Is een zonneboiler wel rendabel?????

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is een zonneboiler wel rendabel????
Ik heb er eens goed over nagedacht en ben tot de volgende conclusie gekomen.

Hieronder vind je m’n berekening.

Momenteel heb ik een boiler van 200l en heeft een vermogen van 2000 watt.
Verbruik oude boiler 2000W x 4 uren = 8000Wh of 8 kWh
Kosten per dag van oude boiler 8 kWh x 0,1239 euro ( tarief uitsluitend nachttarief per kWh) = 1 euro per dag.
Kost per jaar 1 euro x 365 dagen = 365 euro

Indien ik geen zonneboiler koop en m’n geld (2682euro) beleg aan 3 % ( 4% bij rabo)wordt dit een winst van 80 euro per jaar.

Kost van nieuwe zonneboiler = 2682 euro.
Men zegt dat een zonneboiler 50 tot 65% bespaart op uw huidig verbruik.
Dus:
Aan 50 % = 365euro aan – 50% = 182 euro – verlies aan interest 80 euro =
102 euro winst per jaar
Aan 65 %= 365 euro aan – 65% = 237 euro - verlies aan interest 80 euro =
157 euro winst per jaar

Vanaf wanneer maak ik nu winst?

Bij 50% besparing : 2682 euro / 102 euro = na 26 jaar heb ik winst!!!!!
Bij 65% besparing : 2682 euro / 157 euro = na 17 jaar heb ik winst!!!!!!
En dit zonder kosten te hebben aan m’n installatie en rendement van de panelen niet achteruit gaat?

Maak zelf uw oordeel.
Maken de verkopers ons blaasjes wijs????
Of ben ik verkeerd in m’n redenering?
mvg

Reacties

Het is steeds een afweging tussen economie en ecologie.
Bekijk de evolutie van de energieprijzen, de toestand van onze planeet en projecteer dit naar de toekomst van onze kinderen. Voor mij is dit sedert de 1e energiecrisis een uitgemaakte zaak.
Mon

Als je dan toch - overigens terecht- alles in rekening wil brenge, trek dan van die interest op je uitgespaarde geld de inflatie af, en die winst op je uitgespaarde geld smelt als sneeuw voor de euh... zon.
Verder schijnt de zon de komende decennia voor dezelfde prijs, nl gratis, wat van andere energie niet kan gezegd worden.

goed gerekend, Julie ...

maar maak ook eens een berekening voor isolatie, ... (andere minder 'hippe' vormen van energiebesparing), en daar komt het totaal wel positief uit: het is dus duidelijk waarin je je centjes best steekt ...

w

Inderdaad Willem, isoleren... isoleren.... en dan de kers op de taart.
Mon

Denk dat je dan nog zeer goedkoop uit komt met je installatie van €2682 (natuurlijk) premies al afgetrokken denk ik.
Winst??? denk het ook niet, maar met de huidige energieprijzen, de omwil van de grote electrabedrijven om om te schakelen naar groene energie, zullen de prijzen zeker nog stijgen de komende jaren, verdubbelen zal niet uitgesloten zijn.
Dus een nieuwe berekening van 365 X 1,5 (minumum)

Voor iemand die water verwarmt met gas is de terugverdientijd nog langer aangezien je met gas goedkoper warm water maakt dan met elektriciteit.

Voor het bedrag dat je aan deze 'hippe' spullen besteed kan je inderdaad aardig wat isolatie (laten) plaatsen: het is hier reeds vaker gezegd. Hiermee kan je de energierekening echt drastisch naar beneden halen en ook je comfort verhogen.

Aan de andere kant mogen we ons ook niet dwingen om 100% rationeel te gaan denken: dan leven we morgen in geisoleerde containers ipv. huizen.

Af en toe eens in de huid van de verkoper/installateur kruipen kan helpen: voor hen is de terugverdientijd slechts enkele weken.

Julie

Hoe kom je aan 2.682 euro?

groeten
rik

Geen enkele vorm van alternatieve energie is momenteel rendabel.Heb reeds gedurende 6 jaar een zonneboiler,hou de gegevens goed bij en ben gemiddeld 225 dagen onafhankelijk van een electrische boiler op nachttarief.Dit betekent 2 installaties dus 2 maal kosten.Je doet het omdat de olie zowiezo naar 300 dollar en meer zal gaan,alleen weten we niet wanneer,en dan heb je met de opgedane ervaring een goede start.

Beste Julie,

Uw berekening klopt, bij mij was de besparing 80 Euro per jaar en was mijn netto investering 2000 Euro.

Ik heb nu een debietmeter geplaatst om mijn warmwatrbehoefte te bepalen en kom zelfs tot de conclusie dat ik de 80 Euro besparing niet haal.

Het is beter uw bestaande cv installatie juist te dimensioneren. Een ketel welke veel te groot is verbruikt al 7% meer dan een juist gedimensioneerde ketel. Alleen deze 7% is al meer dan uw zonneboiler kan verdienen.

Zonneboilers zijn pas interessant als u uw huis goed geisoleerd heeft. Uw huis van een goed ventilatiesysteem voorzien heeft en uw huis van een efficient verwarmingssysteem heeft voorzien.

Gezien mijn eigen warmwaterverbruik vraag ik mij af of de huidige aangeboden systemen niet onnodig veel kosten omdat ze veel te groot gedimensioneerd worden.

Julie,

je schatting van je huidig verbruik: geeft grofweg 3000khW per jaar voor warm water. En dat is toch een serieus verbruik. Als je dat kan halveren vind ik dat een serieuze energiebesparing voor het voorgestelde bedrag.

Financieel zit het plaatje wel anders zoals je zegt. Al zou je in je berekening ook nog een jaarlijkse stijging van 5% voor de energieprijzen moeten meerekenen.
En wat ga je anders doen met je geld? Ga je het echt op een spaarboekje laten staan of er iets anders mee kopen? En gaat dat andere eveneel opbrengen als de zonneboiler?

Misschien om jezelf een plezier te doen: zet eens een meter voor je boiler en kijk wat je echt verbruik is.
Wil je gaan voor de grootste opbrengst: probeer dan eerder over te gaan naar verwarming van sanitair water op gas. Lagere investering en lager verbruikskost.

Een zonneboiler kan op lange termijn breakeven draaien met de huidige subsidies. Maar als je het vergelijkt met andere mogelijke energiebesparende maatregelen is het een van de duurste investeringen.

Walter

Als je op lange termijn rekent, is een liquiditeitsberekening interessanter. Hoeveel

Beeld je in dat je het bijleent bij verbouwing of nieuwbouw.
2680€ is ongeveer 16,5€ per maand voor een lening over 25 jaar.
dat is 198€ per jaar. Laten we zeggen 200€. Met vaste afbetaling en rente is dat na 25 jaar nog steeds 200€, denk daar maar aan! Dus in jaar 25 betaal je omgerekend naar huidge waarde misschien maar 75€!

De energieprijzen zouden tegen dan zeker meer dan verdiedubbeld zijn. Over de 25 jaar heen is een conservative opvatting dat de prijzen 50% duurder zullen zijn (cfr Johnie's bijdrage).

Jaar 1:
uitgave investering : 200€
uitsparing: 182€
winst: -18€

Jaar 2:
uitgave investering : 200€
uitsparing: 194€ (prijsstijging)
winst: -6€

Jaar 3:
uitgave investering : 200€
uitsparing: 204€ (prijsstijging)
winst: 4€
...

Jaar 10:
uitgave investering : 200€ (nog steeds!)
uitsparing: 296€ (prijsstijging)
winst: 96€

Het is voor grote uitgaven redelijk onwijs om simpele terugverdijntijden te berekenen. Dat zegt weinig, tenzij je echt sommen geld staan hebt. Maar wat heb je aan het idee dat iets virtueel terugbetaald is?
Je doet het (of niet) vanwege het comfort van de besparing per maand/jaar.

In dit geval maak je winst vanaf jaar 3 met een lening.
vergeet niet dat je grote som WEL op een spaarrekeing kan blijven staan nu! Je moet die niet "verliezen".

dus nog maals: leningen zijn altijd interessant, zowel fiscaal als in gemak. Zelfs al heb je geld.

Wij gaan binnenkort én isoleren én een zonneboiler plaatsen. Hoofdreden is eigenlijk niet zozeer het geld dat we al dan niet zouden uitsparen met het plaatsen van de zonneboiler, maar hoofdzakelijk het ecologische idee dat alle energie die we van de zon (gratis en milieuvriendelijk) halen, we niet vanuit gas of elektriciteit moeten halen, wat voor ons planeetje winst is.
We zijn misschien nog zo van die (jonge) idealistjes, maar toch denk ik dat je het niet (enkel) in geld mag uitdrukken. Wij vinden dat iedereen zijn steentje moet bijdragen in de mate van het mogelijke. Dus eerst je energieverbruik aanpakken, isoleren, en indien financieel mogelijk extra maatregelen treffen zoals een zonneboiler.
Tot zover mijn betoog

Vergeet bij dit alles ook niet dat een zonneboiler verwarmingsondersteuning kan bieden in een LEW. Voor dit doel is de zonneboiler zelfs interessanter dan voor SWW, aangezien lagere temperaturen (die eerder bereilt worden) volstaan voor verwarmingsdoeleinden.

Dit maakt de berekening allicht een pak ingewikkelder.

Waarschijnlijk bestaat er bovendien een optimaal rendement in functie van verbruik, oppervlakte panelen en inhoud van de boiler. Het zou interessant zijn als daar ergens een studie van bestond.

Bestaat zoiets als een water-water warmtepomp waarbij als bronwater een zonneboiler gebruikt wordt? Lijkt mij zeer interessant... Zelfs in de diepste winter haal je met gemak "gratis" 20°C - 25°C. Dat is veel beter dan 10°C grondwater.

steven,
ik sluit me aan bij je vraag.
I.p.v., water aan 20° C , water aan 7°C naar de zonnecollector te sturen , dat moet het rendement van deze collector toch enorm opdrijven?

Daar is blijkbaar in de jaren tachtig een Amerikaan mee bezig geweest, maar die is natuurlijk in de gevangenis beland.

Julie, uw prijs van de zonneboiler is volgens mij niet realistisch, ik heb eind vorig jaar een boiler geplaatst voor een kleine 1000 EUR netto (dank zij alle subsidies en belastingsaftrek). Heb jij wel rekening gehouden met al die premies, en indien wel, wat is dan de bruto prijs van de installatie uit je berekening?

Eric,
Zie de prijzen van izen op onderstaand adres.
http://www.izen.be/download/nl/kostprijs/prijslijst-duo.pdf
mvg

Volgens dit verslag is de tvt nog veel groter.
http://www.ideg.info/media/docs/zonneboilersimulaties.pdf
grt

Indien je met intrest rekening houdt moet je ook inflatie meerekenen, dan kan je geld bij vastzetten minder waard zijn na verloop van tijd.
Ook de vervanging van je bestaande boiler eventueel in rekening brengen.

Blijft nog steeds weinig rendabele investering, maar wel goed voor milieu. (Met vermindering van de premies in het vooruitzicht wordt ROI er niet beter op)
Je bent natuurlijk weer stukje onafhankelijk.

mvg

Dit soort bedrijven pikken alle subsidies en aftrek zelf in.
De bruto prijs is veel te hoog. Hier in Nederland kan je zo'n systeem kopen voor 2500 euro inc plaatsen. Wij krijgen geen subsidies hier op. Dit zorgt er voor dat de bedrijven moeten leveren voor realistische prijzen.
En dit heeft echt niet te maken met de kwaliteit.

In de berekening wordt geen rekening gehouden met het geld dat je ieder jaar bespaart met zonneboiler. Dit geld kan je ook de bank zetten en levert ook rente op. Na 10 jaar wordt dit ook een aanzienlijk bedrag.

Deze berekening gaat om winst. Het milieu heeft al naar enkele jaren winst. (energie kosten maken - energie besparing)

puur economisch is een zonneboiler niet rendabel.
Het geeft je wel een goed gevoel een lekker warm bad te nemen dat zuiver door de zon is opgewarmd.

Als je het echt voor de winst wil doen kan je beter pv-panalen installeren, met een boiler-warmtepomp.

Een zonneboiler is alleen haalbaar dankzij belastingkorting/premies. Laat het ons daar over eens zijn.
Er zijn echter grote individuele verschillen:
- kom je wel in aanmerking voor de volle belastingkorting? (maw verdienen beide partners genoeg)
- kom je al dan niet in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie? (maw is je eigen woning oud genoeg, voldoe je aan de inkomensvoorwaarden, combineer je met andere werken zodat je minimum 10.000 euro uitgeeft?)
- woon je in een provincie die premies geeft?
- woon je in een gemeente die premies geeft?

In "ideale" omstandigheden kun je in sommige Vlaams Brabantse gemeenten tot bijzonder hoge steunpercentages komen (al zou - zo blijkt uit andere vraagstaarten - dit de aannemers wel aanzetten tot hogere prijzen).

Of het wijs is van de overheden om zoveel te subsidiëren laat ik even in het midden.
Het is een feit dat de diverse instanties hun eigen ding doen en niet afspreken.

groeten
rik

steven burvenich:

Lenen goedkoop?

300x16.5=4950 euro.
ten opzichte van 2680 euro als je niet leent zit nogal een verschil.
Krijg je 4 % rente op je spaattegoed of betaal je 6% op je lening zit altijd nog een gat van 2%.
Daarbij kunnen rentes nog al eens fluctueren op lange termijn.

Reken ook de extra onderhouds en reparatiekosten eens mee op een zonneboiler.
Geen systeem om je rijk te rekenen.
De keuze is of het te doen is om het geld of om ecologische gonden.
Veel verkopers willen je graag rijk rekenen en meer hun zelf natuurlijk.

Wanneer je kiest voor een zonneboiler, moet je hem natuurlijk ook ten volle benutten: naast sanitair water gebruik ik hem ook voor mijn wasmachine + vaatwasser. Dat levert mij nog eens een extra 50 a 80 EUR per jaar op, alleen deze besparing op zich betaald mijn zonneboiler al terug over zijn levensduur...

nu de mazout zo duur wordt zullen de negatieven t.o.v zon-energie wel bijdraaien.

met zo een zonneboiler kan je je verwarmingsysteem met mazout of andere uitzetten van maart-april tot september oktober.

natuurlijk als je veel verdiend moet je daar niet naar kijken he! dit is jammer!

zomaar gratis energie weggooien

en qua onderhoud is er echt niet veel werk aan!

zonnige groetjes

en wie doet er hier wat met zijn idialen, blijkbaar maar zelden iemand, 10 jaar terug ontving ik een premie van rond de 700 € voor 16,5 m²,vat 1000 l, alles zelf geplaatst, kreeg verschillende premies niet, maar mijn winst door zelfbouw bracht me meer op dan laten doen, daar houden sommigen ook geen rekening, en als je een goede leverancier zou vinden is zelfs dat te omzeilen, en isoleren heb ik ook zelf gedaan, en heeeel veel mee verdiend, zonder premie met echte oude glaswol die ik voor een prijsje kon versieren, zels delen gerecupereert van containerpark, daar verklaarden ze me voor gek, maar brengt me toch wel prachtig op, zo kan ik nog wel even doorgaan.

@chathanky:

die 4950 betaal je wel op termijn, niet vandaag, terwijl je die 2680 behoudt op je rekening, dus die zal aangroeien met rente.
Na 20 jaar heb je bv. 5150 €. met conservatieve 3% rente op het spaarboekje. Je hebt wel maar 4950 afbetaalt.
Het is een veelgemaakte fout om toekomstige totaaluitgaven te beschouwen in huidige waarde. Je behoudt solvabiliteit (2680€ op rekening) en rentabiliteit (je bespaart op verbruikskosten elk jaar en elk jaar meer tov lening).

daarenboven kan je subsidies verkrijgen en premies: die krijg er bovenop in jaar 1 of 2.

Geen enkel gezond bedrijf dat ik gezien heb (zelf ben ik ook zelfstandige) verkiest een eenmalige uitgave, mede vanwege de afschrijvingen en fiscaliteit.

Tja er zijn verschillende manieren van benaderen.
Als je leent op deze wijze ben je verplicht de 2680Euro op je rekening te houden 25 jaar lang als je het zo wil vergelijken.
Aan het eind van de rit is je gespaarde eindbedrag bijna net zo veel waard als je inleg destijds.

Als ik de vergelijking neem met gas, hetgene waar ik warm water mee aanmaak heb je 280 m3 gas per jaar voor de 180 euro die je maakt. Rene heeft 80 euro besparing op zijn zonneboiler.
Het maakt nog wel wat uit of op welke manier je water verwarmd.
een e boiler betaal je nu (nederland) 26ct/kw en voor gas omgerekend (rendement moderne ketel 80%) 8.5ct/kw.

Ik denk dat Julie de spijker aadig op de kop slaat met zijn stelling.

Ps. Subsidies zijn prachtig om er gebruik van te maken maar reken deze eens niet mee.
Uiteindelijk ben jezelf die dit betaald, geld wat de overheid ook ergens anders voor had kunnen investeren.
Ze zouden bv het niet benutte bedrag doorvoeren naar verlaging voor de energieheffing.

Niet een glanzend voorbeeld maar het ging uiteindelijk om de besparing in munt en niet om ecologische gronden.

Bij de aankoop van onze woning 10 jaar terug heb ik als doe-het-zelver een simpele doorstroom gasgeiser geplaatst voor de kostprijs van 250 €. Ik ben toen ook begonnen met het noteren van ons verbruik. Er is geen CV in ons huis, we verwarmen ons met een tegelkachel en twee gaskacheltjes. In de zomer branden deze 2 natuurlijk niet. Gemiddeld verbruiken we 12 m³ gas/maand voor douche, bad én waakvlam. Met de eenheidsprijs van ongeveer 0,75€ / m³ gas kom ik op 108€ per jaar kost voor warm water met gas.

Zonder rekening te houden met rente, leningen, inflatie levert een simpel rekensommetje dat een kostprijs van ongeveer 2650€ voor een zonneboiler gedeeld door 108€ per jaar gaskosten -> 25 jaar terugverdientijd.

Ik ben nu wel aan het twijfelen wat ik zal doen als ons geiserke stuk gaat. We hebben een PV installatie die voor 75% in ons electriciteitsverbruik voorziet, de rest krijgen we gratis en kopen we bij ecopower. Als ik het water blijf met gas verwarmen zal ik zeker een nieuwe geiser nemen zonder waakvlam. Maar is een electrische boiler niet interessanter? Ik weet het: op het eerste zicht is dit een groene vloek maar de zon en de wind zorgt voor de stroom.

Wat denken jullie?

Water opwarmen via zonnepanelen geeft een zeer slecht rendement: 1 m2 zonnecollecor geeft dezelfde energieopbrengst als 4 m2 PV...

Caveman schreef:

"Zonder rekening te houden met rente, leningen, inflatie levert een simpel rekensommetje dat een kostprijs van ongeveer 2650€ voor een zonneboiler gedeeld door 108€ per jaar gaskosten -> 25 jaar terugverdientijd."

dat klopt, je vergeet denk ik wel dat de panelen 100% dekkend moeten zijn.
50% is waarschijnlijker en dan heb je een terugverdientijd van 50 jaar.

En om op je vraag te antwoorden: " is een zonneboiler wel rendabel???" Vanuit milieuoogpunt is dit zonder twijfel uiterst rendabel, en dat is toch waar het op dit forum om draait.

Indien je je toch meer zorgen maakte over je portemonee,dan is het momenteel misschien een nuloperatie, maar met de stijgende energieprijzen in het vooruitzicht kan het ook voor jezelf financiëel heel rendabel worden.

Eric, iets hoger had je het over de (logische) aansluiting van vaatwasser en wasmachine op SWW van ZB. Misschien een beetje off topic, maar toch: ik speel zelf voor "alfamix" of whatever bij de wasmachine dus zet voorafgaand aan de wasbeurt de warme open en de koude dicht, na een half uur of zo doe ik het omgekeerde, omdat ik mijn warm wat§er niet wens te verslillen aan de naspoelbeurt (doet een wasmachine met enkel koud-toevoer trouwens ook niet). Nu vroeg ik mij af: in dat half uur wel voldoende ttz. na hoeveel tijd (bijv bij een wasbeurt die in totaal 2 u duurt) heeft de machine geen behoefte meer aan warm water?

Jan, wij doen precies hetzelfde, alleen heb ik op de kraan een microswitch geplaatst die zodra de kraan op warm gezet wordt een timertje van 20 minuten start. Wanneer dat timertje afloopt start een intermitterend geluidssignaal tot de kraan terug op koud gezet wordt. Daardoor vergeten we nooit de kraan terug op koud te zetten.
Die 20 minuten is ruimschoots voldoende voor onze wasmachine, dat heb ik proefondervindelijk vastgesteld. Vermoedelijk is dat ook voldoende voor jouw machine, je kan dat misschien eens opvolgen bij jouw machine. De reden dat er na de eerste 5 minuten toch nog een klein beetje bijgevuld wordt is omdat de was nog niet volledig doordrongen is van water en het waterpeil nog wat moet bijgevuld worden, maar dat gaat steeds over zeer kleine hoeveelheden, en na 15 minuten is alles goed doordrongen van water.

Bedankt Eric, ik zal het eens trachten op te volgen!

Jaja zo'n berekening doe je toch tweemaal nadenken.
Op het moment dat het systeem ongeveer begint te renderen, komen de kosten eraan. Ik denk van mijn centjes in andere energiebesparende middelen te steken zoals isoleren ed.
Ik kan ook wel het groene idee volgen : "plaats je een zonneboiler dan beperk je de milieuvervuiling".
Maar hoe groot is de milieuvervuiling voor het maken van zonneboilers? Langs de ene kant vervuilen en aan de andere kant beperken. De enige die hier goed van wordt, is de fabrikant en de installateurs, denk ik...

Niet akkoord met Steven.
Wie wordt er allemaal beter van : het milieu, uw gemoedsrust (want wie weet hoeveel de energieprijzen nog gaan stijgen....). En je hebt dan ook nog de wetenschap dat je je steentje hebt bijgedragen door het aanwenden van duurzame energie.
Ik denk dat als je ook die criteria mee in aanmerking neemt, dat het dan de ideale belegging is.

Steven, dat moet je mij toch ook eens uitleggen over die vervuiling? Wat is er meer vervuilend aan een zonneboiler dan aan een andere boiler (een goede zonneboiler werkt met zuiver water als warmtemedium)

julie,
je hebt inderdaad een realistische visie.Trouwens dat geLdt voor heel wat veranderings en renonavatie/isolatiewerken. Terugverdientijden van 25 jaar zijn eerder de norm dan de uitzondering vrees ik. Maak dezelfde berekening maar voor de plaatsing van dubbel glas, condensatieketel enz., dan kom je ook uit op 25 jaar!

Hetgeen feitelijk wel interressant is, als je het tenminste zelf kan doen, is de plaatsing van isolatie type glaswol of zo op de zolder. Dat heb je er na een jaar of 5 terugverdient.

Vele mensen van boven de 50 redeneren op jouw wijze, en laten liever hun geld op de bank staan, dan het te besteden aan weet ik veel wat voor isolatie.

Trouwens vele mensen schakelen terug over op een kolenkachel of een allesbrander. Daar momenteel kolen nog steeds goedkoop zijn, en als je gratis hout hebt of op de kop kan tikken zit je helemaal goed. alle Kyotonormen ten spijt.

Groetjes

Jean

Jean

Slik ...
Terugverdientijden voor condensatieketel van 25 jaar? Hoe kom je daarbij?
Ik heb de mijne terugverdiend in een jaar of 4.

groeten
rik

Beste Jean,

Terugverdientijden zijn voor elk huis en energie investering anders en inderdaad vaak langer dan wenselijk. Daarom zijn er ook de energiepremies gekomen. Van enkel naar dubbel glas kan dan van een TVT van 15 jaar ineens 7-8 jaar worden om maar een voorbeeld te noemen.

Er zijn inderdaad veel mensen welke heel sceptisch staan tegenover de hype " milieu" welke volgens hun ogen nu aan het ontstaan is.

Maar als u nu toch kijkt naar de ontwikkeling van de olieprijs dan wordt energie zo duur, dat er eerder een trend is dat de energieprijzen welke direct gekoppeld zijn aan de olieprijs(mazouth, diesel) reeds 50% zijn gestegen in twee jaar tijd en dat deze stijging relatief alleen maar toeneemt. De prijs voor aardgas en elektriciteit zal volgen.

Dan is het toch beter nu gebruik te maken van subsidie maatregelen dan te wachten tot dat energieprijzen onbetaalbaar worden ? In ieder geval is in die situatie alles zo terugverdient.

Ik begrijp echter ook wel dat voor veel ouderen dit allemaal niet meer te volgen is(woud van regels, premie aanvragen etc.) en dat zij reageren door te gaan leven zoals zij dat vroeger ook gedaan hebben nl " de houtkachel aan" en dan maar wat kouder.

Elk individu heeft het recht hiervoor een vrije keuze te maken, maar we zullen als samenleving misschien wel extra moeten gaan letten op onmenselijke situaties(mensen welke om allerlei redenen de energierekening niet meer kunnen betalen)

spaardouchekop investering 15-25 €.

pak 120 l minder warm water per dag

grof weg 80 m² gasbespaard per jaar.

eco OK maar altijd in combinatie met econo.

Een heel goed voorstel maarten.

Een zonneboiler is inderdaad een grote investering. Daarom heb ik een experimentele opstelling gemaakt van een “zonnedoorstromer” om toch de warmte van de zon te benutten met een minimale investering. En ik ben tot de volgende (verassende) conclusie gekomen.
Ongeveer 90 dagen per jaar is er voldoende zon om water te verwarmen met een PE buis op het dak tot een temperatuur van minimaal 38 graden. Op hele zonnige dagen loopt de temperatuur zelfs op tot ver boven 50 graden. Op de meeste van deze dagen kan er gedoucht worden tussen 10 uur ’s ochtends en 7 uur ‘avonds. Een buis met een binnendiameter van 25 mm en een lengte van 50 meter heeft een inhoud van ongeveer 25 liter. Dit is voldoende voor een douchebeurt. Op een zonnige dag is binnen een uur de buis weer opgewarmd, bij een minder zonnige dag kan dit enkele uren duren. Er kan dus met een buis van 25 liter inhoud meerdere keren per dag gedoucht worden. De buis kost ongeveer 65 euro en de koppelingen 10 euro. Totale investering is dus 75 euro. Dit is makkelijk binnen 1 jaar terug verdiend. De PE buis kan tegen bevriezing en hoeft dus niet ’s winters van het dak gehaald. Als het water in de buis niet warm genoeg is kan er d.m.v. een mengkraan warm water bijgemengd uit de bestaande warmwatervoorziening. Door water uit de PE buis bij te mengen i.p.v. koud leiding water wordt er ook op dagen dat er net te weinig zon is toch een kleine besparing behaald doordat er minder gewoon warmwater nodig is.

Voordelen:
Er is geen circulatie pomp nodig, dus ook geen stroomverbruik.
Lage investeringskost en korte terug verdientijd.

Nadelen:
Werkt alleen tijdens zonnige dagen,.
Er kan niet op elk uur van de dag gedoucht, enkel tussen 10:00 en 19:00

Eindconclusie: De extra besparing op brandstof of elektriciteitsverbruik die een zonneboiler oplevert ten opzichte van de zonnedoorstromer is zo klein dat dit de investering om financiële redenen niet verantwoord zo lang de bestaande warmwater voorziening nog goed functioneert. Bij nieuwbouw of versleten warmwatervoorziening is een zonneboiler te overwegen.

Kleine opmerking: als je bij verbouwing sowieso een nieuwe ketel moet installeren, moet je alleen het verschil tussen een gewone ketel en een zonneboiler 'terugverdienen'. Ik ben er in elk geval serieus over aan het nadenken.

Beste Gino,

als de buitentemperatuur lager is dan de aanvoertemperatuur van uw PE-voorverwarming (in België tussen de 8°C (winter) en 12°C (zomer), vergeet dan niet dat de ketel méér energie zal moeten leveren. Dit is zeker vaak het geval als de zon niet schijnt.

Als er twee mensen na elkaar douchen is het rendement ook droevig.

Dit lijkt me enkel een oplossing putje zomer, of met een automatische driewegkraan die (IFV temp. in de leidingen) kiest tussen mét of zonder voorverwarming. Die kraan kost beslist al meer dan 75€...

Bovendien in een systeem dat drie maanden per jaar 60% (dat lijkt me al positief) dekkingsgraad heeft op SWW een besparing op jaarbasis van... 3%. Tel nog even extra verlies van uw ketel indien de aanvoertemp lager is dan 12°C... sop is de kool niet waard lijkt me.