Energieverbruik staande lamp (halogeen) | Ecobouwers.be

U bent hier

Energieverbruik staande lamp (halogeen)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van roeland-1
11/03/2007 - 15:30

In onze woonkamer hebben wij een staande lamp staan.
Enerzijds is hier een leeslamp voorzien (halogeenlamp 50W 12V), en anderzijds is er bovenaan een buishalogeenlamp (300W) voorzien die zorgt voor indirecte sfeerverlichting. Deze laatste wordt zeer frequent gebruikt (welliswaar niet op volle kracht, er is een dimmer).
Nu stel ik mij de vraag of die buishalogeenlamp geen energieverslinderaar is (300W). zo ja, welke alternatieven bestaan er?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van paul-11
11/03/2007 - 17:00

nee hoor halogeenlampen zetten zowat 80 % van de elektrische energie, om in warmte. De overig 20 % mag je als licht zien.

Als je dan bedenkt dat maar 30 % van de stroom in je halo echt benut wordt, en de overige 70 % door transport en verlies al in de lucht verdwenen is, dan is je halo lampje niet echt effectief meer.....

Daarom zet men zo in op spaarlampen.

Voor de goedkope en veel verkochte halo verlichting is er nog geen echt alternatief, leds geven nog niet genoeg licht.

Voor mezelf heb ik een flink aantal halos op kantoor vervangen door de bijzonder veel licht gevende brightspot van sylvania, een metaal-halide lamp die 35 W verbruikt, maar werkelijk een zee van licht geeft. Alleen, ze zijn net nieuw en dimmen zit er nog niet in, das jammer voor de huiskamer.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.