electro magnetische straling pv-panelen | Ecobouwers.be

U bent hier

electro magnetische straling pv-panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van joost dh
07/11/2007 - 10:38

Gisteren ging ik een bouwvergunning voorleggen bij stedenbouw Anderlecht, toen het ging over de zonnepanelen die er in het project op het dak zijn gepland, repliceert de ambtenaar: Pv of zonneboiler" ik: "zonneboiler" hij: "ok, want ik vernam onlangs dat die pv panelen een ongelooflijke straling hebben! dat zou ik echt niet op mijn dak willen." Domweg ben ik daar niet verder op ingegaan, want het was een delicaat project dat er moest worden voorgelegd.

Weet iemand meer over die vermeende straling van pv-panelen, want ik vind er nergens zo direct iets over terug. Die ambtenaar leek wel erg zeker van zijn stuk, vermoedelijk heeft hij daarovezre iets gelezen in de franstalige pers, want ik had er gisterenavond nog even over met een waalse confrater, en die had ergens onlangs ook zo iets opgevangen...

10 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
07/11/2007 - 11:41

Beste,

Ik heb mij indertijd ook die vraag gesteld.

EN stel dat ze stralen, zal dat alleen overdag zijn wanneer ze stroom opwekken.

Stel dat je toch in je bed licht, onder de pannelen op 1 meter afstand DAN zal de straling vermoedelijk veel minder zijn dan Wireless internet, gsm, dect telefoons.(hoogfrequent)

Uiteraard gaat het hier om laagfrequente straling.

Binnenkort, als onze pannelen erop liggen, vlak boven m'n bed, zal ik de straling eens meten. Ik kan 2 toestellen lenen: 1 voor hoogfrequent en 1 voor laag.

Mvg

JB

afbeelding van lambert-2
07/11/2007 - 12:48

Resultaat wil ik ook wel eens weten. Nu, éénmaal in bed, liggen de panelen 3m opzij en 5m boven ons. Ga maar eens na welke lucht je allemaal in ademt ... thuis, buiten, op café (vroeger toch)

afbeelding van eric-15
07/11/2007 - 19:36

De PV panelen produceren alleen gelijkspanning. Het enige dat straling kan produceren is de omvormer. Het is technisch perfect mogelijk om deze straling 100% af te schermen en niet te laten doorstralen op de zonnepanelen. Het volstaat om de zonnepanelen via een degelijk low-pass filter aan te sluiten op de omvormer om te vermijden dat de zonnepanelen als antenne beginnen te werken. Het zou mij dan ook verbazen indien deze zeer simpele maatregelen niet zouden voorzien zijn...

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/11/2007 - 20:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik kijk tv met een digitale antenne en die loop par(r)al(l)el met de elmektrische draden die van mijn panelen komt.

Ik merk er niets van.

Als mijn gsm gaat dan wel

afbeelding van pol-12
08/11/2007 - 12:22
Pol

Als het gelijkstroom is, dan heb je toch geen frequentie ?
Hoe kan je dan een elektromagnetische HF of LF straling hebben ?

afbeelding van eric-15
08/11/2007 - 19:46

Pol, zoals ik reeds zei, de electromagnetische straling kan veroorzaakt worden door de omvormer, de gelijkspanning wordt omgezet in wisselspanning via een chopper op hoge frequenties (zo zou ik het toch doen) . Lees mijn vorig antwoord nog eens ;-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/06/2009 - 14:51
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste Eric, ik heb je antwoord reeds gelezen en herhaal dat je dan geen elektrische velden en geen elektromagnetische velden hebt door de PV panelen.  Zie mijn antwoord.

 

Wat je omvormer betreft; die hang je toch niet naast je bed of zo ?  Eerder in de kelder bij je verdeelkast...

Dan kan je je de vraag wel stellen welke invloed die straling nog zal hebben op je gezondheid.

afbeelding van eric-15
04/07/2008 - 23:12

Jeroen, heb je die straling intussen al kunnen meten?

afbeelding van bertvdg
05/07/2008 - 17:03

Als PV panelen straling afgeven zwier dan maar eerst uw GSM, WIFI-intenet, TV, microgolf, computer en draadloze telefoon buiten.

Vervolgens mag je ook alle kabels van elektriciteit uit uw muren trekken.

Pas daarna mag je eens aan uw PV panelen denken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.