E-peil voor bestaande (strobaal)woning | Ecobouwers.be

U bent hier

E-peil voor bestaande (strobaal)woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van annemie-2
09/10/2011 - 19:59

Ik heb een strobalen woning (bouw gestart 1999, ingetrokken in 2002). Als pionier op bijna geen enkele premie of belastingvoordeel kunnen beroep doen. Nu hebben wij het afgelopen jaar nog wat verbeteringswerken gedaan (vooral mbt luchtlekken, ventilatie, wegwerken laatste koudebruggen,...). Om toch een deel van die investeringen te recupereren, wilden wij ons E-peil laten berekenen - er van uitgaande dat dat beneden E60 zou liggen - om op die manier een premie van Eandis binnen te halen én aanspraak te kunnen maken op de fiscale tegemoetkoming via KI. Maar wanneer ik de vraag stel om zo'n E-peil berekening te maken, krijg ik tegenstrijdige berichten.

Eerste probleem: E-peil voor bestaande woning (van voor 2006), kan dit of niet? Ik heb facturen van de meeste gebruikte materialen (tezij recuperatie), dus mij lijkt het logisch dat dit moet kunnen. Maar zou door bepaalde instanties niet aanvaard worden?

Tweede probleem: voor strobalen zou een forfaitaire lambdawaarde worden gebruikt die hoger ligt dan de feitelijke (0.060 ipv 0.045), waardoor mijn E-peil wel eens hoger zou kunnen uitvallen dan verwacht. Hetzelfde zou gelden voor de schapenwol die wij gebruikt hebben in dak en vloer (0.060 ipv 0.035).

Derde probleem: bepaalde technische tests zijn niet gebeurd (test luchtdichtheid, test ventilatietoevoer, aardpijp, ...), maar als ik ook die allemaal eerst moet laten uitvoeren hou ik er financieel niks aan over, misschien schiet ik er zelfs bij in.

Kan iemand mij vertellen wat hoe de vork nu juist aan de steel zit?

Alvast bedankt!

4 Reacties

Reacties

afbeelding van ThomasDeM
09/10/2011 - 22:52

Ik denk dat je uit de boot valt, de premies waar je over spreekt zijn enkel voor nieuwbouw. De subsidies dienen om mensen aan te sporen om energiezuinig te bouwen of verbouwen, niet om mensen die voor deze wetgeving reeds energiezuinig gebouwd hebben te belonen.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
10/10/2011 - 09:46

Misschien dat je nog gebruik kunt maken van de grote premie voor laag-energiewoningen ?

dan moet je een laag-energie-certificaat halen (warmtebehoefte maximaal 30 kWh/m²a), dat kan ook met de PHPP berekend en gecertificeerd worden, op die manier omzeil je de EPB-vereisten .

je zult dan sowieso een BlowerDoor meting moeten laten uitvoeren (ook bij de EPB levert dat makkelijk een 10-tal E-punten winst op) ;

best snel eens nakijken, die premies gelden nog tot 31 december ... of er verlenging volgt weten we nog niet ...

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

 

afbeelding van Bert Verbeeck.
10/10/2011 - 16:45

Je kan geen EPB-aangifte indienen van een dossier waarvan de bouwaanvraag werd ingediend vóór 2006. Tja...

Destijds had je wel enkele losse premies via de energienetbeheerder voor enkele energiezuinige investeringen: isolerende beglazing, balansventilatie met warmterecuperatie, thermosthatische kranen, ...

Als je voorbije jaar nog verbeteringswerken liet uitvoeren aan de woning die - zoals ik tel - meer dan 5 jaar oud is, kon die gefactureerd worden aan 6% BTW. Bij nieuwbouw betaal je 21% BTW. Je hebt dus kunnen gebruik maken van 15% korting... ook niet niks natuurlijk.

We zullen zeggen: Je kan niet alles hebben...

 

Bert

afbeelding van Esbjorn
10/10/2011 - 18:25

 Ik kan niet zoveel zeggen over de premies voor afgewerkte huizen, wel over de isolatiewaarde. Ten eeerste denk ik dat je strobalen waarschijnlijk plat zullen liggen, dwz dat de strohalmen van binnen naar buiten toe lopen in de richting van de warmtestroom. Dan is 0,06 een vrij realistische isolatiewaarde. Of je die zal mogen gebruiken, is een andere vraag. Op dit moment is de wettelijk te gebruiken waarden nog steeds 0,08 voor alle natuurlijke materialen (dus ook voor die wol).

0,045 is de isolatiewaarde van stro als de halmen loodrecht tov de warmtestroom staan, als de strobaal dus op zijn kant ligt. De feitelijke tenminste, de wettelijke is vooralsnog 0,08, ook in dit geval. Er is echter hoop op beterschap voor nieuwe strobouwers, want er zou aan een erkenning gewerkt worden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.