energiefactuur | Ecobouwers.be

U bent hier

energiefactuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van aline
11/06/2011 - 15:53

wat is de maandelijkse energiefactuur voor een passief huis - systeem D Bostoen

op het pssiefhuisplatform spreekt men van 4 tot 10 maal lager, Bostoen stelt dat de stookkost minder dan een tiende is van een E80 woonst

stel dat de energiefactuur 100€is voor een conventionele bouw wat is de factuur dan voor een passief huis??
zijn hiervan reeds gegevens beschikbaar?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
11/06/2011 - 17:52

 Een passiefhuis heeft 15kWh/m²/jaar nodig (of minder) voor verwarming/koeling. Stel dat uw PH 150m² verwamde oppervlakte heeft dan brengt dat op 2250 kWh.

 

Hoeveel uw energiefactuur dan juist zal kosten hangt af van de energievorm natuurlijk. Verwarm je op elektriciteit kost u dat rond de 500Euro per jaar of 41 Euro per maand. Verwarm je op gas kost uw verwarming u een 150 Euro per jaar of 15 Euro/maand.

 

Daarnaast heb je ook nog wat energie nodig om uw SWW te maken. En energieverbruik hangt ook een stuk samen met het bewonersgedrag. Maar er zijn zeker PH genoeg die deze verbruikscijfers kunnen staven.

afbeelding van aline
13/06/2011 - 19:41

dank voor feedback!

Zijn er hier forumleden die reeds in een passiefhuis wonen en die hun ervaring willen delen en dan toch eens de negatieve ptn willen toelichten bv geluidshinder systeem D, extra kosten, onderhoud, ...

afbeelding van Kris Vandermeulen
14/06/2011 - 14:38

Aline,

snuister eens goed rond op het forum hier ivm systeem D.

wel niet te depri worden van onheilsberichten over slechtwerkende D-installaties, vermits dit toch grotendeels te wijten is aan slecht geplaatste grondbuizen.

 

Een goed geconsipieerd systeem D is stil en geeft geen extra noemenswaardig geluid. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het ontwerp ervan:

  • geluidsdempers zijn noodzakelijk
  • naast elkaar liggende kamers mogen geen ventilatieopeningen in elkaar verlengde hebben
  • geribbelde buizen kunnen aanleiding geven voor extra geluid/geruis

 

kleine opmerking: passiefhuizen zijn omwille van de dikkere isolatie en betere beglazing alsook de luchtdichting beter afgesloten van omgevingsgeluid. Hierdoor zal je ook alle geluid in huis makkelijker kunnen onderscheiden en benoemen.

 

Over de energiefactuur zelf..... let goed op met het vooropgestelde (passief)verbruik en het eigenlijke verbruik. Als bewoner hangt de energiefactuur ook veel af van de dagdagelijkse routine en leefwijze. Uitgebreid koken zal de temperatuur doen stijgen in een passiefhuis maar in de winter puur uit gewoonte de vensters op kiep zetten zal de energiefactuur fors doen stijgen.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.