Ecologische vloerisloatie, opbouw en materiaal? | Ecobouwers.be

U bent hier

Ecologische vloerisloatie, opbouw en materiaal?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Lieven van Petegem
07/03/2016 - 14:05

Besten,

 

We hebben momenteel een betonplaat gegoten en willen hierop isoleren met ecologische materialen.

 

Liefst willen we werken met een soort drukvaste, isolerend materiaal waarop we gewoon onze vloer kunnen leggen. Qua vloer denken we aan een houten vloer en een stuk met een terracotta tegel.

 

Welke producten kan u ons aanraden? We willen gerust zelf de handen uit de mouwen steken...

We dachten zelf aan vermiculiet of kurk of kalkchappe maar vinden te weinig info over bvb. drukvastheid.

 

De dikte die we hebben om te isoleren is ongeveer 18-20cm (excl. de vloer van 2 cm), totaal is 20-22cm

 

Alvast bedankt voor de info

 

Vriendelijke groeten

Lieven

 

Regio Oudenaarde - Waregem 

2 Reacties

Reacties

Fantastisch dat je eraan wil doe-het-zelven.... en daardoor voor ecologischere materialen kan gaan dan standaardaannemers zouden kiezen.

De materialen waartussen je wil kiezen zijn voldoende drukvast voor zo'n diktes in privéwoningen. Tenminste als je een drukvaste vloerchape giet als toplaag net onder de vloer.
1 vraag heb je wel niet beantwoord: wil je er ook meteen vloercverwarming in leggen???
Ik heb namelijk in BatiBouw vloerverwarming gezien in 3 lagen fermacellplaat van 12mm, waarop dan naar keuze laminaat of vloertegels gekleefd worden. 35mm totaaldikte: een supersnel reagerende vloerverwarming die nog superdun is ook, fermacell in 3 lagen voldoiende drukvast is om de vloerchape te vervangen, een natuurlijker materiaal is dan chappebeton, en bij jullie nog  14,5 tot 16,5cm overlaat voor isolatie. Kurk is daarvoor prima: bestendig tegen vochtige grond!!
Vermiculiet is wel vochtbestendig, maar moet je vermengen met iets om er een soort chappe van te gieten. Isoleert ook, maar is vrij duur om daarmee een dikke isolateielaag te vormen. Kalkchappe zou ik enkel op droge gronden kiezen maar isoleert niet echt en dan moet je wel combineren met XPSplaat om wat isolatiewaarde te bekomen...

Nog ideetjes voor ecologische vloeropbouw lees je op http://ecobouwadvies.be/ons-bouwavontuur-ecologische-verbouwing-tot-pass... 
Alleen omwille van de prijs koos Robin hier voor polystyreen EPS en XPs zijn veel goedkoper dan kurk en even vochtbestendig)
Toen heb ik niet aan kurkplaten gedacht... en is vrij stabiel op zichzelf:
http://www.kurk.be/media/files/Ge%C3%ABxpandeerde_kurkplaten_VA.pdf

afbeelding van studenttc3
05/04/2016 - 09:25
Mevrouw/Meneer
 
U bent interesseert in het milieu? U wilt in een gezonde omgeving leven? U wilt dat de volgende generaties ook nog van de natuur kunnen profiteren? Dan help me en aantwoord op deze peiling die het bedoel heeft uit te vinden hoe echt milieuvriendelijke producten presenteert moeten  worden.
 
Als u weet, zijn er verschillende mogelijkheden om producten meer ecologisch  verschijnen te laten als ze in  de realiteit zijn (de kleur van de verpakking, labels voor het milieu, woordspellingen ezv.). Hoe kan een consument dus weten of hij een ecologisch product koopt of niet? Deze peiling heeft dus de opgave uit te vinden door welke middel een echt milieuvriendelijk product presenteert moet worden om daardoor de consumenten te kunnen helpen tussen de niet ecologische en ecologische producten te onderscheiden. 
 
Het zou vriendelijk zijn als u 4 tot 6 minuuten van uw tijd neemt om deze peiling te beantwoorden. De natuur zal het u dankbaar zijn. 
 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.