elektrische installatie | Ecobouwers.be

U bent hier

elektrische installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dany ophals
14/11/2005 - 08:03

Geachte ,

In het huis wat wij huren is er geen enkel stopkontakt voorzien met aarding , de verhuurder wil in geen geval hier iets aan doen , laatsgeleden is de kookplaat in de keuken het laten afweten , wij hebben hiervoor de eigenaar van het huis op de hoogte gebracht ( volgens kontrakt ) deze antwoorde ons dat dit ons probleem was en we er moesten voor zorgen dat er een nieuwe kwam . De kookplaat is reeds een paar jaren oud en valt dus onder slijtage en is dus op rekening van de verhuurder wat deze weigert te vergoeden .
Een nieuwe kookplaat is ondertussen geplaatst op ons kosten maar wat de elektrische installatie betreft was het niet makkelijk ttz de kabel stak niet in een aftakdoos en was met plakband geisoleerd . Nu is mijn vraag , kunnen wij eisen dat de eigenaar zijn elektrische installatie vernieuwd enhebben wij een verhaal tegen de brandverzekering moets er iets voorvallen ??

Hoogachtend
Dany Ophals

4 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
14/11/2005 - 10:20

Danny,

Hoewel niet helemaal op zijn plaats op een energieforum: bij oude installaties mogen de stopcontacten zonder aarding zijn; er is geen verplichting om dit te vernieuwen.
Ivm met de kookplaat, dat is een moeilijke; ik zou verwachten dat als die mee verhuurd is, de verhuurder dit zou moeten herstellen. Er bestaan wel verschillende documenten die rechtne en plichten van huurder/verhuurder uitleggen. Zoek eens uit of je daarin de nodige uitleg vindt (bv bij testaankoop zijn die te krijgen, maar er bestaan nog wel andere naslagwerken).

Walter

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
14/11/2005 - 12:29

Beste Dany, Walter,

Volgens mij moeten, ook in oude huizen, stopcontacten in wasplaats voor wasmachine en droogkast absoluut geaard zijn.

Vermoedelijk zelfde regels voor kookplaat.

Of is dit enkel bij verbouwingen na een bepaalde datum?

groeten

jeroen

afbeelding van karelc
14/11/2005 - 16:12

beste,

ik denk (ken zo een geval) dat als je er een organisatie bijhaalt die de elektrische installaties in woningen controlleert (bvb vincotte) dat de eigenaar dan flink op zijn donder zal krijgen en verplicht wordt je installatie te verbeteren
misschien kan je daar eens informeren

succes

afbeelding van wout-4
14/11/2005 - 16:44

Dany,

kijk eerst en vooral je huurcontract na : staat daar een bepaling in omtrent huishoudtoestellen die mee verhuurd zijn ? Staat de kookplaat in de staat van bevinding die eventueel werd opgemaakt wanneer je de woning hebt betrokken ?

Staat er in het contract een bepaling omtrent vervangen van bepaalde zaken door de huurder "ook al zijn deze door slijtage noodzakelijk geworden" ?

Huurwetgeving is meestal nogal in het voordeel van de huurder opgevat.

Als je kan aantonen dat het defect aan de kookplaat te wijten is aan een gebrekkige elektrische installatie, dan heb je wel een punt. Probleem is natuurlijk altijd hoe je dat gaat bewijzen.

Wout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.