Duurzaam verbouwen: wie aanspreken? | Ecobouwers.be

U bent hier

Duurzaam verbouwen: wie aanspreken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mattias campe
04/11/2006 - 23:38

Hallo BBL

Graag hadden we ons relatief oud huis ietwat willen verbouwen, waaronder:

  • Het enkel glas vervangen door dubbel of driedubbel glas
  • De elektrische boiler vervangen door een condenserende gasketel, liefst in combinatie met zonneboiler
  • Trachten uit te kijken naar de voorzieningen voor PV-pannelen
  • regenwaterput in tuin installeren (ik had hierover eerder al eens een bericht gepost, maar ik vind het niet meer terug op het forum)
  • Trachten uit te kijken voor een verwarming in de slaapkamers (voor als onze toekomstige kinderen er willen studeren :-) )
  • Onze keuken staat nu haaks op ons huis, waardoor we geen mooi zicht hebben op onze tuin. Nu zou ik die liever willen afbreken en die evenwijdig met onze tuin zetten.
  • Uitkijken waar en hoe er extra geïsoleerd kan worden
  • nieuwe vloeren boven (zijn allemaal slaapkamers)
  • ...

Er zijn echter drie grote problemen: tijd, geld en kennis. Vandaar vragen we ons af waar we het best kunnen informeren over een duurzame en x-jarenplanaanpak voor bovenstaande wensen (x-jarenplan, omdat tijd en geld niet toelaat om alles in één keer te doen, zo kunnen bv. "nu" al voorzieningen voor PV-panelen getroffen worden, zonder ze al aan te kopen en te installeren). Het gaat niet alleen over de theorieën (de zoekfunctie in het forum is daarvoor al handig genoeg), maar ook over de concrete uitwerking (plannen, installateurs, leveranciers, praktische problemen,...).

Ten eerste zou je denken aan een architect, maar ik weet niet of een architect wel de aangewezen persoon is voor elk van bovenstaande wensen. Misschien wel voor het bouwen van een nieuwe keuken, maar qua PV-panelen is hij/zij misschien niet de specialist ter zake.

Mocht iemand weten waar we het best te rade gaan, dan zouden we dat natuurlijk graag weten. Is het omwille van commerciële redenen nogal moeilijk om dit op het forum te doen, dan kan je natuurlijk altijd mailen.

Met duurzame groeten
Mattias

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
05/11/2006 - 10:06

mattias,

je zou er ook nog even kunnen bij vertellen in welke regio je project zich bevindt ? da's alvast makkelijker .
en verder zul je op zowat alle vragen die je mocht hebben een antwoord kunnen vinden op dit forum, via de (helaas niet zo handige)zoekfunctie .

verder is het zo dat voor laag-energie projecten veelal gewerkt wordt met een bouw-team , juist omdat maar weinig mensen echt overal in gespecialiseerd zijn .
dit bouwteam stel je best samen ALVORENS de werklen aan te vatten .
je vindt wel de nodige adressen van vakmensen, architecten en adviesburo's op www.vibe.be of www.passiefhuisplatform.be .

het viel me op dat "isoleren" vrij laag op je lijstje staat, ik hoop maar dat ik dat verkeerd begrepen heb .
je zult het grootste rendement van je zuurverdiende centen precies met isoleren bereiken (dak-gevels-vloer) .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van mattias campe
05/11/2006 - 20:29

Inderdaad nog iets vergeten: regio West-Vlaanderen, nl. Wakken (tussen Waregem en Tielt en niet zo heel ver van Kortrijk).

Mijn lijstje staat niet echt in een bepaalde volgorde van belangrijkheid. Isolatie staat zelfs eigenlijk hoog op de prioriteitslijst. Het probleem is echter dat we een bestaand huis hebben en dat het wat moeilijk wordt om de muren extra te isoleren. Qua ramen, vloeren en zoldering zijn er echter wel nog mogelijkheden.

De zoekfunctie is inderdaad niet méga-handig :(

afbeelding van mattias campe
10/11/2006 - 16:49

Bart, alvast al bedankt voor de links die je me hebt gegeven. Nu heb ik zelfs zodanig veel keuze dat ik niet weet hoe te beginnen. Hoe kan ik nu weten wie de beste architect of aannemer is :)? Maar goed, ik doorworstel die sites alvast verder...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.