electrische accumaulatoren dimplex | Ecobouwers.be

U bent hier

electrische accumaulatoren dimplex

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van patrick1234
16/11/2012 - 15:47

Hallo, ook ik ben onlangs verhuisd naar een woning met 2 accumulatoren van 'Dimplex'. De gebruikshandleiding dient tot niets. Op de accumulatoren staat telkens aan de zijkant 1 draaiknop die je 240° kan draaien.
De thermostaat is van Siemens. Ik probeer hem te omschrijven want foto's invoegen kan hier blijkbaar niet.
rechthoekig, linker deel een ronde klok. uiterst rechts een ronde draaiknop met temperaturen op. Op 20°C staat enkel een bolletje. Rechtsboven een klein schakelaartje dat op 0 of op (symbool van weerstand?-tekentje = rechthoekje met horizontaal openneergaande lijn door). iIn het midden een schakelaar met 3 mogelijke standen. onderste symbooltje van een klok, middenste stand symbooltje van een zon en bovenste stand symbooltje van een maantje. (Zie ook foto in bijlage). We willen uiteraard zo weinig mogelijk energie verspillen maar het moet 's avonds warm zijn (21°C). Overdag zijn we zelden thuis, enkel in het week end.
We hebben geen idee hoe het werkt, we proberen dingen uit en zo gaat het dus mis. Momenteel blazen ze alk 2 dagen koude lucht van onder uit.
Bedankt voor een uitvoerige beschrijving hoe het werkt. Met details aub-)
Groeten,

7 Reacties

Reacties

afbeelding van banned user
18/11/2012 - 10:10

Partick,

Knop aan accumulatiekachel dient enkel om MJ warmte afgifte te regelen,

Net zo als radiatorkraan bij  cv verwarming(water)

Opladen zal  altijd s'nachts gebeuren.

Kamerthermostaat zou enkel  de accumulatie  laten werken op ingestelde

tijdstippen(dag,nacht of tijdsregeling) + dicht en open van accumulatiekachel met ingestelde C°

Indien de accumulatiekachel leeg is ,kan je die op rechtsreekse weerstand(weerstandsymbool) zetten.

Indien alles zo is aangesloten en accumulatiekachel over een rechtstreekse weerstand beschikt.

 

Aanwijzing links geeft het nog beschikbaar(MJ) vermogen aan,(dit is een gissing).

mvg

Chris

 

afbeelding van patrick1234
19/11/2012 - 11:32

ok Chris bedankt. De knop op de accumulatoren dient dus om te bepalen hoeveel warmte de accumulator moet afgeven. Als je die knop dicht draait (volledig naar links), wil dat zeggen dat de acc. wel warmte opneemt maar niet afgeeft of dat hij gewoon geen warmte opgenomen heeft en dus ook niet afgeeft?

Thermostaat: wat doe ik best? °C op 20 zetten en laten staan. Knop op maantje zetten? Uiteraard wil ik niet dat er overdag energie gebruikt wordt hiervoor. Waarvoor dient het knopje met klokje dan precies?

Gisteren heeft de accumulator heel de dag koude lucht geblazen. Kon het nog niet eens afzetten door aan de knop te draaien.

Bedankt voor verdere uitleg.

afbeelding van gommer
19/11/2012 - 12:25

Dat klokje (symbool) staat ongetwijfeld voor tijdsgestuurd dag/nacht regime. Iets in mij zegt dat het klokje ook een mechanische aan/uit tijdsklok is. Zou het mogelijk zijn dat je tabjes kan plaatsen achter de wijzerplaat?

 

Mvg, Marc

afbeelding van bertvdg
19/11/2012 - 12:59

Het hangt een beetje af van het welk merk, type en gebruikte systeem. Ik heb in der tijd honderdenden accu's geplaatst in appartementen en het was voor veel mensen een beetje zoeken eer ze er mee weg waren.

 

De knop op de accu dient normaal voor het opladen te bepalen. Dicht laad hij 's nachts niets op en blijft hij koud en helemaal open gaat hij zich maximaal opladen. Je zal dus zelf moeten inschatten hoeveel warmte je gaat nodig hebben de dag er op zodat je dat ' s avonds kan instellen. Dit zal afhangen van hoe koud het zal zijn en of je de dag er achter heel de dag thuis zal zijn en veel warmte zal nodig hebben. Sommige systemen werken ook met een buitenvoeler en gaan het opladen mee regelen in functie van de buitentemperatuur.

 

Uw accu zal in de dag de warmte afgeven die hij heeft opgeladen aan nachttarief. Dit kan statisch (gewoon afstralen) en valt niets te regelen of dynamisch (met ventialtor) en dit kan je sturen met de kamerthemostaat (jij hebt ene met ventilator). Zet je de kamerthermostaat af of op bv 15°C dan zal de accu zijn warmte behouden tot dat je ze vraagt via de thermostaat en zal de ventilator de warmte uit de stenen de kamer in blazen. Een dynamische accu zal hoe dan ook een hoeveelheid warmte afgeven zonder dat de ventilator blaast, gewoon hittedoorslag, hij zal dus niet 100% koud hebben langs de buitenkant en verliest dus in de loop van de dag een deel van zijn warmte (maar dit is op zich geen probleem daarmee hou je een basistemperatuur binnen).

 

Heb je warmte te weinig opgeslaan en/of is de accu door één of andere reden vroeger afgekoeld dan dat hij kan bijladen op nachttarief dan kan je het dagelement inschakelen (sysmbool weerstandje). Dan verwarm je bij met een afzonderlijke weerstand op duur dagtarief.

 

Je kan met de thermostaat die jij staan hebt ook op klok werken en gaan instellen dat de accu's beginnen te blazen in de ochtend en 's avonds vanaf een uur of 5 en de rest van de dag uit laten. Dit voorkomt dat je naar uw werk vertrekt en de kachel zich leeg blaast en je 's avonds in de kou zit of nog zal moeten bijwarmen op dagtarief tot 21/22u. Zet je de klokthermostaat op dag (zon) dan ga je tegen de klok zeggen dat je wel thuis bent en overbrug je de klok en werk je gewoon op thermostaat.

 

Sommige accu's werken zonder afzonderlijke thermostaat maar dan zit er een 2de draaiknop op de accu die je kan instellen als kamerthermostaat.

afbeelding van patrick1234
26/11/2012 - 17:12

ok alvast bedankt. Als ik het goed begrijp:

1.weerstand symbooltje dient enkel aangezet te worden als we overdag willen bijverwarmen?

2. Als ik wil dat de accu's warmte opladen draai ik de knop op de accu volledig open (of halfweg) en zet ik het schakelaartje op de thermostraat op het maantje voor ik ga slapen (+/ 22u30). 's morgens is het dan goed warm en zet ik het terug op het klokje.

Wat als ik dan 's morgens de knop van de accu weer helemaal dicht draai? houdt de accu dan de warmte vast tot 's avonds als ik thuiskom rond 17u00? En moet ik dan weer de knop 'open'draaien? Of niet?

Je kan zeggen wat je wil maar zo een systeem zonder uitleg is hoogst gebruikonvriendelijk, alvorens over de kosten te beginnen. Ik krijg het systeem maar niet door.

Thanx

afbeelding van bertvdg
26/11/2012 - 20:34

1. Dat klopt, dat weerstandje is een dagelement waarmee je kan bijwarmen...let wel, dit is op dagtarief.

 

2. Het opladen regel je met de draaiknop, voor de rest moet je aan de knop eigenlijk niet komen. Je mag deze ' s ochtends weer dichtdraaien maar normaal is dat niet nodig omdat omdat de oplaadkring uitvalt als het nachttarief voorbij is ( vanaf 6 of 7u afhankelijk van de netbeheerder), dat gedeelte krijgt overdag geen stroom. Het behoud zijn warmte die het in functie van zijn instelling in de nacht heeft opgeladen.

 

Stel: Ben je de morgen niet thuis of ga je minder warmte nodig hebben omdat het niet zo koud is mag je de knop vanavond voor het opladen bijregelen of dicht zetten. Als je de knop dicht draait mag je wel niet vergeten hem morgenavond terug in te stellen want anders laad de accu geen of minder warmte op en loop je de kans dat de kachel te snel leeg is en je moet bijverwarmen op dagtarief (mocht het overmogen wel koud zijn). Je moet dus vanavond weten/beslissen hoeveel warmte je morgen gaat nodig hebben en dit regelen met de draaiknop.

 

Je kan het ook op klokje laten staan en uw klok programeren tot 22.30u. Eer het dan al echt koud begint te worden ben je al weer een uur verder. Met het klokje regel je enkel de kamertemperatuur via de timer, dit heeft niets met het opladen te maken.

 

Voor de rest heb je gelijk, het is geen gebruiksvriendelijk systeem, je moet telkens vooruit denken. Probeer dit maar eens uit te leggen aan mensen van 70 jaar die een appartementje gekocht hebben aan de zee om hun oude dag te slijten. Torenhoge elektriciteitsrekeningen door verkeerd gebruik en heel de dag elektrisch bij te verwarmen al dan niet zonder dat ze er weet van hebben. 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.