Ecologische keuken kopen | Ecobouwers.be

U bent hier

Ecologische keuken kopen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Winnywolf
25/12/2015 - 20:33

We komen na jaren van verbouwen stilaan aan de keuze van een keuken toe. Joepie! Maar waar vind je nu een ecologisch verantwoorde keuken? We zijn al bij Bio-Home geweest, en daar stonden 2 keukens, maar voor ik een smak geld uit geef hoor ik toch graag verschillende partijen. En zoals zo vaak staan ze in de buurlanden veel verder. Zijn er hier nog mensen die een ecologische keuken gezet hebben?

Mijn voorkeur gaat uit naar kleinschalige firma's, geen grootverkopers die om met de trend mee te lopen ook een 'groene' versie aanbieden. 

Regio Heist-op-den-Berg. 

Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Ingir
26/12/2015 - 16:53

Ecologische keukens bestaan niet, net zoals er geen energiezuinige elektrische ovens zijn. Bij die oven is het wel ecologisch om het gebruik zoveel mogelijk te beperken en/of te combineren. Voor die keuken maakt het gebruik weinig uit, de grootste milieuvervuiling ontstaat door het transport van grondstoffen/(half)fabrikaten, winning/verwerking van de grondstoffen. En dus het gebruik van gas, stroom en waterverbruikende apparatuur.

 

Toch kan een keuken wel ecologisch worden als je de kastjes maar zo lang mogelijk laat zitten en met zo weinig mogelijk middelen de keuken functioneel houdt. Die van mij gaat al weer zo'n 30 jaar mee en zal nog minstens 10-20 jaar mee kunnen, uiteraard zo nu en dan een onderdeeltje vervangen als dat nodig is. Die keuken is trouwens ook redelijk ecologisch door een afgedankte keuken te kopen via een website voor tweedehands spullen. Zo heb ik voor mijn vader een vrijwel nieuwe designkeuken gered van de vuilstort voor € 600 van een particulier die een nieuw appartement-met-desigkeuken had gekocht. In dat gebouw werden vrijwel alle keukens na aankoop direct vervangen door een kleiner exemplaar zonder kookeiland om meer ruimte voor de eethoek te maken. Met als gevolg dat in korte tijd veel keukens werden aangeboden of sowieso direct naar de stort gereden.

 

Als je toch een volledig nieuwe keuken gaat kopen dan heb ik de volgende tips:

- koop geen kokend waterkraan maar een thermosfles-waterkoker

- koop zo weinig mogelijk elektrische apparaten, alleen het hoogst noodzakelijke: kooktoestel/dampkap, koelkast, combi-magnetron

- koop een zo klein mogelijke keuken, minder kastjes is minder materiaal/transport/vervuiling

- neem een schuiflade onder het kooktoestel en maak daarin een moderne hooikist (kort koken en garen in de hooikist).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.