm en de rest is rockwool univer.
Ik kan U zeggen dat ik na 1 jaar wonen reeds dik spijt heb dat ik zo weinig isolatie in de muren gestoken heb.
Aangezien bij mij de stucadoor en de chapper langs geweest zijn eind augustus, en ik midden november er ben gaan in wonen hoop ik dat ik vorige winter gewoon zoveel verbuikt heb omdat de woning te nieuw was.
In mijn slaapkamers heb ik deze zomer niet liggen puffen (en ik kan niet goed overweg met de warmte), en vorige winter niet moeten verwarmen.
ik heb me laten ompraten door de architect en mij aannemer.
Bega dezelfde fout niet. Ik betaal nu maandelijks gas + elek 180€ en verwacht geen extra rekening bij de afrekening, maar hoop/ verwacht dat de rekening volgend jaar daalt met toch wel 20%.
Die extra isoaltie in de muur had mij misschien 2000 euro gekost, iets wat ik er op 3-5 jaar vlot had uitgehaald.
Maar ja, spijt komt altijd te laat .

afbeelding van dré-1
04/10/2006 - 01:36

Ik heb dit forum nog niet zolang geleden ontdekt. Jammer!
Heb spijt dat ik geen 15cm in de spouw heb ipv de 7.5cm nu met rockfit 434. Ook laten ompraten door architect, funderingsmuur verbreden zou een kostelijke grap worden. Ik had de exacte meerprijs moeten vragen. Er wordt nogal vlug beweert dat iets onbetaalbaar is. Altijd de exacte meerprijs vragen zou ik aanraden. Isoleren doe ik in de eerste plaats voor het aangename warmtecomfort binnenin de woning, hetgeen nog te weinig wordt benadrukt en op de 2e plaats uiteraard de besparing.

afbeelding van sven-7
04/10/2006 - 16:09

Ik ga binnenkort ook bouwen. Ik ga 10cm PUR steken, is dit voldoende? Wat plaats ik op het verdiep (vloer)?

afbeelding van joeri
04/10/2006 - 18:39
els

Allemaal,
heel erg bedankt voor de reacties, het is dus zoals ik vreesde (en een goede collega voorspelde, bij deze, bedankt, Thomas)
Misschien speelt het feit mee, dat we een losstaande garage hebben en dus geen energie langs deze weg. Maar dit kan niet zo'n groot verschil maken.
Denk dat we eens moeten samenzitten met de energie auditor. Ons huis staat er nog niet (status: betonplaat van de kelder is gegoten) Dus hopelijk hebben we nog wat speelruimte.
Alle andere briljante ideeën steeds welkom!

afbeelding van xg-1
05/10/2006 - 13:38

Interessant die berichten van mensen die zich terecht beklagen te weinig te hebben geisoleerd.

Het lijkt me dat het sensibiliseren stapsgewijs gaat, 20 jaar geleden was 5 cm muurisolatie nieuw en veel, dit werd de standaard, nu blijkt dit te weinig, zelf 7.5 wordt al als te weinig ervaren.

Willen we onze investering binnen xxx jaar niet beklagen dan denken we nu beter wat vooruit.
Wat nu overdreven lijkt (15cm - 20 cm in muren/of nog beter passiefhuisstandaard) zal binnen 10 - 15 jaar algemeen aanvaard zijn en dan ook een extra meerwaarde voor het huis betekenen.

Mits we een huis meestal bouwen voor het leven... zijn we beter een stapje vooruit....Je kan niet teveel isoleren, alleen maar te weinig.. (interessant is een artikel hieromtrent in Bouwen en Verbouwen van deze maand, zij zien ook de evolutie).

Velen verklaren mij nu zot, met 20cm in muur en 30cm in dak in een verbouwing... maar meer en meer hoor ik ook positieve reacties van "dit zullen wij ook gaan doen"...of hou mij op de hoogte van de resultaten etc...

De bouwheren spelen een voortrekkersrol om hun architecten over de brug te krijgen, laat je niet overtuigen maar overtuig hen.

Succes en beste groeten
Xavier

afbeelding van markie
06/10/2006 - 09:17

Nick,
€180 is wel heel veel voor wat jij aan isolatie hebt zitten.
Wij zitten nu aan €120, en hebben nog open spouwmuren.
Het klopt wel dat her eerste jaar na chappen en bezetten veel meer energie vraagt. Goede hoop dus...

afbeelding van silvio
10/10/2006 - 16:39

Wij gaan ook een nieuwbouw zetten. Open bebouwing. En ik probeer de architect en mezelf te overtuigen om K30-K35 te bouwen. Ik ben gesteld op warmte en comfort in huis en dit is de grootste reden dat ik "relatief goede isolatie" wil.

1) Rockwool434(evtDUO) in de muren is verkrijgbaar in 10cm maximum dikte. Wat moet je dan doen? Gewoon dubbel steken? OF hoe gaat dit in zijn werk? Als je extra isolatie wil?

2) Perinsul onder de 1e laag bouwstenen. Goed idee of andere mogelijkheden?

3) Voor vloer en dak, zelfde redenering? Dubbel materiaal leggen?

4) Ik wil graag alu ramen en ontdekte dat SCHÜCO Uw 1,3 haalt. Is dat "goed"? En welk glas zou ideaal hierbij passen. Vele glaspartijen op het zuid en zuid-west. Alsook een grote glaspartij op het oosten.

En zo kan ik nog vele vragen stellen. Vooral, wat is van al deze maatregelen nodig om K30-35 te behalen?

afbeelding van bruno-3
10/10/2006 - 20:17

Silvio,

rockwool 434 kan je krijgen in de dikte die je zelf wil. Ze maken die op maat. Zelf heb ik platen laten maken van 12cm dik en ga ze dubbel geschrankt plaatsen. De prijs is gewoon evenredig doorgerekend.
Perinsul kan je beter in Duitsland kopen. Betere kwaliteit en heel wat goedkoper (hoewel in Belgie gemaakt). Versta ja dat?
Ik ben mijn perinsul in Duitsland gaan kopen. 17,5cm breed, 11,5cm dik en een hogere druksterkte dan de perinsul gemaakt voor de Belgische markt, en dit alles voor een prijs vergelijkbaar met de perinsul van hier (14cm breed, 5cm dik).

groeten,
Bruno

afbeelding van silvio
10/10/2006 - 21:02

dubbel geschrankt? Wil zeggen 1 laag 12cm en dan 2e laag 12cm zo geplaatst dat naden niet overlappen. Klopt?

Ik ben van Maasmechelen dus vlak bij Aken, maar ik ben een totale leek op gebied van bouwen. Ik ga dan ook om te zeggen NIETS zelf doen.

De ruwbouw aannemer is wel een persoonlijke vriend dus die kan ik wel laten doen wat ik wil. Perinsul vanuit Duitsland laten komen lijkt me dus wel een optie.

Wat met kozijnen? Glas? Is het makkelijk om een Duitse Firma dit te laten plaatsen in België. De afstand is maar 40Km voor een grensgemeente. Maar toch.

Zijn er firma's die gewend zijn om naar België te komen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.