elektriciteitsmeting via zekering | Ecobouwers.be

U bent hier

elektriciteitsmeting via zekering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Krist B
28/02/2007 - 19:26

In mijn pogingen om mijn elektriciteitsverbruik per verbruiker te meten had ik het idee dat 't toch wel handig zou zijn om het verbruik via de zekeringen te meten. Op die manier worden lichtkringen, elektrische fornuizen, toestellen met stopkontakt dat moeilijk toegankelijk is, ... meetbaar.

Dit zou kunnen door een meettoestel in te pluggen tussen de zekering connector en de zekering zelf.

In de handel (bv website www.Conrad.nl) vind ik wel gewone EKM (energiekostenmeter) en EKM op DIN-rail, maar geen inplugbare in zekeringsocket.

Kan iemand mij verder helpen ?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van marc-4
28/02/2007 - 19:37

Krist

Om verbruik te kunnen meten heb je spanning en stroom nodig.
Mocht je al in staat zijn een zekering (enkel toe te passen bij smeltzekeringen en geen automaten) te vervangen (wat gevaarlijk is, want je hebt geen beveiliging meer) door een meettoestel, dan kan je enkel stroom meten en geen spanning.

afbeelding van eric-15
28/02/2007 - 20:10

marc schreef:
"Om verbruik te kunnen meten heb je spanning en stroom nodig.
Mocht je al in staat zijn een zekering (enkel toe te passen bij smeltzekeringen en geen automaten) te vervangen (wat gevaarlijk is, want je hebt geen beveiliging meer) door een meettoestel, dan kan je enkel stroom meten en geen spanning..."

Inderdaad, P=I*U. In dit geval kennen we echer de spanning, namelijk 220V.
Dus is het idee nog niet zo gek van in de stroomleiding te meten (behalve indien we met dimmers te maken hebben of sterk inductieve of capacitieve belastingen kan het iets moeilijker worden).

afbeelding van Krist B
28/02/2007 - 20:52

Een verduidelijking : ik bedoel een meting via een tussenstuk op een dubbelpolige zekering - dergelijke zekering wordt in de meeste moderne kasten gebruikt dacht ik. En bij zo'n zekering is ook spanning aanwezig. Ik probeer een schema :

N --- ENERGIEMETER --- DUBBELPOLIGE ZEKERING
V1 -- ENERGIEMETER --- DUBBELPOLIGE ZEKERING
F --- ENERGIEMETER --- DUBBELPOLIGE ZEKERING
V2 -- ENERGIEMETER --- DUBBELPOLIGE ZEKERING

Waarbij N en V voor voeding staat (neuter en faze) en V1 en V2 de verbruikerskant (4 konnectoren voor een dubbelpolige zekering). Deze 4 contactpunten worden nu gebruikt voor het inpluggen van de dubbelpolige zekering.

De energiemeter heeft 8 contacten nodig : 4 mannetjes om in te pluggen en 4 vrouwtjes om de dubbelpolige zekering te ontvangen (in het ander geval moet de zekering in de meter geintegreerd worden natuurlijk)

Tot zover de realiseerbaarheid van 't concept : wie heeft de realisatie en kan mij die helpen bezorgen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.