energiefactuur | Ecobouwers.be

U bent hier

energiefactuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lies-beth
17/12/2007 - 14:40

hoy, ik zit met een vraagje,
wij wonen op 50M² met zijn vieren en onze elektriciteitsmeter lijkt tilt te slaan.
Eandis is al langs geweest en ziet geen probleem,
onlang ontving ik een eindafrekening en ik moet 1300eur betalen en betaal vanaf januari dus 201eur per maand aan gas en elektriciteit.
Mij lijkt dit veel, we hebben een vaatwasser AAA een miele was en droogmachine (recent model) en verder koken en verwarmen op aardgas.

Ik denk dat dit een héél onrealistische eindafrekening is en hoewel eandis niet wil aannemen dat er misschien iets is met mijn meter wil ik toch graag even weten wat anderen verbruiken op jaarbasis met 4 personen.

dankje

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/12/2007 - 14:51
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Gemiddeld Belgisch gezin:
elektyriciteits: 3500 kWh(dag en nacht of enkel dag, geen elek. verwarming). Gas: 22.000 kWh (koken incluis).
Welke bedragen en verbruiken rekenen ze respectievelijk aan voor elektriciteit en gas?.

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/12/2007 - 14:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoi Lies,

je hebt het hier specifiek over je elektriciteitsmeter en daarna geef je de eindafrekening van GAS EN ELEKTRICITEIT zodat het wat moeilijk wordt om uit de schaarse gegevens de nodige conclusies te kunnen halen. Wel kun je de elektriciteitsmeter in de gaten houden en bvb dagelijks (omstreeks dezelfde tijd) de stand(en) noteren om dan eens na gaan wat je dagelijks verbruik is. Vermenigvuldigen met 365 en dan nog eens met (ongeveer) 15 cent en je hebt het jaarlijkse bedrag aan elektriciteitskosten. Als het verbruik echt hoog is, kun je best eerst eens alle zekeringen afzetten en kijken of je meter nog draait; daarna één voor één de zekeringen opzetten en de meter in de gaten houden. Als de meter 'plots' snel begint te draaien na het opzetten van een bepaalde zekering, zit op die kring een 'grote' verbruiker. Rest dan enkel nog na te gaan welke de dader is.
Succes!

Eric

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/12/2007 - 16:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Lies,

Hoe lang woon je al in die woning?
Zijn de meterstanden het jaar voordien correct doorgegeven? Indien de meterstanden niet worden doorgegeven, of eandis verliest ze, wordt er een schatting gemaakt. Indien de meterstand vorig jaar te laag geschat is kan dit de grote opleg verklaren.

Je kan altijd vragen om je voorschotsfacturen met 25% te laten verlagen indien dit het probleem zou zijn.

Of ben je misschien onlangs van leverancier veranderd? Bij een switch durft het ook wel eens mislopen met de meterstanden.

Eandis kan de meter altijd ijken indien je sterke vermoedens hebt dat die te snel draait. Je moet wel zeker zijn, want indien de meter correct werkt is de kostprijs van het ijken voor jou - toch zo'n 700 euro.

Johan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.