energievreters | Ecobouwers.be

U bent hier

energievreters

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van barbara-2
01/10/2005 - 21:24

Dag groene gozers (het valt me op dat op dit forum vooral mannen erg actief zijn...),

Ik lees dat die stand-bytoestellen in huis echte energievreters zijn. Hoe kun je dit oplossen zonder telkens op zoek te moeten gaan naar het stopcontact, ergens waar je natuurlijk net niet goed bij kunt. Kun je bijvoorbeeld heel je muziekinstallatie op zo een bananenstekker aansluiten? Je weet wel, zo een stekker waar dan 1 knop met een lichtje op zit, en waarmee je alles in eens aflegt. Wat denk je? Is dit een goed oplossing? Het schijnt trouwens dat de telenet kabelmodem en splitter het ergst van al zijn wat energievreten betreft.

Groetjes!

41 Reacties

Reacties

afbeelding van philippe-2
01/10/2005 - 22:36

Zo heb ik het gedaan: TV, VCR en DVD aansluiten op een dominoblok met schakelaar op een vlot bereikbare plaats. Eerst alles in standby zetten en dan met het knopje alles echt afzetten.
Bizar is dat onze TV nog een echte uit-knop heeft (het is een oud model. Als hij zo uitstaat is het scherm nog elekrostatisch (haartjes op 'n arm worden aangetrokken), als ik alles uitzet met de dominoblok valt die aantrekking dadelijk weg.

Ook alle PC spullen (scherm, printer, usb-hub, modem, luidsprekers, ...) zijn op zo'n dominoblokje gezet. Die is minder efficient omdat Windows zo traag afsluit, dat ik er meestal niet op wacht en daarna vergeet het knopje af te zetten.

Het maandverbruik van onze PC is van 47kWh naar ongeveer 30kWh gezakt na het plaatsen van de dominostekker.
Het gebruik van de TV is van 15kWh naar 10 kWh per maand gezakt (ook door het vervangen van een halogeenlamp door een spaarlamp)

afbeelding van pascal-13
04/10/2005 - 16:06

Ik ben aan het proberen om mijn electriciteitsverbruik omlaag te halen, maar weet niet goed wat efficient is en wat niet.

Wie heeft tips en adviezen?

Waar kan ik verbruiken van toestellen te weten komen, is er een goede website hiervoor?

nu ben ik dus een beetje willekeurig aan het proberen....niet ideaal.

bedankt voor alle informatie

Pascal

afbeelding van dirkm
07/11/2006 - 20:02

Barbara,

Die bananenstekkers zijn inderdaad een prima oplossing maar dan mag je wel niet bij telenet zitten.(voor de andere weet ik het niet)Bij telenet is men immers bezig om je telefoonmodem en je internetmodem samen in 1 modem te steken.
Vroeger ging onze internetmodem consequent af als er niet gesurfd werd.( Onze TV en DVD en PC zaten op de zelfde bananenstekker dus hadden we nog het voordeel dat de batterij van de draagbare PC steeds op peil werd gegouden tijdens het TV kijken) Dus hadden we nog steeds een gebruiksklare telefoon(met bejaarde en zieke ouders is dit wel een must).Telenet beslist er echter anders over.
Met de nieuwe modem moeten beiden (splitter en combi-modem) constant opstaan, volgens telenet zelf zou dit ons slecht 7,5 € per jaar kosten dwz +~- 50 Kwh/jaar.
Nu weet ik het niet voor U maar met 50 Kwh/jaar kan ik in en rond mijn huis al heel wat klussen opknappen en/of enkele huishoudelijke toestellen laten draaien .

Dus laat iedereen maar naar de film gaan, das altijd gemakkelijker dan concreet in je dagdagelijkse leven kiezenb voor zuinigheid.

by the way,.... fuck telenet

afbeelding van johanny
20/11/2006 - 21:42

Beste DirkM

Ik vraag me af of die verbruiksgegevens van telenet wel kloppen. Enkele weken terug hebben ze bij mij een digicorder geplaatst. De modem moest vervangen worden en een splitter kwam er ook bij.

Op het zware blok met stekker, komende van de modem, staat als input 120 mA. Vermenigvuldigd met 220 volt is het verbruik dus 26,4 watt per uur, wat op jaarbasis neerkomt op 231,264kW. Kostprijs dus per jaar aan ecopowertarief 34,6896 €. Daarbij komt de splitter : op de doos stond 6 watt, herinner ik mij. En naar mijn TV gaat een FSP Group-blok, waarop sprake is van maximum 60 watt.

Alles samen lijkt mij dat heel meer dan 7,5 € op jaarbasis te kosten.

Klopt mijn redenering ?

Ook ik heb geprobeerd althans het nachtverbruik af te sluiten met een bananestekker. Maar inderdaad, dan doet de telefoon het niet meer (in tegenstelling tot vroeger).

Dit alles lijkt mij vrij schandalig. Telenet lokt klanten voor digitale televisie met het verminderd btw-tarief op het abonnement, maar rept met geen woord van de grote extra energiekost, wat voor Ecopoweraars verdomd moeilijk te verteren is.

groeten
Johan

afbeelding van pelletstoker
21/11/2006 - 16:29

Beste Pascal,

Ik kan moeilijk uw elect. installatie van hier bezien, maar in volgorde ruwweg (veel voorkomend):
1) Electrische verwarming en/of boilers
2) alle continue verbruikers, waar ge meestal niet naar kijkt, dz. frigo en diepvriezers (kunnen makkelijk gezamelijk over de 1000 kWh/jaar wegtrekken). A+ en A++ zijn eigenlijk de norm, een A label zou eigenlijk een energielabel van 'C' moeten verdienen !!! Maar hierbij behoren ook bvb. waterbed, aquarium, sfeerverlichting, pomp van CV die continue blijft draaien, ...
3) verlichting: gemiddeld beslaat dit 15-20 van het totaal van de stroomverbruik. (halogeenvretertjes, ...).
4) apparaten welke stand-by staan en trafo's die blijven insteken (vb. lader van gsm, maar ook dimmers van lampen, ballasten van bureaulampen, etc), of koffiezetten van type Nespresso ... Modems, computers(schermen), laders van telefoons, ... Kan oplopen tot 15-20% van het verbruik.
5) apparaten zelf: TV's, stereo installaties, wasmachine, droogkast, (sommige modellen verbruiken 3-5x zoveel dan idem van ander merk).
6) uw gedrag (moeilijkst aan te passen), lichten uit indien je niet in de kamer bent, computer uitschakelen indien je niet werkt, TV uit als ge een tijdje weggaat ... of makkelijke aanpassingen zoals diepvries niet in kelder naast de stookketel, ...

Heb zelf wat veranderd afgelopen jaar, zonder grote investeringen of ombouw, schakelaar tussen TV-video etc. ... besparing: 1.000 kWh/jaar (in mijn geval 30%).

afbeelding van dirkm
21/11/2006 - 20:32

Beste Johan

Die 120 mA moet je zien als wat benodigd is bij 100% werkend, tervergelijking, een stationair draaiende auto(standby) verbruikt minder dan een auto waarmee je 150 over de autoweg scheurt(modem voltijds in gebruik en veel up-en downloaden).
Ik heb ondertussen gebeld met de helpdesk van |#"#^§*¨net en daar vertelde men mij ten eerste: er is geen weg terug dwz de oude 2 apparte modems worden niet teruggeplaatst en ten tweede : de verbruiksgegevens van de modems zouden op de webstek van |#"#^§*¨net te vinden zijn. nu ja ik vindt ze niet.
Op een nederlandse webstek vond ik terug dat een modem in stand-by ongeveer 6 Watt per uur opslobberd , wat bij 3 uur surfen per dag neerkomt op een stand-by verbruik van ongeveer 45 kWh/jaar.

"Dit alles lijkt mij vrij schandalig. Telenet lokt klanten voor digitale televisie met het verminderd btw-tarief op het abonnement, maar rept met geen woord van de grote extra energiekost, wat voor Ecopoweraars verdomd moeilijk te verteren is."

Nu ben ik alleen maar coöperant van ecopower en nog geen stroomafnemer maar wat je daar stelt kan ik alleen maar bijtreden.

Het zou misschien geen slecht idee zijn om hieromtrent een actie op te starten, alleen ik ben niet de aangewezen persoon om zoiets te organiseren dus allen die zich geroepen voelen hebben mijn zegen

gegroet

DirkM

afbeelding van seymortier linda
20/05/2007 - 11:07

ik ben bij tele 2 voor telefoon en internet.de modem ver-bruikt konstant 10w,als ik de modem afzet heb ik geen telefoonverbinding.hoe kan ik iets doen aan dit verbruik en toch telefoonverbinding behouden? help mij uit de nood(a.u.b.)

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/05/2007 - 15:11
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

als het 7,5 euro per maand mag kosten:

neem dan een beperkt abonnenment bij oud-monopolist Belgacom. Altijd bereikbaar zonder modem, alleen heel duur bellen. Maar dat kan je dan doen doer je tele 2 of telent modem aan te zetten en met dat toestel te bellen.

Maar dat is natuurlijk een duurdere oplossing dan 45kWh extra per jaar te verbruiken... Centen of milieu dus.

afbeelding van stefan-14
20/05/2007 - 18:50

Barbara,

wij gebruiken 2 van dergelijke multi-stopcontacten met schakelaar, één aan versterker, CD, TV, ... en één aan computer, printer, boxen, ...

onze telenet-modem hangt aan een geschakeld stopcontact (domotica, maar kan evengoed met een gewone schakelaar) en gaat iedere keer uit als de computer uitgaat

buiten : stopcontacten, tuinberging, ... zit achter schakelaar

ons jaar verbruik : minder dan 2000 kWh met vier

Stefan

afbeelding van guido-13
21/05/2007 - 11:38

enkele tips om te besparen vind je ook op www.dekring.be, bekijk de energiekwartier folder
Guido

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/05/2007 - 11:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Verkeerde link? Op hotel gaan is natuurlijk ook een manier om thuis energie te besparen ;-)

afbeelding van luc dekoninck-1
21/05/2007 - 12:17

Leuk toestelletje dat regelmatig een alternatief biedt voor die stekkerdoor die ofwel niet bereikbaar is wordt vergeten:

powerSavers te koop bij e-ster

ben een tevreden gebruiker (DVD, TV, Stereo) op een powersaver. Valt uit een drietal seconden nadat het laatste toestel in stand-by gaat. Wordt actief zodra je op een willekeurige afstandbediening drukt, volgende druk op de afstandbediening start het betreffende toestel.

afbeelding van seymortier linda
21/05/2007 - 15:11

beperkt abonnement bij Belgacom,is dit wel mogelijk?de telefoonlijn is van tele2 en is van het type
ADSL REACTIE OP JURGEN

(probleem met compu met krokante modem)

afbeelding van Roel P.
21/05/2007 - 16:26

Beste Luc, onze architect heeft ons aangeraden om de powersaver te gebruiken bij de TV-DVD-radio.
Volgens hem kan je tot drie toestellen hierop aansluiten, maar bij nazicht op het internet vind ik enkel een powersafer waar je zelf nog een contactdoos op moet aansluiten. Klopt dit?
Moet de powersaver voor de TV liggen of kan je hem ook aan het plafond bevestigen? Ik dacht namelijk de kabels van de powersaver door het vals plafond te laten lopen, de powersaver er door te laten komen, de kabel verder te laten lopen naar de muur en de stopcontacten van de toestellen hierop aan te sluiten.

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/05/2007 - 22:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Klopt linda, werkt enkel bij telenet, niet bij tele2. Had dat over het hoofd gezien.

afbeelding van jozef-1
22/05/2007 - 22:47

Pascal,

Alleen meten is weten !
Koop een Kwh meter en gebruik hem.

Opgelet met schakelaars met lampje, ook dit lampje verbruikt als de schakelaar aan staat!

Gebruik er eentje zonder lampje of verwijder het!

afbeelding van Jimmy27
22/05/2007 - 23:23

Als ik de splitter van Telenet uitschakel heb ik slecht beeld op de tv.
Een kwh-meter gaan we ons zo vlug mogelijk aanschaffen.

In ons huurhuis zitten wij hier ook met tal van energievreters:
* accumulatoren: door deze correct te laten werken op de buitenvoeler, een besparing van dik 2000 kWh.
* elektrische boiler voor warm water: enig idee hoe ik deze zou kunnen aanpakken?
* elektrische boiler 10l voor afwas: ga ik met timer enkel in het weekend en 's avonds vanaf 17u laten opwarmen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
23/05/2007 - 09:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Zoals bij voorgaande threads reeds werd kenbaar gemaakt (consulteer de zoek-functie): Telenet heeft een paar 100000 mensen opgezadeld met een bijkomende elektriciteitsfactuur van een goeie 40 €. Niks aan te doen of geen teleffon/internet meer. Als nog maar iedereen die enkel aan deze thread meedoet de powersafer in huis haalt (plaats hem waar je wil, zolang hij maar een IR-signaal kan ontvangen), en het goede nieuws na een paar maanden gebruik (dan is hij reeds teugverdiend) doorvertelt, zijn we al behoorlijk op weg de sluimerverbruiken van hifi etc. voor goed te verbannen

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/05/2007 - 09:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

snachts stekker er uit en gsm naast uw bed is toch de oplossing desnoods 2ehands 10euro voor aan het bed

afbeelding van jan verstricht
25/05/2007 - 09:57
Jan

Maar marcel toch, gsm naast uw bed... Ge schakelt die toch wel uit als ge gaat slapen zeker?

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/05/2007 - 10:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

waarom zou ik die afzetten,alleen mijn kinderen hebben die nummer ,is nu al een jaar of drie nog nooit telefoon gehad of hen snachts moete bellen
is dus zeker geen probleem

afbeelding van yves-21
25/05/2007 - 19:46

Roel,

de plaats van de standbykiller (powersafer) maakt niet uit. Zolang het toestel de afstandsbediening maar kan "zien".

Jimmy,
ook voor de keukenboiler bestaat er een standbykiller. Een eenvoudig toestel dat de boiler inschakelt door op een drukknop te drukken en dat de boiler, eens op temperatuur, automatisch eer uitschakelt tot aan de volgende druk op de drukknop!

Groeten,

Yves

afbeelding van seymortier linda
25/05/2007 - 20:05

vervolg op vraag van 20/05: een kennis van mij zegt eens te proberen van een ADSL-filter in de wandkontaktdoos van de telefoon te steken om zodoende toch telefoon te hebben en om de modem alleen te moeten aanzetten als ik met de computer ga werken(modem is draadloos,ADSL-lijn is van tele2)

afbeelding van dirkm
12/06/2007 - 14:45

@ Jan De Gols

jij schreef:
"Zoals bij voorgaande threads reeds werd kenbaar gemaakt (consulteer de zoek-functie): Telenet heeft een paar 100000 mensen opgezadeld met een bijkomende elektriciteitsfactuur van een goeie 40 €. Niks aan te doen of geen teleffon/internet meer. Als nog maar iedereen die enkel aan deze thread meedoet de powersafer in huis haalt (plaats hem waar je wil, zolang hij maar een IR-signaal kan ontvangen), en het goede nieuws na een paar maanden gebruik (dan is hij reeds teugverdiend) doorvertelt, zijn we al behoorlijk op weg de sluimerverbruiken van hifi etc. voor goed te verbannen"

Maar werkt een powersafer ook voor een splitter en een modem?Niks IR signaal.

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/06/2007 - 12:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

nog een belangrijke energievreter den boiler,maar dan wel in speciale omstandig heden
toevallig bij uitgekomen
staat uwe boiler onder de ketel met mazoutbrander,dan gaat het water van de automatich stijgen en gaat het water gewoon gaan circuleren door de buizen en brander als er geen klep tussen zit die automatich sluit na het stilvallen van de cvketel
had het tegen een vriend gezegt die zijn dochter een paar jaren terug gebouwd heeft
hij keek mij zowat ongelovig aan,dat ik zei dat mijn water smorgens heel hard was afgekoeld,ondanks dat die boiler extra geisoleert is zeker ingepakt met 30cm glas wol, en volledig omkadert met plaat waar nog eens een speciale isolatie deken rond zit
nu kom ik heb deze voormiddag tegen en van ver riep hij, zeg dat koelt nogal af he
vergeet te zeggen zet de brander s avonds af, anders had ik er geen erg ingehad
want het water bleef natuurlijk altijd goed warm omdat de ketel op stond
de ketel van zijn dochter is uit 1stuk onder boiler boven de brander
heeft u ook zo een ketel zou ik zeker eens zien of daar iets tussen zit dat de aanvoer of retour af sluit bij uitzetten brander
zet anders de ketel savonds eens uit en u weet het zo
nu dacht ik dat nieuwe ketels dat gewoon hadden ,maar schijnbaar niet
en dat kost geld op een jaar waar veel mensen zeker geen erg in hebben
omdat ik altijd met cv en die dingen bezig ben kwam ik op het idee warm water stijgd dan gebeurd er dit,ben dan de ketel gaan af zetten paar uur later aan de cvbuizen gaan voelen lekker warm natuurlijk
kranen tussen gezet en smorgens heel heet water nu in plaats van lauw
ik begreep maar niet hoe het kwam nu wel

afbeelding van pj
13/06/2007 - 14:09
pj

Marcel, uw bericht was wel even moeilijk om te ontcijferen, maar ik meen dat ik hetzelfde probleem heb, te meer omdat ik vorig jaar een gas-afrekening kreeg van electrabel van ongeveer 1.500 euro bovenophet maandelijkse factuur. Moet je rekening houden dat wij de gasbrander tweemaal hebben laten nazien. Ook na een bezoek van de de netbeheerder is het ngo steeds niet duidelijk waar al dat verbruik naartoe is. Die bander blijft maar branden, ook al staat er absoluut geen cv op! Ik meen dus dat jouw verhaal daar ergens een stuk klaarheid in brengt, want ik heb de test gedaan, en het water van de bloiler koelt inderdaad snel af.
Ik raad ook iedereen aan om zelf de waakvlam in te stellen, want die firma's trekken zich niets aan van uw gasafrekening: zij dien een herstelling of onderhoud, en de dan werkt het, hé. Maar dat die afkoeling door het circuit die zorgt er wel voor dat heel het boeltje telkens weer op temeratuur moet gebracht worden!
Vraagje: moet je dan om de paar dagen naar je kelder lopen om die kranen weer open te zetten? Het water van je boiler wordt immers voorverwarmd door dat circuit?

afbeelding van philippe-16
13/06/2007 - 22:23

marcel en pj,

Willen jullie even verduidelijken wat er aan de hand is?

Gaat het het water in het circuit van de ketel (warmtewisselaar) naar de boiler circuleren (door convectie of zo)?

Bedankt om hier wat licht over te werpen.

Philippe.

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/06/2007 - 18:01
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

pi nu moet ik nog in de kelder,maar dat ga ik wel maken dat het automatich gaat gaan
maar een waakvlam is geen groot verlies in de winter geen,want het houd de ketel mee op temperatuur zo dat hij niet zo vlug moet opslaan
wij hebben dat ooit uitgetest,met verschillende branders naast elkaar
en als de waakvlam bleef brander sprong de ketel een heel stuk later op
maar ja men heeft veel mensen daar mee in de luren gelegt om en nieuwe verwarmings ketel aan te schaffen

philippe inderdaad convectie, warm water stijgd uit zich zelf.
de buizen van het sanitair zullen niet warm worden als u geen water gebruikt
ik denk dat de ketel inplaats van 1 keer per dag 3keer per dag nodig heeft om op te warmen, en mijn ketel op zich is supper geisoleerd
dat ga ik ook nog doen met al mijn verwarmings buizen nog eens extra isoleren, heb dat al in de kelder gedaan en gevoeld dat toch in de kelder
cv ketel heb ik ook extra geisoleerd

afbeelding van dirkm
14/06/2007 - 20:48

Toch eens nagemeten; de motorola "surfboard" SBV 5120E modem geleverd door telenet verbruikt continu 11,5 W(att).
Omgerekend op jaarbasis is dit 100 kWh.
Dit is toch echt te veel.
Het wordt tijd dat de Terminator even overvliegt uit California om hier ook een max. 1 Watt stand-by wet door de strot van telenet te .......

Wie wil zijn modemverbruik ook eens doormeten en de gegevens op het forum plaatsen?

groet

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/06/2007 - 22:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mijn telenetmodem + splitter verbruiken samen ca 8 watt.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.