elektrisch ventilatiesysteem | Ecobouwers.be

U bent hier

elektrisch ventilatiesysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van anneke-1
25/10/2006 - 18:33

Ik heb een elektrisch ventilatiesysteem met 3 standen, 1,2 en 3. 's Nachts dreunt het. Ik kan het niet gemakkelijk uitzetten, alleen door de stekker (met 5 stekers)er uit te halen, maar dan moet ik eerst een verlaagd plafond verwijderen.
Is het mogelijk om de bedrading in de drie standen schakelaar zo aan te passen dat er ook een nul stand op komt, als 1 van de drie standen.
De draden in de schakelaar zijn nu als volgt: er zijn 6 ingangen, ingang 1=zwart, 2=leeg, 3=bruin, 4 en 5 zijn leeg, 6=zwart. De huidige drie standen van de schakelaar zijn links=2, midden=1 en rechts=3
Alvast bedankt, groet, Anneke

4 Reacties

Reacties

afbeelding van gino-5
26/10/2006 - 00:47

Als je woning is uitgerust met een ventilatie systeem is dit waarschijnlijk gedaan omdat het hier een goed geisoleerde woning betreft, het is dan niet verstandig dit systeem uit te schakelen. De bedoeling van het systeem is ervoor te zorgen dat er continu voldoende verse lucht wordt aangevoerd en vuile lucht wordt afgevoerd. Hierdoor zal de luchtvochtigheid laag blijven. Dit voorkomt vocht en schimmel problemen. En doordat de verse lucht droger is spaar je ook op je stookkosten. Droge lucht is namelijk makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Dan is er nog het gezondheids aspect, de lucht binnen in huis is vervuild met chemische dampen van o.a. schoonmaakmiddelen, huisstofmijt, radon (een radioactief gas) en allerlei andere vervuiling. Het is dus noodzakelijk continu te ventileren in een goed geisoleerd huis.
Een ventilatie systeem maakt altijd wat geluid, hoe hoger de luchtsnelheid, en hoe meer bochten en vernauwingen deste luider het geluid. Dit kan verminderd worden door luchtkanalen met een grotere diameter te gebruiken, roosters met grote luchtdoorlaat en enkele meters acoustimas buis te plaatsen tussen de afzuiging en de overige buis. Ook moet de motor niet rechtstreeks maar met rubber trillingsdempers op de muur gemonteerd worden.
In jou geval lijkt het er echter op dat er resonantie in het systeem plaatsvind. Dit is mischien te verhelpen door de buizen met wat extra beugels vast te zetten. Het kan natuurlijk ook dat de lagers van de motor versleten zijn. Het best vervang je dan meteen de hele unit door een model met gelijkstroom motor. Deze gebruikt maar de helft van de energie van een wisselstroom motor.
Kijk ook eens of het schoepenwiel binnen in de ventilatie unit niet vervuild is met stof, dit kan voor onbalans zorgen, waardoor de hele boel gaat trillen.
Het hele systeem uitschakelen zou ik beslist niet doen, kies dan liever voor een afsluitbaar rooster in de slaapkamer, en sluit dit 's nachts.

afbeelding van anneke-1
26/10/2006 - 09:05

Bedankt voor je uitvoerige antwoord. Ik wil toch liever 's nachts het systeem uit kunnen zetten, vanwege het geluid. Ik heb altijd 's nachts een raam open. Ik heb trouwens dag en nacht een keukenraampje open staan.
Ik vind het niet erg om het systeem overdag aan te zetten als dit toch nodig is. Ik heb nu geen mogelijkheid om het aan of uit te zetten. Ik kan alleen de stekker er uit halen, maar dan moet ik eerst een verlaagd plafond in het toilet verwijderen. Dat is niet elke nacht te doen. Ik woon in een huurwoning, ik zal niet zo snel wat aan het systeem gaan wijzigen.
Ik zou het prettig vinden als ik de bedrading in de drie standen schakelaar zo kan wijzigen dat ik ook een nul stand heb. Anders ben ik toch geneigd om het systeem uit te laten.

afbeelding van mcally-1
27/10/2006 - 22:40

(Quote : Anneke =Ik wil nog graag toevoegen dat het systeem alleen lucht afzuigt en dus niet ververst)

Kan je de draden los maken aan de schakelaar?
Probeer anders 1 voor 1 los te maken en zie wat er gebeurd.
Als er eentje voor zorgt dat de boel stop kan je daar een schakelaartje tussen plaatsen.

Met 3 standen denkt iedereen natuurlijk direct aan balans-ventilatie.

afbeelding van walter-12
27/10/2006 - 23:03

Anneke,

vermoedelijk is je drie standen schakelaar een perilex schakelaar. Die bestaan ook in 4-standen: de drie die jij hebt en een uit stand. Ik heb er hier zelfs nog zo een op overschot liggen. Zoek de installateur eens op en vraag een 4-standen ipv een drie standen schakelaar.
Al zou ik het persoonlijk niet vervangen. Beter laat je eens nakijken waarom het systeem zo veel lawaai maakt. In stand nul heb je immers geen ventilatie meer en dat zou ik zeker afraden.

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.