energiekosten onder controle bij vloerverwarming ? | Ecobouwers.be

U bent hier

energiekosten onder controle bij vloerverwarming ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van riet
21/02/2008 - 20:57

Pas een huis gekocht. Op de benedenverdieping hebben wij vloerverwarming als hoofdverwarming ongeveer 75 m2. In de huiskamer en in de slaapkamer beneden hangen een radiator met thermostaat. Op de bovenverdieping zit op iedere radiator ook een thermostaat.Boven stoken wij soms kort in de badkamer.
Er zit een cv-regelaar VAG 4000 in. Deze bestaat uit: een buitenvoeler,een aanvoervoeler, een cenvax vs 161 energiecontrol,een afstandsbediening fs 171. Volgens de oude bewoners stelde ze nooit iets bij aan de afstandsbediening. Deze stond op de dagstand op 21 graden en de nachtstand op 19 graden. Het gezin bestond uit 3 personen. De stooklijn stond ingesteld op 1.2. Het energieverbruik was ongeveer 2250 m3 per jaar.
Wie kan ons helpen om meer controle te krijgen op het energieverbruik, met als doel de stookkosten te gaan reduceren. Hoe moeten wij de instellingen gaan aanpassen?. Van maandag tot en met donderdag hoeft er overdag niet zo hoog gestookt te worden, cv moet m.n. in de avonduren van 17.00 uur tot 22.00 uur en van vrijdag tot en met zondag de gehele dag aan. Voor ons is 21 graden een prettige temp. Hoeveel m3 is per dag acceptabel om te verstoken? Nu is het 1 m3 per uur (op de dagstand).! Wij hebben de afstandsbediening ingesteld dat hij om 16.00 uur op de dagstand gaat tot 22.00 uur van maandag tot en met donderdag. En in het weekend van 10.00uur tot 22.00 uur. De thermostaatknop bij het systeem van vloerverwarming staat op 3 en de pomp op stand 2. Er hangt een Agpo combiketel van 1999 in huis.
Graag hebben wij advies over de instellingen en terug brengen van energieverbruik.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van rene-11
22/02/2008 - 10:09

Beste Riet,

Een besparing kan komen door de vloerverwarming te gebruiken bij een kamertemperatuur van 19 graden. Meer is niet nodig bij vloerverwarming. Kan u deze temepratuur meten met een goede geijkte temperatuurmeter.

Een besparing kan komen door het watertemperatuur van de ketel te verlagen. Op de bedieningseenheid van de Cenvax kan u de watertemperatuur aflezen. De stooklijn van 1.2 is al aan de hoge kant en is bedoeld voor een radiatorsysteem( maar ja u heeft ook radiatoren).

Hoe hoog is het watertemperatuur van de vloerverwarming kan u dat ergens aflezen ?

Eeen besparing kan verder gerealisserd worden door de ketel in de nachtstand uit te zetten.
Op de Cenvax zou normaal een stand moeten zitten dag/0. Hiermee zet u de ketel in het nachtprogramma kompleet uit.
Wel is hier van belang dta uw huis dan niet teveel afkoelt.

Kan u iets meer vertellen over het gasverbruik:
Maakt u sanitair warm water met gas ?
Kan u iets meer vertellen over de ketel? Wat voor label heeft deze ketel ?(HR plus of HR top)
Kan u iets meer vertellen over het bewoonbare vloeroppervlak van uw woning en evt isolatie van de wanden ?

afbeelding van Hans Delannoye
24/02/2008 - 18:49

rene

comforttemperatuur is geen vast getal, dat verschilt van persoon tot persoon, en het soort verwarming dat je dan hebt speelt geen rol. ik heb vloerverwarming, maar met 19° vind ik het ook te fris.
wel is het zo dat de meesten mensen sneller hun comfortt° bereiken met stralingsverwarming als convectieverwarming.
en ik ben het ook met je eens dat een stookcurve van 1.2 bijzonder hoog is voor VV, wij hanteren meestal 06 of 0.7.

hans

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.