Energie besparen met Zibro kachel? | Ecobouwers.be

U bent hier

Energie besparen met Zibro kachel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van diamondcutter
29/08/2011 - 16:44

binnen enkele maanden is het weer zover: de winter komt er weer aan. Dit jaar zou ik toch wat meer aardgas willen besparen tijdens het stookseizoen, dus heb ik het volgende idee uitgedacht, wat vinden jullie ervan?

- Normaal gezien staat onze thermostaat geprogrammeerd om om 21 uur naar nachtstand over te gaan, nu ben ik van plan om dat te veranderen naar 20 uur, en dan om 20 uur onze Zibro kachel een uurtje aan te zetten, zo is het zeker nog lekker warm als we rond 22 uur naar bed gaan, en het koelt dan in putje winter ook niet zo vlug af tijdens de nacht in huis

- ook zou ik bij het opstoken van bijvoorbeeld 15 naar 20 graden 's morgens de Zibro ook aanzetten, zodat het sneller warm wordt in huis en we minder gas nodig hebben om het huis op te warmen

Vinden jullie dit een goed idee? Zouden we niet teveel geld moeten uitgeven aan petroleum als we dit willen doen van pakweg november tot maart? Wij beschikken over 2 Zibro kachels (eentje voor de woonkamer en eentje voor de keuken) en gesteld dat deze kachels 2 uur per dag zouden branden

Heel graag jullie mening

20 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
29/08/2011 - 17:15

 Volgens mij is gas goedkoper dan petrolium per kWh. Geeft geen enkele zin., ook niet voor het milieu. Hoeveel betaal je voor 1L petrolium?

afbeelding van diamondcutter
29/08/2011 - 17:22

voor 20 liter kost het ongeveer 35 euro, nu heb ik zo zitten berekenen dat als de kachel 0,229l/u verbruikt en dagelijks 2 uur brand ik maar om de 42 dagen een nieuwe fles petroleum moet halen, zou op een winter zo'n 300 euro kosten met 2 Zibro kachels, maar dat win ik toch terug op mijn aardgasfactuur

afbeelding van dirk andelhofs
29/08/2011 - 23:44

Uit een liter petroleum haal je ongeveer evenveel warmte dan uit een m³ aargas.

Petroleum is dus inderdaad (veel) duurder.

 

Als je echt wil energiesparen zal je moeten gaan isoleren.

 

Dirk

afbeelding van bertvdg
29/08/2011 - 18:05

 Als 20 liter 35 Euro kost. Dan betaal je 1,75 Euro/L (je kan nog beter gewoon diesel stoken) en de gemiddelde energiewaarde van petrol is net geen 12 kWh / L.

Dat maakt 0,145 Euro/kWh.

 

Gas zit nu rond de 0,07 a 0,08 Euro/kWh. Dus waarom zou je op petrol stoken, is trouwens grotere vuiligheid dan gas.

 

BTW: Als je wil besparen op verwarming moet je in de eerste plaats isoleren. (maar daarmee wil ik nu wel geen steen smijten naar u, begrijp me niet verkeerd)

 

 

afbeelding van diamondcutter
29/08/2011 - 18:40

het is niet de bedoeling dat ik alleen maar met mijn Zibro zou stoken natuurlijk. Ik had in gedachten om de Zibro s 'ochtends en 's middags een halfuurtje aan te steken wanneer de cv ook aan het verwarmen is, dit om de gewenste temperatuur sneller te bereiken.

En als we 's avonds wanneer de nachtstand ingaat om 20 uur nog een uurtje de Zibro aanzetten is het tegen 22 uur nog aangenaam warm in huis en slaat de nachtverwarming toch ook minder snel aan ' s nachts (als het hard vriest 's nachts slaat de verwarming al rond 3 uur aan om het huis op 15 graden te houden (nachtstand)

 

Misschien dat ik er een 100 euro verlies aan doe over de winter, maar het zal wel comfortabeler zijn in huis in de winter, zeker 's avonds bij het tv kijken wanneer je stil zit

ach, ik ben er nog niet uit, ga nog eens flink nadenken

afbeelding van Hans Delannoye
29/08/2011 - 19:01

diamondcutter

waarom nadenken?  petroleum kost veel meer per kWh, je kan dus meer warmte goedkoper genereren met aardgas. 

in plaats van centen te steken in petroleum en zo'n vergif-zibro-ding zou je beter je huis eens fatsoenlijk aanpakken.

hans d

afbeelding van bertvdg
29/08/2011 - 19:31

diamondcutter:

 

Ik denk dat je om te beginnen gewoon uw CV eens gaat moeten updaten en en uw isolatie aanpakken. Als je het niet warm krijgt met gas en moet bijstoken met een zibro om de temperatuur sneller op te halen is er iets heel erg verkeerd.

 

Over de veiligheid en vuiligheid van zo'n Zibrokachel ga ik nog zwijgen.

afbeelding van Ingir
29/08/2011 - 20:20

Zijn dat van die kacheltjes die de lucht warm, vochtig (kletsnat) en vuil maken? Ik wist niet dat die nog altijd verkocht (mogen) worden.

afbeelding van tumkie
30/08/2011 - 00:38

... Nachttemperatuur op 15°c ?

Zet deze eens een klein beetje hoger ( 17°C ) ... verbruik zal ook al lager liggen en woning zal vlugger opgewarmd zijn !

Muren koelen veel te vlug af met nachttemp. van 15°C tov 17°C en vragen meer energie .

 

ZIBRO-kacheltje = vuilnis 1°klas  met gevaar voor eigen leven !

afbeelding van dirk andelhofs
30/08/2011 - 09:37

Tumkie,

 

Minder verbruiken door hogere temperatuur ???

 

Dirk

afbeelding van tumkie
30/08/2011 - 20:07

Tuurlijk ... minder verbruiken door hogere temperaturen .

Verschil van 5° is veel te groot ... ketel moet van te ver komen om verschil zo vlug mogelijk weg te werken ... Muren koelen af en vragen veel energie om terug op te warmen.

Met 2-3° verschil zal de ketel aan een veel gunstiger regime dat verschil wegwerken ...

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/08/2011 - 08:48
jandc (niet gecontroleerd)

 Dat niet alleen. Als je muren niet zo koud zijn ga je bij een lagere ruimte temperatuur een warmer gevoel hebben. Maw als je muren 17 zijn ipv 15 dan kan je de ruimtetemperatuur pakweg een graad lager houden om hetzelfde comfortgevoel te hebben.

 

Op dit moment is het in onze woonkamer 20 graden en dat voelt koud aan. Zogauw de vloerverwarming aan gaat voelt diezelfe 20 graden warm aan, zuiver door de straling van de vloer. Er zijn meer factoren dan temperatuur waardoor je lichaam iets als 'warm' of 'koud' aanvoelt.

afbeelding van gbollen
10/09/2013 - 15:44

Beste lezers.

Ik heb met mijn lasser zibro kamin brand gehad.

Gelukkig heeft een rookmelder mijn leven gered.

ik heb de brandende kachel naar buiten gesmeten en de branweer laten komen om de rook uit mijn huis te ventileren.

Ik had veel roetschade.

Nu heb ik een goede betrouwbare pelletskachel.

Deze kost 5€ per 24 uur voor een ruimte te verwarmen.

Nu komt er een hitachi lucht lucht warmtepomp met een zo hoog mogelijke cop waarde.

Dit is nog minder gevaarlijk en goedkoper een pelletskachel kan ook je hele huis vol rook zetten.

afbeelding van bertvdg
11/09/2013 - 08:07

Een pelletkachel is allesinds al veel betrouwbaarder dan zo'n Zibro vergif.

 

Rook weersteken kan voorvallen met een pelletkachel, heb dat ook al een paar keer ergens gezien als er een defect was. Echter er zijn volledig luchtdichte kachels op de markt waar rook onmogelijk in de opstelruimte kan komen maar deze behoren dan uiteraard niet tot de goedkope modellen.

afbeelding van yannik
11/09/2013 - 10:31

Om zo een petroleum kachel binnenshuis te mogen gebruiken moet er goed verlucht worden. (voor de afvoer van CO2, waterdamp, etc.)

Staat steeds in de gebruikershandleiding.

A la limite, te doen met een balansventilatie met warmterecuperatie, maar niet echt de doelgroep denk ik.

 

Anders moeten de ramen open en dat geeft in de winter dan weer niet het verwachte eindresultaat, een warm interieur.

afbeelding van dendizzydx
22/09/2013 - 19:42

Ik gebruik ook een Petrolium laser kachel nu in het tussenseizoen. De CV staat nog niet aan. Ik haal mijn petrolium gewoon van de pomp bij mijn leverancier. Laatste keer in juni was het 20€/20l, wel een pak goedkoper dan in de bouwmarkt. Brand even goed en ik merk geen verschil. Raar maar waar stinkt die petrolium ook minder dan die dure Tosaine.

Daarmee komt de kost per uur op ongeveer het dubbele als gas, handig voor smorgens als je even snel warmte wil in de keuken en savonds bij de tv. Ik vind het nog niet de moeite om nu mijn CV met vloerverwarming al aan te leggen. Gewoon al voor de kost van de electriciteit van mijn vloerverwarmingspomp kan ik de laserkachel al een uurtje op vol vermogen laten branden.

 

afbeelding van Lacroix
22/09/2013 - 20:48

Raar maar waar stinkt die petrolium ook minder dan die dure Tosaine.

Waarom wil iemand een verwarmingstoestel dat stinkt in huis? Ik snap het niet dat iemand zoiets in zijn woning wil. Als het stinkt, wil dat zeggen dat er stoffen vrijkomen die niet deugen. En daar leef jij in...

afbeelding van dendizzydx
22/09/2013 - 21:50

Mja die dingen 'stinken' alleen bij het aan en uitzetten. Je kan de geur vergelijken met een kaars die net uitgeblazen werd. 

afbeelding van Lacroix
22/09/2013 - 22:07

Ik kan je verzekeren dat ze altijd stinken. Als ik ergens binnen kom waar een verwarmingstoestel rookgassen binnen blaast, ruik ik dat onmiddellijk. Waarschijnlijk beroepsmisvorming. Die toestellen horen NIET thuis in een woonkamer.

afbeelding van Boterbloem310
06/10/2013 - 20:08

Ik verwijs hierbij graag naar mijn eigen topic hierover http://www.ecobouwers.be/forum/post/bijverwarmen-met-zibro-elektrisch

Waarbij ik uitrekende hoeveel verwarmen met zo een Zibro eigenlijk ECHT kost, en eerlijk waar, het is het niet waard! Het zou enkel handig zijn als je de CV moet aanleggen waarbij de radiatoren in het hele huis opwarmen (maar volgens mij kan je die ook dicht zetten met een kraantje)

Uit mijn berekeningen kwam naar voor dat "goedkoop verwarmen met zibro" echt onzin is! Toch in je huis! Ook wij hebben zo een ding staan, en ik zal hem alleen maar aanzetten tijdens onze verbouwing in koude dagen, omdat de elektriciteit nog niet aangepast is, en er nog geen CV ligt.

Verwarmen met een Zibro, is echt maar een paar centjes goedkoper (1,5 cent per uur!!) dan verwarmen met een elektrisch blazertje of een straalkachel. En om eerlijk te zijn, wij verwarmden onze living bij met een zibro in de koude dagen, zelfs met de dure petroleum ruik je dit. Ik heb nu een elektrische radiator gekocht van 2500W, en die geeft evenveel warmte, kost in aanschaf 200€ minder dan een zibro, en ik vergiftig mijn gezinsleden niet. Bovendien ruikt het huis niet naar die petroleum.

Dus... bijverwarmen met een Zibro? Ik doe het echt als het niet anders kan tijdens de verbouwingswerken, maar gelukkig komt er volgende maand een mooi laagje isolatie op het dak :-)

Reken het even na, en ik denk dat je zal inzien dat een zibro het echt niet waard is... just my 2 cent natuurlijk!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.