eigen windenergie | Ecobouwers.be

U bent hier

eigen windenergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van klaho
26/03/2011 - 17:58

Hallo,

Ik heb een vraag over windenergie.
Wij denken erover om een eigen windmolen te plaatsen, maar hebben voorlopig nog niet veel informatie over de decibels, bestaande soorten en andere technische gegevens... We hebben al gehoord over eentje voor op het dak, maar dat zou niet voldoende energie leveren (en ik vrees voor het lawaai). Daarnaast heb ik ook gelezen, dat er bestaan om zelf te plaatsen, maar de meningen zijn er nogal over verdeeld. Volgens de ene levert die niet genoeg energie en volgens de andere gaat zo een molen slechts 10 jaar mee.

Onze tuin is groot genoeg en het is landbouwgrond, met niets van buren in de buurt die er last van zouden hebben, dus dat is al positief. Of de gemeente akkoord gaat, dat weten we nog niet, maar we wilden eerst graag wat randinformatie.

Heeft iemand hier op het forum een idee??

21 Reacties

Reacties

afbeelding van alfa16vjtd
26/03/2011 - 21:30

Veel plezier met je vergunningsaanvraag,.... ik denk dat er in België nog maar één goedgekeurd is (of de vergunning is zelfs ingetrokken,...).

afbeelding van bertvdg
27/03/2011 - 08:46

 Tenzij je op een windrijke plaats woont (kust of open polderstreek) waar weinig opstakels staan is kleinschalige windenergie niet echt rendabel. En zelfs aan de kust is de opbrengst redelijk slecht te noemen. Op lage hoogte is de gemiddelde windsnelheid veel te zwak en de windrichting meer variabel dan op 100m.

 

Producenten van kleine windturbines rekenen in hun tabelen allemaal met 6m/s als gemiddelde windsnelheid maar dat is niet correct. Dat zijn gemiddelden die enkel van toepassing zijn op hoogte van 100m.

 

Zet op de plaats eerst eens een windmeter met logger om de gemiddelde windsnelheid te bepalen. Zal je veel verloren kosten sparen.

 

En zoals al gezegd, de kans is groot dat je er geen vergunning voor krijgt. Men is net tevreden dat ze van al de TV antennes af zijn, windmolens in de tuin van mensen gaan ze niet rap goedkeuren. Het aantal particuliere windmolens in Vlaanderen dat een vergunning heeft gekregen kan je waarschijnlijk op je 2 handen tellen.

afbeelding van dirk andelhofs
27/03/2011 - 11:06

Inderdaad zoals bert al aangeeft ... NIET rendabel (noch ecologisch, noch economisch) tenzij in een paar uitzonderlijke gevallen (aan zee!)

 

De gemiddelde windsnelheid op lage hoogte is gewoon veel te laag.

 

Gebruik de zoekfunctie eens van dit forum, er is al heel veel over geschreven.

 

Dirk

 tenzij je een lichtlopend klein molentje hebt van rond de 500W zijn ze niet rendabel, wegens de grote windsnelheid dat de andere molens nodig hebben om te starten. En die is er dus niet op de lagere hoogtes bij privéprojecten met een mast van hooguit 20m.......

Toch zou ik die dingen liever zien dan schotelantennes en zeker mooier ogend dan TV-antennes!

afbeelding van bertvdg
11/05/2011 - 07:42

 Je mag nog een licht lopend molentje hebben, een keer er belasting op komt van de generator heb je dezelfde kracht nodig om de windenergie om te zetten in elektrische energie. En daar zit het probleem met kleine molentjes...beperkt rotoroppervlak in combinatie met lage windsnelheid (dus weinig energie te oogsten). Hier in de buurt is er onlangs een particuliere windmolen (tje) in gebruik genomen onder belangstelling van de lokale pers. Nu, binnen een jaar zullen we wel zien, maar 9 kansen op 10 gaan we daar niets meer van horen wegens niet rendabel. Soms zie je het molentje draaien maar dat zegt nog niets over de output.

 

Uiteraard zijn die molentjes mooier dan schotelantennes, ik wil direct ene op mijn dak zetten of op een paal in mijn tuin. We gaan eens zien hoe snel daar commentaar van de buren op gaat komen.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
11/05/2011 - 09:44

 

 

Enkele weken geleden stond er in De Standaard een artikel over Roger Reynders van Beringen, die reeds aan zijn derde windmolentje  toe is. Ik ken persoonlijk Roger, hij is werkelijk gebeten door elektrische en elektronische techniek. Maar aan de opgegeven cijfers kan men goed zien dat zijn molentje helemaal niet zo goed presteert, zelfs vergeleken met PV-panelen. Hij doet dit natuurlijk voor zijn plezier, en voor het plezier dat hij een vergunning bekomen heeft voor zijn molentje. Hij kon wel profiteren van zijn 20m hoge mast die er nog stond van zijn vorige installatie, zodat hij zonder verlies kan werken.

afbeelding van Danny VanuitBouwel
22/05/2011 - 19:57

 Ik ben nu ook volop aan het rondzien om een hannevind te zetten, dit is een middelmaat 33m of 36 meter hoog 22kw (zou 40000kWh doen bij 6m/s) dus als hij de helft doe kom ik toe voor eigen gebruik. Geburen hebben ook intresse dus misschien de 45kw (zou 100000 kWh doen /jaar) voor drie gezinnen. Het probleem zal zijn deze te mogen zetten. 

een paar jaar geleden zag ik de skystream3.7, een mooi molentje maar met een opbrengst van bijna 3000kWh /jaar ( volgens het testveld in nederland op 15m hoogte) kost dit veel te duur en moet ik er 7 zetten om mijn verbruik te evenaren.

de hannevind 22kw heeft een output van 3fasen 400V, 50hz dus hetzelfde zoals nu binnenkomt. En kost geleverd en geplaatst (excl. beton en kraan) rond de 42000€.

de skystream dacht ik rond de 15000€ en mijn dak vol zonnepanelen kost 33210€ voor een 12000kWh(eigenlijk 10000 maar de certificaten worden in meeste gevallen tot 12000 betaald/jaar) Ok voor die hannevind neem ik geen net aansluiting, nog liever de stroom verloren laten gaan dan op het net aan te sluiten en weeral in kosten vallen omdat ge dan "producent" wordt. Dan moet ik mij ook niet schuldig voelen omdat de doorsnee gebruiker -zoals ik nu- zijn electriciteitsfactuur met 15% ziet stijgen omdat ze anders die groenestroom certificaten niet meer kunnen betalen.

die kleine molentjes zijn gewoon om de maatschappij tegen hun schenen te stampen, maar om stroom te maken moet je dat niet doen.

 

afbeelding van dirk andelhofs
22/05/2011 - 22:21

Danny,

 

Laat je niet verblinden door die 6 m/s

 

Die hebben we hier namelijk NIET .. behalve dan MISSCHIEN op de zeedijk.

 

In Bouwel zal je op een goede locatie misshien 3.5m/s hebben ... en bij die gemiddelde windsnelheid geven de grafiekjes heel andere opobrengstcijfers.

 

Dirk

afbeelding van bertvdg
23/05/2011 - 07:30

Idd, 6m/s is de windsnelheid waarmee alle fabrikanten staan te zwaaien maar dat haal je niet op lage hoogte. Zoals eerder al gezegd, het zal eerder 3 zijn. Maar je spreekt van een 30-tal meter hoogte, dat kan mss wel iets beter zijn maar je zal zeker de gemiddeldes niet halen.

 

Overigens, een mast 33m hoogte, heb je dat al eens zien staan? Dat plant je niet zomaar neer. Zoals je zelf al aanhaalt zal het 99% niet toegestaan worden en mss wel deels terecht. Straks doet iedereen dat en krijg je een wildgroei van windmolentjes om telkens 2 of 3 gezinnen stroom te geven. Het is beter en stukken goedkoper om grootschalig windenergie te produceren, gegroepeerd langs industrieparken, snelwegen of in de haven. Steek uw geld in een CVBA die groene stroom produceert, je krijgt er ook return van en het bespaart u een hoop kopzorgen.

 

 

afbeelding van stefan-14
23/05/2011 - 20:37

rendement haal je op hoogte van 16 meter en hoger

vergunningen worden gegeven voor molentjes met masten van 8 - 10 en 12 meter

dus zoals hierboven aangehaald, geen rendement, ...

 

onlangs is er ene gezet bij een dealer (in de voortuin) vlakbij afrit Wetteren op E40, maar dit is eerder een "uithangbord" voor die firma

er staan er 3 op de gebouwen van Renson (langs E17)

in Zeeland een project met testen ...

 

veel succes

 

 

afbeelding van Danny VanuitBouwel
28/05/2011 - 15:49

 ik weet dat ik geen 6m/s haal hier, daarom ook dat ik opteer voor 22Kw. Ik heb 'maar' 18000Kwh nodig / jaar. Hier in Grobbendonk zouden ze langs het kanaal 3 grote molens kunnen zetten maar die politiekers zitten meer aan hunne portemonee te denken dan aan hun bewoners. Als ze met ons belastingsgeld voor ons stroom zouden produceren... maar dat is een UTOPI! Daarom ieder zijn eigen boontjes doppen is in deze maatschappij nog het meest winstgevend voor de burger. Als ik mijne stroom moest krijgen betaal ik nog 150€ om hem tot bij mij te krijgen dus  produceer ik hem liever zelf tegen dubbelle kost per Kwh dan dat ik weeral in de zakken van de maatschappij(elektrabel en consoorten) steek.

en zo'n paal van 33m is maar 3 op 3m op de grond dus 9m² op 2000m²  valt toch mee? Er zal wel over gepraat worden over dat spel op den hoek in bouwel maar misschien is dat positief, dat er wat meer over gezegt wordt. Ik doe er liever iets aan dan gelijk de groten hoop, er alleen maar over zagen !!!!!

 

afbeelding van Molenman
29/05/2011 - 09:15

Danny,

 

Zelf heb ik, met bouwvergunning, reeds 20 jaar een zelfgemaakte en goedkope windmolen in mijn ruime achtertuin en heb de vergelijking gemaakt qua opbrengst met de 'reuzemolens'.  Conclusie : op 15m hoogte 10x minder opbrengst per m² bestreken oppervlak ->  Als hobby OK, als investering NOK.  Als je toch je geld wil gebruiken voor groene stroom koop dan aandelen van een menswaardige coöperatieve zoals Ecopower.

 

 

afbeelding van Danny VanuitBouwel
29/05/2011 - 12:23

 Molen man,

bij ecopower betaal ik voor mijn stroom 3836€ / jaar da's juist géén 500€ MEER dan het nuon contract dat ik nu heb. Investeren bij ecopower kan voor max 12500€ (50 aandelen van 250€) daar krijg je max 6% op dat is 750€. als ik van die 3370€ die ik bij nuon betaal die 750€ aftrek zit ik nog aan 2620€/jaar.

als ik een molen zet van 40000€ die volgens de fabrikant 40000Kwh doet /jaar neemt dat die molen hier amper 18000Kwh doet dan heb ik elk jaar 3370€ als de electriciteitsprijs NIET meer zou stijgen. dan zou ik na 12 jaar mijn investering terug hebben en stel je voor da die dan versleten is en moet vernieuwd worden kost die molen minder dan nu ( paal is er al en er komen er meer en beter in de aanbieding). 

als batterij kies ik voor een lucht batterij, wanneer er teveel stroom opgewekt word vul ik een paar ketels met perslucht en die agregaat in de kelder is de dieselmotor er al uit en kan er een perslucht motor in om stroom te leveren wanneer er geen wind genoeg is. Dit was vroeger mijn idee om tijdens de nacht te vullen om mijn dagtarief af te vlakken maar het verlies is groter dan het verschil in Kwh prijs dag - nacht.

Ik ben de eerste die graag samen met een 1500 gezinnen een grote molen zou willen zetten in het industriepark naast het albert kanaal via een vzwke ofzo. Maar om 1500gezinnen te overtuigen dat dit een goede investering is dat kan ik niet voor elkaar krijgen. Word in de meeste gevallen niet serieus genomen, en moest ik zoveel in de pap te brokken hebben dat ze mij wel serieus zouden nemen. dan denken de mensen dat ik er iets aan zou willen verdienen.

misschien via deze forum een oproep lanceren?

 

 

afbeelding van gommer
29/05/2011 - 13:58

Perslucht als opslag? Veel slechter kan het niet, vrees ik. Een persluchtcyclus heeft misschien maar een rendement van 25%, de meeste energie gaat verloren in warmte bij het comprimeren. Daar zou ik toch nog eens over nadenken. En denk ook eens na over het beloofde rendement van de molen. Misschien is het in werkelijkheid veel minder realistisch.

afbeelding van dirk andelhofs
29/05/2011 - 16:10

Een molen die bij 6 m/s 40000 Kwh/jaar levert, die levert bij 3 m/s geen 18 000 Kwh/jaar, maar waarschijnlijk minder dan 10000 Kwh/jaar.

 

dit kan je makkelijk afleiden uit de opbrengstgrafiek van eender welke molen (er zitten natuurlijk verschillen op naargelang het type molen)

 

Dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/05/2011 - 10:03
jandc (niet gecontroleerd)

 als de windsnelheid halveert dan gaat het vermogen met een factor 8 naar beneden (en omgekeerd).

dus van die 40.000kWh schiet nog 5.000kWh over...

afbeelding van mannaart
03/07/2011 - 14:46

 @ molenman

 

Heb je wel eens een Black windmolen zien draaien. Je gelooft je ogen niet als je ziet hoeveel stroom daar uit komt

afbeelding van dirk vansintjan
21/07/2011 - 18:50

op Youtube vind je een filmpje van deze windturbine waar een ontgoochelde koper de wieken nuttig hergebruikt als keukenmes...

afbeelding van Molenman
22/07/2011 - 21:14

Danny,

 

Om alles nuchter te berekenen heb je volgende gegevens nodig :

Gemiddelde windsnelheid (in m/sec) waar je de molen wenst te zetten (de maandgemiddeldes op 10m hoogte zijn bij het KMI te consulteren) 

=> gemiddeld elektrisch vermogen dat de molen zal opwekken per m² bestreken oppervlak  =0,5*1.225*vgem^3*0,35 (Watt)

dit getal vermenigvuldigen met 8,76 en vermenigvuldigen met de oppervlakte van je windmolen en je bekomt de te verwachten opbrengst.

 

Een voorbeeld : molen van 5m diameter = 19,6m²

3,5 m/sec gemiddelde windsnelheid => 0,5*1.225*3,5*3,5*3,5*0,35 =9,19

Kwh opbrengst per jaar : 19,6*9,19*8,76 = 1578 kWh

 

Veel succes.

afbeelding van Realistic
22/10/2011 - 23:42

Hallo,

Had graag geweten van welke streek jullie zijn ?,en of jullie al zijn overgegaan tot aankoop van een bepaalde windmolen ?

     Mvg .-)

afbeelding van Molenman
25/10/2011 - 17:32

Hallo Realistic,

Ben van Vlaams Brabant, heb reeds jaren een windmolen 'als hobby'.  Dit jaar Chinese wieken en generator aangekocht direct vanuit China.  Al enkele maanden in dienst genomen.  Groene stroomcertificaten OK.  Opbrengst volgens verwachtingen.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.