energie zuinige woning | Ecobouwers.be

U bent hier

energie zuinige woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van johnie-1
20/03/2008 - 14:22

zie door het bos de bomen niet meer, vandaar hier mijn vraag.
18 jaar geleden hebben we een huis aangekocht uit de jaren 50, fijne woning en zeer sterk gebouwd maar geen enkel energie vriendelijke maatregel.
We willen er nu serieus in investeren, nieuwe verwarming (mazoutkachel nu, nieuwe ramen (houten ramen met enkel glas)zonneboiler, en ook het dak moet dringend geisoleerd worden.
Eerste grote zorg, welke verwarming, aardgas is niet mogelijk daar we op het plaateland wonen en er geen aardgas ligt, daarom condensatieketel mazout? of pelletkachel? of zijn er nog andere mogelijkheden?? warmtepomp of zo?
wat met zelf electriciteit maken? met de zon bv of is dit niet echt interresant? ben je misschien beter als je groene stroom koopt? bij ecopower bevoorbeeld???
Ramen ook, alu of PVC?? dubbel of driedubbel glas? brengt het wat op.
Zijn er mensen die ervaring hebben met vloerverwarming? welke condensatieketel neem je best, bedoel merk? je ziet ik zie door het bos de bomen niet meer.

43 Reacties

Reacties

afbeelding van joachimdero
20/03/2008 - 14:50

naar mate van rendabiliteit eerst:

- dak isoleren (min30cm)
- 1.1 glas
- luchtdichtheid (stucwerk, afdichten, tochtrubbers,...)
- muren isoleren
- vloer isoleren
- energiezuinige ketel op gas of mazout of pellets
- < 1.1 glas (bv 3-dubbel)
- koudebruggen aanpakken
- zonneboiler (ev gecombineerd met lage t°-verwarming)
- pv-cellen

Ervaring met vloerverwarming zeer goed. Hoe beter geïsoleerd, hoe aangenamer (je merkt bijna niet dat ze opstaat maar is toch warm binnen)

afbeelding van johnie-1
20/03/2008 - 23:04

dat dak isoleren is één van de éérste dingen die we éérst wensen uit te voeren, 30 cm?? aan hoeveel kom je dan de vierkante meter?
is het mogelijk vloerverwarming te combineren met radiatoren?

afbeelding van walter-5
21/03/2008 - 09:47

dak 25 cm is ook al OK hoor.
Vloerverwarmin+radiatoren, is OK als je je radiatoren veel groter pakt dan normaal berekend.(+/-2 X grote)
Zodat je alles op een lage t° regime kan stoken.
regel voor gewone LEW is 10 cm in de vloer 15 in de spouw en 20 a 25 in het dak + 1.1 glas en goed afsluitende buiten-en kelderdeur, alles luchtdicht afplakken + ballansventilatie.

afbeelding van GeertBellens
21/03/2008 - 09:51

Muur isoleren zou ik niet zo hoog plaatsen op het vlak van rendabiliteit.
Goed uitgevoerd kost het een pak geld.
Energiezuinige ketel en vloerisolatie (indien gemakkelijk te doen) scoren veel beter.

Geert

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/03/2008 - 09:53
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

wat zegt u muur isolatie niet hoog plaatsen ik had een huis niet warm te krijgen gas kachel bij geplaatst
liet de spouw volspuiten geen kachel meer nodig gehad

afbeelding van johnie-1
21/03/2008 - 22:51

op Batibouw had ik nog een gesprek met een producent van gevelstenen. We hadden het onder andere over de luchtspouw, hij had zeer zijn twijfels over het opspuiten van een bestaande spouw??
Heeft er iemand een tip voor een goede mazoutketel? die ik kan koppelen aan zonneboiler? Merk? Heb heel wat informatie van het merk Vissmann, lijkt me goed maar wel duur.

afbeelding van hendrik de corte
22/03/2008 - 08:13

De Vlaamse overheid heeft een urgentieprogramma opgesteld om alle daken tegen 2020 geïsoleerd te krijgen, alle enkel glas te vervangen door isolerend glas en verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen te bannen: het Energierenovatieprogramma 2020.

De keuze voor deze drie maatregelen is niet zo maar lukraak.
Deze drie maatregelen lijken terecht de eerste prioriteiten voor bestaande woningen.
Als je daar nog maatregelen kunt aan toevoegen, zo veel te beter.

De volgorde van uitvoeren kan wel anders zijn: als je toch van plan bent om muren en vloeren te isoleren, doe het dan voor je de ketel vervangt zodat een correcte warmteverliesberekening kan worden gemaakt. Dat is nodig voor de dimensionering van de ketel.

groeten
rik

afbeelding van johnie
25/03/2008 - 13:59

Heeft er iemand ervaring, goede of slechte met PUR, isolatie die je kunt in de spouw laten spuiten of om de zolder te isoleren?

afbeelding van dirk vh-1
25/03/2008 - 20:36

Als het de bedoeling is om de zolder enkel als opslagruimte te gebruiken (en niet als 'leefruimte') zou ik (beginnen met) de zoldervloer te isoleren: goedkoper wegens kleiner oppervlakte in vergelijking met dakoppervlak.

dirk

afbeelding van dirk mertens
25/03/2008 - 20:41

Johnie, je ziet door het bos de bomen niet meer en je bent niet de enige. Hoe kan het ook anders, als iedereen zomaar wat cijfers uit de mouw schudt?
Je dak isoleren met 18 à 20cm minerale wol is al heel deftig. De diktes die hier eerder werden vermeld (30 en 25cm) overschrijden ver de richtwaarde voor een k30 ('laagenergiewoning', nl. 20cm). En bij een verbouwing tot een 'laagenergiewoning' komen, is een hele prestatie. Dikker dan 20cm levert weinig extra winst op. Ooit samen met Geert Bellens voor mijn eigen verbouwing berekend. Ik had al een deel met 24cm geïsoleerd, na de berekening heb ik het op 20cm gehouden en het resultaat is prima.

Op energiesparen.be vind je de calculators en die kunnen je enig(!) idee geven over het nut van een aantal maatregelen.

d

afbeelding van sven d.
26/03/2008 - 14:05

Johnie,

ben de laatste maanden ook bezig geweest (en nog altijd bezig) met het energiezuinig maken van mijn woning. Voornaamste bevindingen van al mijn berekeningen en opzoekwerk heb ik hieronder samengevat. Ter informatie: het betreft een open bebouwing uit 1975 zonder isolatie in de muur, geen isolatie onder het dak, grijze aluminium ramen met dubbele beglazing en stookolieketel van 1990. Voor de werken: ongeveer K150 en E400.
- isoleren van het dak: 24cm rotswol zelf aan het steken 2x12cm). Berekeningen tonen aan dat boven de 20cm de impact zeer beperkt wordt. Als je het zelf doet is dit goedkoop, maar het vraagt wel vrij veel werk om alles af te werken. De voordelen waren direct merkbaar op geluidsniveau, en theoretisch zouden we teruggevallen moeten zijn naar K80, E200. Indien je de zolder niet gebruikt zou ik ook aanraden om de vloer te isoleren. Het ideale is natuurlijk om 12cm op de vloer te leggen en 12cm in het dak, en de zolderruimte nog als buffer te gebruiken.Persoonlijk zou ik hier niet kiezen voor PUR vanwege de schadelijke stoffen die vrijkomen bij brand.
- vervangen van de ramen: de huidige ramen zijn echte koudebruggen en je voelt de tocht er zo doorkomen. We gaan ze nu vervangen door aluminium ramen met thermisch glas. Gezien de thermische en akoestische vereisten is dit een zeer duur grapje geworden (550€/m2 glas). Hout en PVC waren op gebied van prijs (en thermisch) interessanter geweest, maar het onderhoud van hout zagen we niet zitten, en PVC... is maar PVC (dixit mijn ega). Alhoewel ik er van overtuigd ben dat de ramen een hele vooruitgang gaan zijn op gebied van comfort, is hun impact op het energetisch verhaal eerder beperkt. Bijkomende inspanningen door over te gaan naar driedubbel glas leken mij dus niet opportuun. Ik zou toch echter aanraden om een Uraam te nemen kleiner dan 1.5 à 1.6 W/m2K.
Al bij al is het dus belangrijk om goed isolerende ramen te nemen maar de rendabiliteit van doorgedreven isolatie is beperkt. Het is veel interessanter je geld te steken in buitenmuurisolatie. Na ramen: K70 en E160
- isoleren buitenmuren: oorspronkelijke bedoeling was de spouw op te vullen. Kostprijs is laag (20€/m2) en terugverdientijd is daarom kort (5-10 jaar). Na het nakijken van heel wat informatie zie ik geen reden om dit niet te doen, zolang het uitgevoerd wordt door mensen met ervaring en indien de spouw proper en volgens de regels van de kunst is uitgevoerd. Dit verhaal ging echter niet door voor ons, vermits de muur aan de buitenkant geverfd is met dampdichte verf. Dit is de enige uitzondering waarbij je ventilatie in je spouwmuur wel nodig is omdat anders je buitenmuur zijn vocht niet kwijt kan. Nu ga ik isolatie met crepie aan de buitenkant zetten wat een stuk duurder is (100-120€/m2). Alle simulaties hebben altijd aangetoond dat muurisolatie een grote invloed heeft op het energieverbruik. Over het economisch rendabel zijn kan er natuurlijk gediscussieerd worden, maar op gebied van CO2 uitstoot betekent dit bijna een halvering. Jammer dat de overheid dit voorlopig schromelijk over het hoofd ziet (subsidie 4€/m2). Na buitenisolatie: K40 en E110.
- Isolatie in kruipkelder: Hier denk ik aan 7cm in-situ gepoten PUR vanwege het gemakkelijk aanbrengen (20-25€/m2). Hier dien ik wel nog verder onderzoek over te doen. Na kruipkelderisolatie: K35 en E100.
- Nieuwe stookinstallatie: Berekeningen zijn allemaal een beetje hypothetisch vermits ik het rendement van mijn huidige ketel niet ken, maar de berekeningen geven toch een zakking tot E80 aan.(20% minder verbruik)
- ventilatie: een balansventilatie geeft een verdere zakking aan tot E60, maar ik denk dat dit overdreven is gezien de luchtdichtheid van de woning verre van perfect zal zijn. Anyway, er moet ventilatie geplaatst worden, anders denk ik dat er problemen gaan komen met vocht.
- zonneboiler: we zakken verder tot E50. Economisch is dit weer niet bepaald rendabel, maar ik heb onlangs gelezen dat de terugverdientijd op CO2 gebied maar 2 jaar is. Toch weer een belangrijk argument.

Al bij al denk ik dat het hele zootje mij een 50 à 60.000€ zal kosten, premies inbegrepen. Op het eerste gezicht niet echt rendabel als je bedenkt dat ik momenteel 5000l stookolie per jaar verstook (geschat verbruik na aanpassingen: minder dan 1000l), doch als de energieprijzen elke 5 jaar blijven verdubbelen, is dat zelfs nog een vraagteken.
Anderzijds heb ik mijn CO2 uistoot verminderd met een factor van minstens 5, en heb ik een huis dat een stuk aangenamer is om in te leven. Als het bewustzijn over het energieprobleem bij de mensen verder blijft groeien, denk ik dat de waarde van het huis zelf toegenomen zal zijn, wat ook niet in rekening wordt gebracht.

Vermits ik de EPB software hier niet heb, heb ik de K en E waardes vermeld die ik nog in mijn geheugen had. Hier kan dus een zekere foutenmarge op zitten. Indien je geïntresseerd bent kan ik je altijd de exacte waarden doorgeven.

Sven

afbeelding van johnie-1
26/03/2008 - 21:38

waaaw, reeds heel wat info en goede ideeen, maar van dat isolerend glas van 550 euro de m2 begrijp ik niet zo goed?? is dit voor het glas alleen? of bedoel je 550 euro mer m2 ramen inbegrepen?
Sven je nieuwe stookinstallatie? terug mazout of een ander alternatief?

afbeelding van sven d.
26/03/2008 - 23:23

Superisolerend glas is ongeveer 100€/m2. Het heeft echter weinig zin dit te installeren in kozijnen die niet goed thermisch isolerend zijn, omdat je anders een hoop condensatie op de kozijnen zal krijgen. Vermits er momenteel eenvoudige aluminium ramen van 1975 instaan, was ik dus genoodzaakt de kozijnen ook te vervangen. Vandaar de hoge prijs. Ter indicatie: hout en PVC zou je moeten kunnen vinden voor 350à400€/m2 zolang je geen speciallekes wilt.

Ik denk dat ik ga overschakelen op gas. De ketels zijn een stuk goedkoper en hebben een rendement dat beter is. Vooral in de zomer, als je alleen warm water nodig hebt, ligt het rendement van stookolie een stuk lager is. Het argument dat de levensduur bij stookolie een stuk hoger ligt vind ik niet echt relevant vermits de techniek de volgende 15jaar ook niet zal stilstaan. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik niet naar hout- of pelletkachels gekeken heb. Beide vereisen de opslag van de basisproducten, en dat zie ik persoonlijk niet echt zitten. Bovendien denk ik dat de gasproductie de volgende jaren veel minder onder druk zal staan dan de petroleum, vooral gezien er momenteel wereldwijd zwaar geïnvesteerd wordt in LNG installaties en vervoer. LNG is bovendien een stuk milieuvriendelijker (volgens mij) wat het aanvaardbaarder zal maken dan petroleum.

Nog veel succes in je zoektocht. Het lijstje dat Joachim heeft opgesteld is zeker een goede leidraad.

Sven

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/03/2008 - 00:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste Johnie,

Een leuk en interessant initiatief. Je moet jezelf eerst de vraag stellen: doe ik dit voor het comfort en milieu, of zit er ook een financiële kant aan.

Bij woningverbetering zou ik aanraden te beginnen met de thermische schil. Dus de vloer, gevel en dak isoleren. De dikte van de isolatie hangt af van het isolatiemateriaal. Een warmteweerstand (Rc) van 2,5 à 3,0 W/(m².K) zou ik hierbij adviseren. Bij een normaal isolatiemateriaal (warmtedoorgangscoëfficiënt ca. 0,036 W/(m.K)) in samengestelde constructies moet je denken aan ca. 100 à 120 mm dikte om deze waarde te halen. Bij hoogwaardige isolatiematerialen (warmtedoorgangscoëfficiënt ca. 0,024 W/(m.K)) kan dit flink dunner uitgevoerd worden, ca. 60 à 80 mm. Dit kan een uitkomst bieden indien er ruimtegebrek is om een dikke isolatielaag te plaatsen.

Ramen uitvoeren in HR++-glas (glasprijs ca. 115,= per m²). Let hierbij op het juist plaatsen van de beglazing. Dit glas is voorzien van een coatlaag. De glasplaat met de coatlaag moet aan de binnenzijde worden geplaatst voor een correcte werking.
Indien er ook kozijnen vervangen moeten worden zou ik de voorkeur geven aan hout (met FSC-keurmerk), omdat dit het milieuvriendelijkst is.

Voer alle draaiende delen uit met een dubbele kierdichting. Werk doorvoeren, spleten, kieren en naden in z'n algemeen dicht met bijvooerbeeld compriband.

Door goed te isoleren is ventilatie van wezenlijk belang. Je maakt immers de thermische schil dicht, dus ventilatie door infiltratie is bijna niet meer mogelijk. Plaats dus ventilatierooster in de kozijnen (bijvoorbeeld zelfregelende roosters). Je kan ook kiezen voor duurdere ventilatiesystemen, zoals balansventilatie (mechanische luchttoe- en afvoer) met warmteterugwinning.

Je hebt geen gasaansluiting. Een eenvoudige oplossing om te verwarmen is bijvoorbeeld op biomateriaal (kachel op houtsnippers o.i.d.).

Met bovenstaande maatregelen verwacht ik dat de terugverdientijd circa 60 - 80 jaar is.

Je kan natuurlijk ook aanvullende maatregelen treffen zoals PV's of zonnecollectoren. Echter zal de terugverdientijd bij dergelijke installatie veelal verdubbelen.

Succes ermee!

Ing. J. ter Meer

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/03/2008 - 00:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Oh ja, ik kom uit Nederland, dus hoe zich de oplossingen die ik heb vermeld verhouden tot de Vlaamse K-codes weet ik even niet uit m'n hoofd en heb me er net iets te weinig in verdiept om daar gegronde uitspraken over te doen. Maar qua energie-efficiëntie kom je met bovenstaande maatregelen dicht bij een (Nederlandse) nieuwbouwwoning. Werken de Vlamen ook met energielabels? In dat geval zou ik op gevoel zeggen dat je rond energielabel B zit na uitvoering van mijn voorzieningen.

afbeelding van sven d.
27/03/2008 - 10:18

J. ter Meer,

terugverdientijd van 60-80jaar??? Ik vermoed dat er een nulletje teveel staat.

Sven

afbeelding van johnie-1
27/03/2008 - 17:22

nee, doe het niet uitsluitend om er financieel beter van te worden. Verbruik nu rond de 1500 liter mazout per jaar en heb een electriciteits verbruik van 3500 kw per jaar.
Dus denk niet dat ik ver boven de gemiddelden zit, is in de éérste plaats om ook iets te doen aan het milieu. Ten tweede, wij wonen nu 18 jaar in die woning die gebouwd is in de jaren 50
We hebben er nooit zeer grote verbouwingen in gedaan, nu is het tijd daarvoor, hebben er nog de juiste leeftijd voor en als we toch verbouwen waarom niet op een milieuvriendlijke manier. Het wordt daardoor duurder, maar ik denk vooruit, goed voor het milieu, minder energieverspilling en ook een huis die mee kan met zijn tijd, wanneer ik het eventueel later zou verkopen.Heb nu al begrepen dat ik in de éérste plaats dien te isoleren, vooral dak, uitbouw, en de vensters. Daarna een goede verwarmingsinstallatie, heb daar nog grote vragen rond, en eventueel nog een investering in een zonneboiler en waarom zou ik niet overschakelen op groene energie (ecopower)als ik mijn electriciteits verbruik gevoelig kan verminderen. Sta open voor alle tips

afbeelding van hendrik de corte
27/03/2008 - 20:16

Ik zie hier terugverdientijd om van te duizelen. Om wat tegengas te geven: in sommige omstandigheden is het mogelijk een bestaande woning energiezuinig te maken voor een prikje.
Hieronder een voorbeeld dat ik al eens geschreven had voor een brochure.
Ik geef toe dat dit een "ideale" situatie is. Het gezin in het voorbeeld verdient genoeg om volop van de belastingkortingen te genieten en verdient niet te veel zodat het nog in aanmerking komt voor de Vlaamse renovatiepremie.

groeten
rik

Voorbeeld: meerjarenplan belastingkorting én renovatiepremie

Paul en Rita en hun kinderen bewonen zelf hun enige woning. Hun inkomen is niet hoger dan toegelaten voor de Vlaamse renovatiepremie.
Het gaat over een vrijstaande woning van 9 meter bij 12 meter, met een zadeldak en 43 m² ramen. De woning heeft centrale verwarming met gas. De ketel van de centrale verwarming wordt ook gebruikt voor warmwaterproductie.

Paul en Rita werkten een meerjarenplan uit om het huis energiezuinig te maken en daarbij optimaal te profiteren van belastingkortingen en premies. De woning is 23 jaar oud. Omdat ze de Vlaamse renovatiepremie pas over 3 jaar moeten aanvragen voldoen ze op de aanvraagdatum wel aan de voorwaarde dat de woning minstens 25 jaar oud moet zijn.

In de zomer 2008 laten Paul en Rita dakisolatie plaatsen. De levering en plaatsing van 15 cm rotswolisolatie, met inbegrip van een winddichte folie, kost 4 500 euro (btw inbegrepen). De factuurdatum is 1 oktober 2008. Paul en Rita betalen de factuur vóór eind 2008. De premie van Eandis bedraagt 760 euro (4 euro per m²), de belastingkorting bedraagt 1 944 euro.

In 2009 vervangen Paul en Rita het dubbel glas op de benedenverdieping en het enkel glas op de verdieping door superisolerend glas. Het houten schrijnwerk is nog in goede staat en voldoende stevig, het dient niet vervangen maar kan worden aangepast. Kostprijs: 5 400 euro (btw inbegrepen). De premie van Eandis bedraagt 430 euro (10 euro per m²), de belastingkorting bedraagt 2 332,8 euro.

In 2010 zullen zij de oude centrale verwarmingsketel vervangen door een nieuwe, energiezuinige condensatieketel op gas. Zij installeren een digitale kamerthermostaat en plaatsen 10 thermostatische kranen. Het totale factuurbedrag is 4 500 euro (btw inbegrepen).
De premie van Eandis voor de condensatieketel bedraagt 125 euro en 50 euro voor de thermostatische kranen, de belastingkorting bedraagt 1 944 euro.

Als kers op de taart installeren zij begin 2011 een zonneboiler. Het totale factuurbedrag is 4 300 euro (btw inbegrepen). De premie van Eandis bedraagt 525 euro. De belastingkorting bedraagt 1 857,6 euro.
(Merk op dat zij er ook hadden kunnen voor kiezen om de zonneboiler al in 2010 te installeren. In dat geval zou de belastingkorting begrensd worden tot het maximum van 3 440 euro voor ketel en zonneboiler samen.)

Het totaal van de facturen bedraagt 18 700 euro (btw inbegrepen). Nog voor de eerste factuur drie jaar oud is, dus voor 1 oktober 2011, vragen Paul en Rita de Vlaamse renovatiepremie aan. Deze premie bedraagt 30 % van de facturen zonder btw en wordt afgerond naar het hogere tiental. De premie zal 5 300 euro bedragen.
Rekening houdend met alle premies en de belastingkortingen bedragen hun persoonlijke investeringen in het energiezuinig maken van de woning slechts 3 431,60 euro. Dat is nog geen 19 % van alle facturen samen. Na uitvoering van de werken mogen Paul en Rita verwachten dat het gasverbruik met 60 % zal verminderen. Het gezin betaalt daarna jaarlijks ongeveer 1 000 euro voor gas in plaats van meer dan 2 000 euro (gerekend tegen de huidige prijzen).

Omdat het totale bedrag aan facturen voor de renovatiepremie 33 333 euro (zonder btw) mag bedragen, is er nog financiële ruimte om zo nodig andere renovatie- en aanpassingswerken uit te voeren zodat de woning volledig veilig en gezond is. Paul en Rita zouden bijvoorbeeld hun dakgoten kunnen vervangen.

afbeelding van sven d.
28/03/2008 - 17:40

Hendrik,

Een zeer mooi scenario, met toch een serieus paar adertjes onder het gras.

1) het ganse scenario verwacht dat alles voorgeschoten wordt voor een periode van minstens 2 jaar (de intrest op dit geld wordt ook nooit ergens vermeld)

2) Alleen de ruiten vervangen is meestal een utopie. Indien de kozijnen al de dikte van de nieuwe beglazing toelaten, zijn ze zelf meestal te weinig isolerend of slecht geplaatst. Hiermee gaat de factuur voor de ramen plotseling met een factor 3 tot 4 omhoog. Dit kan wel gespreid worden over verschillende jaren, maar je moet het bedrag eerst hebben voordat je het kan uitgeven, en ondertussen moet je wachten met verdere maatregelen.

3) de renovatiepremie is een mooi initiatief, maar volgens mij niet beschikbaar voor de meeste "jonge" tweeverdieners met kinderen, tenzij ze zelfstandige zijn en hun werkelijke inkomsten wat kunnen "aftoppen". Juist ter voorbeeld: stel dat ik een enkele jaren geleden een huis gekocht heb voor 200000€ (een minimum in Vlaams Brabant) en afbetaal over 20jaar, dan kost me dat 1400€ per maand af. Als ik en mijn vrouw elk 25000€ per jaar verdienen, komt dit overeen met ongeveer elk 1300€ netto per maand. Dus blijft er 1200€ over om te leven. Op dat moment denk ik dat investeringen in energiemaatregelen het laatste van mijn zorgen zullen zijn, en kan ik het geld echt geen twee jaar missen.

4) je mag me altijd het adres van de leverancier geven die me een zonneboiler voor 4 personen komt plaatsen voor 4500€ (liefst goedgekeurd anders kan ik fluiten naar mijn subsidies).

5) Als hun woning niet luchtdicht is en er geen isolatie in de muren zit, ben ik verre van zeker of ze 60% gaan halen. Het grootste gedeelte gaan ze halen uit hun dakisolatie, op voorwaarde dat ze de ruimtes onder hun dak regelmatig verwarmden. Indien ze enkel in hun living en keuken verwarmden die al dubbele beglazing had, zal het effect veel minder zijn.

Dus al bij al ben ik blij dat ik nog "goed" verdien, om mijn energiebesparende maatregelen te kunnen uitvoeren en betalen, maar ik vind het wel een serieuze verdraaiing van de werkelijkheid om te stellen dat deze deftig kunnen gedaan worden voor een prikje. Gelukkig dat de belastingsaftrek en andere premies tenmiste niet gebonden zijn aan maximum inkomens, anders was het helemaal frusterend geweest.

Maar indien men werkelijk wilt dat iedereen zijn inspanningen doet denk ik dat volgende zaken zouden moeten veranderen:
- premies ipv belastingsaftrek (maar wel zelfde grootteorde dus 40% met max.2x2600 of 2x3360€)
- de mogelijkheid om premies voor verschillende onderdelen tegelijkertijd op te nemen (vb beglazing en isolatie en verwarming)
- renovatiepremie voor alle inkomens. Als je een groot inkomen hebt betaal je zowiezo veel belastingen, dus waarom zou daarvan niet af en toe een deel mogen gebruikt worden. het gaat hem uiteindelijk over het verbeteren van de woning en langdurende energiebesparende maatregelen, waarbij de persoon in kwestie toch ook een belangrijk bedrag op tafel moet leggen.
- uitbreiden tot alle energiebesparende maatregelen, dus ook bv. muurisolatie, kruipkelderisolatie, ventilatiesystemen, alternatieve energiesystemen, etc.
- Strenge minimumeisen stellen zodat de maatregelen effectief een energiebesparend effect hebben en geen verdoken verbouwingswerken of uitbreidingen zijn. Tip: laat ze bv. goedkeuren door de energiedeskundigen, dan hebben die ook hun werk, en weten de mensen tenmiste wat iedere interventie hun oplevert. Bovendien wordt er op die manier ten miste een inventaris aangelegd van de staat van de woningen. Verdere tip: maak het eerste bezoek van de energiedeskundige gratis.
- Minimumnormen opstellen voor bestaande woningen die binnen X aantal jaar gehaald dienen te worden.

Ziezo. Weeral een antwoord dat veel te lang is en misschien niet thuishoort in deze vraagstaart, maar het moest even van mijn hart.

Sven

afbeelding van hendrik de corte
28/03/2008 - 21:52

Sven

Helemaal bovenaan heb ik zelf geschreven dat het "in sommige omstandigheden" mogelijk is een bestaande woning energiezuinig te maken voor een prikje en dat ik toegeef dat dit een "ideale" situatie is.

Ik weet dan ook niet waar ik het verdien om ervan verdacht te worden "de werkelijkheid serieus te verdraaien" en "de serieuze addertjes onder het gras" te negeren.

Blijkbaar spits jij je toe op een (je eigen) specifieke situatie?

Er zijn wel degelijk mensen die van beide walletjes (belastingkorting en renovatiepremie) kunnen eten en die kunnen gouden zaken doen als ze de zaken planmatig aanpakken (daar is het mijn brochure om te doen).

Iedereen zal aan de hand van zijn eigen specifieke situatie moeten uitmaken wat de beste aanpak is, zowel qua aard van de werken als financieel.

Ik heb hier geen zin in een discussie over het "ideale" premiemiestel. Het gaat er om wat er nu bestaat. Ik neem aan dat heel wat mensen dat nog niet doorhebben en dat is zonde.

groeten
rik¨
PS En als je nog eens iets schrijft, maak dan aub een onderscheid tussen belastingkorting en premies en gebruik die benamingen niet door elkaar. Je tekst zal er duidelijker door worden.

afbeelding van johnie-1
28/03/2008 - 22:50

ok, wat is dan de doorsnee prijs voor een zonneboiler met 2 panelen, liefst met plaatsing en 6% BTW inbegrepen. Is maar om een richtprijs te hebben. Liefst een goede, welk merk?

afbeelding van sven d.
28/03/2008 - 23:31

Rik,

het was zeker niet de bedoeling om een gevechtje moddergooien te beginnen, en de zinnetjes met "serieus" erin zijn er inderdaad wat over. Mijn excuses hiervoor.

Ik kan alleen maar beamen dat nog altijd een heel pak mensen niet of maar zeer beperkt op de hoogte zijn van de mogelijkheden die geboden worden. Sinds ik zelf op de hoogte ben van de maatregelen (januari 2007), heb ik dan ook geprobeerd om zoveel mogelijk mensen in mijn kennissenkring hiervan op de hoogte te stellen, om ze te overtuigen dat het de moeite waard is om hierin te investeren. Het spijtige is dat de meesten ontmoedigd raken als ze dan hun eigen situatie gaan bekijken en geconfronteerd worden met de financiële terugverdientijd in hun situatie.

Iets waar in de brochures weinig op ingegaan wordt is de ecologische terugverdientijd van de meeste maatregelen. Ik ben geen specialist op dit gebied, maar onlangs heb ik bv. in een artikel van de Duitse test-aankoop gelezen dat de terugverdientijd van zonnepanelen op CO2 gebied maar een goede twee jaar is. Dit is volgens mij toch een doorslaggevend argument om ze te plaatsen, zelfs indien de financiële terugverdientijd overeenkomt met de levensduurs van de panelen.

Verder heb ik ook iets te veel op de pianist geschoten, en heb je vermoedelijk weinig of geen impact op de beleidslijnen die gevolgd worden. Ik ben akkoord als je zegt dat ik het reflecteer op mijn situatie, maar dit is volgens mij de situatie van een heel pak gezinnen met jonge kinderen die recentelijk hun eigen woonst verworven hebben. Dit is niet altijd de gemakkelijkste financiële tijd, maar anderzijds zou het het ideale moment zijn om energiebesparende maatregelen uit te voeren. De kans is immers groot dat zij nog lang kunnen genieten van dergelijke investeringen. Spijtig genoeg vallen zij meestal uit de boot voor de renovatiepremie omdat ze als tweeverdieners teveel verdienen.

Alles klinkt misschien wat negatief, maar ik kan iedere inspanning om mensen te motiveren om energiezuinig te bouwen alleen maar aangemoedigen. In tussentijd heb ik toch al een paar mensen gelukkig kunnen maken die verkeerdelijk dachten dat ze niet in aanmerking kwamen voor premies/belastingskortingen voor werken die ze al hadden laten uitvoeren. Het is misschien niet 100% het doel van de maatregelen, maar met een beetje geluk gaan ze het geld terug investeren in andere maatregelen.

Ik hoop dat ik hiermee de discussie weer op een wat deftiger pad heb getrokken.

Voor degenen die nu nog aan het lezen zijn kan ik alleen maar benadrukken dat het niet uitvoeren van energiebesparende maatregelen kortzichtig is. Niet alleen gaat het je op korte of middelange termijn geld kosten, je boet in op je eigen wooncomfort en je blijft het milieu onnodig zwaar belasten. Als je de stappen volgt die bij het begin van de thread zijn opgesomd kan je wel degelijk een goed resultaat bereiken.

Sven

ps: het principe van belastingskorting is blijkbaar een zeer moeilijk begrip voor de meesten. Degenen die ik hierover aanspreek denken dat het gaat om een belastingsaftrek, en dat ze dus maximaal de helft hiervan terug kunnen krijgen. Mij heeft het ook redelijk wat opzoekingswerk gekost voordat ik ervan overtuigd was dat het volledige bedrag terugbetaald wordt.

afbeelding van sven d.
28/03/2008 - 23:58

Johnie,

ben aan het wachten op mijn eerste offerte, maar de prijzen die ik momenteel gehoord heb van vrienden, plaasting inclusief, waren eerder in de grootteorde van 6000-7000€ of meer.Dit kwam ook overeen met de prijzen die ik teruggevonden heb op dit forum.

Blijkbaar is de prijs in België nog hoog vanwege een aantal keurmerken die moeten behaald worden, en vragen de installateurs vrij hoge prijzen door de hoge vraag en het feit dat je "toch" een premie krijgt.
Anderzijds geeft de catalogus van Viessmann voor Batibouw een prijs van 3574€ voor het basissysteem (4.6m2, 300l boiler) zonder plaatsing en BTW. Ik ben dus benieuwd naar de uiteindelijke prijs.

Laat je iets weten als ik iets meer heb.

Sven

ps: Heb ook nog eens naar je originele mail gekeken. Misschien wacht je best met je verwarming te upgraden totdat je je isolatie inorde gebracht hebt, tenzij hij dringend aan vervanging toe is.

afbeelding van patrick g
29/03/2008 - 01:12

Sven,

Veel mensen, ook op dit forum, vergeten dat het merendeel der Belgische gezinnen moet rondkomen met minder dan 50.000 netto belastbaar per jaar. Het is dan ook voor deze gezinnen, die het materieel niet zo goed hebben en ook dikwijls in minder gezonde woningen wonen dat de premie werd ingevoerd.
Wanneer je als tweeverdiener boven dit bedrag zit dan praten we toch over jobs op hoge school of universitair niveau, ofwel moet je veel uren doen.

Wij zijn met de verbouwingen van onze woning gestart vooraleer er sprake was van de renovatiepremie, omdat we aan de toekomst van onze kinderen dachten.
Doordat de Vlaamse overheid nu sponsort kunnen we de kamers van de kinderen versneld afwerken.

Zonder op de pianist te schieten.

PS 5000 liter stookolie is een heleboel olie om te verwarmen.
Met 50.000 euro werken bij ons
nieuw keuken (wel IKEA en alles zelf gedaan, maar 34 kasten)
zonneboiler 10 m² en 1000 liter vat geplaatst en aangesloten op tegelkachel met CV aansluiting (geen gasverbruik meer sinds december 2006)
nieuwe binnendeuren (14 stuks)
spouwmmuurisolatie PUR 200m²
plafond kelder geïsoleerd PUR 40 m²
70 m² parket (zelf gelegd)
kasten in badkamer ( van IKEA 9 kleine en een lavabokast)
Living bezet met leemfinish (zelf gedaan)
en nog wat kleine prularia
Ramen 1.1 waren al enkele jaren geplaatst vooraleer er subsidies of premies waren.
je ziet er kan wel wat met dat geld.
En nu hoera krijgen we wat geld terug van de Vlaamse Overheid, maar wordt er ook wat teruggenomen (geen 10 % investeringssteun mee voor PV)

Johnny

Je ziet verwarming kan ook zonder mazout of gas. Electriciteit indien je geen PV plaatst ecologisch gezien de beste keus bij Ecopower.
Maar volg de raad maar van Joachim.

http://picasaweb.google.be/Goverco/Tegelkachel

Patrick

afbeelding van hendrik de corte
29/03/2008 - 07:39

Sven

OK, hoor.
Ik had in het voorbeeld ook gesproken over een woning van 23 jaar oud. Redelijkerwijs kon ik dan beweren dat het (houten) schrijnwerk aanpasbaar is.
Maakt natuurlijk financieel een heel verschil als je de volledige ramen moet vervangen of alleen het glas.

In het algemeen is er trouwens een groot financieel verschil tussen een woning grondig aanpassen (omdat hij oud is) en gelijk energiezuinig maken enerzijds of een meer recente woning energiezuinig maken.

Je hebt zeker gelijk met je opmerking over belastingkorting/fiscale aftrek. Hoeveel keer ik daarover al foute info gelezen heb?
Laatst zelfs in een artikel van een medewerker bij een gereputeerd "Tax Consultant" Bureau in een periodieke overheidspublicatie (provincie).
Ik heb er op gereageerd en er is mij een rechtzetting beloofd in de volgende editie.

Ik doe er alles aan om de mogelijkheden die bestaan te promoten en verduidelijken. Maar verder dan de grenzen van de gemeente waar ik werk gaat dat natuurlijk niet.

groeten
rik

afbeelding van luc erven
29/03/2008 - 08:37

We zagen onlangs op tv dat je iemand kan komen laten meten
waar en hoeveel warmteverlies er overal in je huis is

Kan er ons iemand een adres en telefoonnummer geven van
deze organisatie

Alvast bedankt

afbeelding van Rudy Martens
29/03/2008 - 08:38

Om terug te komen naar het probleem van Johnie:
Is hij nou net in deze omstandigheden niet gebaat met een energie-audit?
Diegenen op het forum die dit doen kunnen hem misschien een privé-mailtje zenden met hun gegevens.

afbeelding van sven d.
29/03/2008 - 10:30

Patrick,

ik ben er mij zeker van bewust dat de meesten moeten rond komen met een minder dan 50.000€ bruut per jaar, en het blijft mij een mystery hoe zij de dag van vandaag nog een huis kunnen aankopen. Indien zij de premie kunnen gebruiken is hun dat zeker van harte gegund.

Ik heb niets tegen belastingen te betalen, maar het frusteert dat je telkens uit de boot valt voor dergelijke maatregelen of dat je iedere keer gerekend wordt bij de groep die het toch kan betalen. Als twee bedienden (hoger onderwijs inderdaad) hebben wij spijtig genoeg niet de mogelijkheid om "creatief" om te springen met onze belastingen en betalen we dus altijd het volle pond. Van iedere loonsverhoging gaat meer dan 50% af en op premies hou je met moeite 35% over. Het is soms ook eens plezant om iets terug te krijgen, zoals de belastingskorting. En dat Belgie een belastingsparadijs kan zijn voor een bepaalde groep van zelfstandigen zie ik spijtig genoeg te dikwijls bevestigt.

De kostprijs van mijn energiemaatregelen zijn inderdaad hoog, en dat is juist het punt dat ik wil maken naar Rik. Ik had het oorspronkelijk bedrag een stuk lager ingeschat maar als je alles begint te analyseren kan het vlug oplopen. De hoofdzaken die de prijs opgedreven hebben zijn de ramen en de buitenmuurisolatie. Indien ik PVC gekozen had had me dat wel 6000-7000€ gescheeld, maar doordat spouwmuurisolatie niet mogelijk was, was dat onmiddelijk een bijkomende kost van 15000€. Dat zijn de bedragen die ik voorzien had voor de keuken, parket, oprit, etc, dus dat is dan maar voor later. Daarnaast probeer ik alles wat ik zelf kan doen binnen mijn vrije tijd, ook zelf te doen. Niet altijd vanzelfsprekend als je elke dag lange dagen werkt.

Mijn verbruik is inderdaad heel hoog (ben ook achterovergevallen) en we stoken voorlopig alleen maar in de living en de keuken (en alleen als we thuis zijn). Dus zijn energiemaatregelen absoluut noodzakelijk.

Sorry Johnie voor het stelen van je thread. Een energiedeskundige kan je inderdaad heel wat extra informatie geven, en is dus zeker iets wat je kan overwegen. Zelf heb ik een bouwkundige opleiding en ben dus na wat zelfstudie zelf aan het rekenen geslaan met de EPB software. Ik heb er veel uit geleerd dus ik denk dat een energiedeskundige zeker een positieve bijdrage kan leveren.

Sven

afbeelding van mathias
29/03/2008 - 21:58

Ik ben dringend opzoek naar advies ivm isolatie van mijn dak.

Ik woon in een rijhuis (1925).
Het dak van 75m² is dringend aan vernieuwing toe omdat de pannen er af vallen en de schouw het ieder moment kan begeven.
Na heel wat berichten over de voordelen van isolatie wens ik dit samen uit te voeren. Er werd me aangeraden om met powerroof 8cm te werken. De plaatsing hiervan komt op 4000euro. Wat een aardig sommetje is. Samen met de renovatie van het dak komt het kostenplaatje op 12000 euro.
Ik vraag me nu af als dit wel de best oplossing is:
- PUR powerroof is niet milieuvriendelijk
- PUR powerroof is niet goed geluidsisolerende
- PUR laat in de zomer de ruimtes sneller opwarmen

Ik heb echter niet veel ruimte om langs binnen te isoleren vermits de balken maar 10cm dik zijn. Om dan de balken te verruimen naar binnen lijkt me een heel werk en niet simpel. De dakwerk (bij wie ik al contract heb voor renovatie) raad dit ook of gezien nog hogere kostprijs.

Wie kan mij goed advies geven?
Als je nog info wens mail me gerust.

Mathias

afbeelding van dirk vh-1
29/03/2008 - 22:51

Als je de zolder enkel als opslagruimte gaat gebruiken kan je beter de zoldervloer isoleren (tussen de balken: 15 cm). En dan nog eventueel (later) de 10cm van je dak. Zplder is dan een buffer.

Dirk

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.