Drinkwater besparen | Ecobouwers.be

U bent hier

Drinkwater besparen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mathias-3
27/07/2014 - 16:13

Hallo,

Wij hebben hier thuis geen regenwater en doen dus alles op met stadswater.

Vorig jaar was ons waterverbruik iets van een 45m3 voor drie personen. Ik denk dat hiervan +/-15m3 voor rekening van de wc's is.

Nu had ik het idee om in de tuin zo'n vat van 1000L te plaatsen +/- 1m hoger dan de wc's zelf (zijn allebei op gelijkvloers). Aangezien ik toch nog een tuinhuis/kast wil bouwen voor het tuingerief zou ik beide kunnen combineren.

De socarex van buiten naar de berging is reeds aanwezig, de wc's hebben beiden een rechtstreekse aansluiting op de koudwater collector. Dus beide alupex leidingen aansluiten op de socarex lijkt mij geen probleem.

Nu had ik wel nog volgende bedenkingen:
- Kan het vulsysteem van een wc werken dmv een watertoevoer met heel weinig druk? (communicerende vaten).
- Ik zal niet gans het jaar door beschikking hebben over regenwater: bij langdurige droogte of vriesweer moet ik terug overschakelen op drinkwater. Ik weet dat een vaste aansluiting niet mag dus ik zou willen werken met een stuk flexibele leiding dat ik manueel mbv gereedschap moet verplaatsen. Enkel de wc's zouden de mogelijkheid hebben om op regenwater te zetten. Mag dit op deze manier?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
27/07/2014 - 22:47

Wij hebben in de douche een emmer staan waarin het eerste koude water wordt opgevangen als je de douchekraan opent. Dat is elke douchebeurt ongeveer een liter, genoeg voor een spoeling van een kleine boodschap waar normaal 3-6 liter voor gebruikt wordt. Besparing 6-12m³ water per jaar.

 

De grootste waterbesparing halen we door kort te douchen (3 minuten) met een watebesparende douchekop (5 liter/minuut). Dat scheelt zo'n 35 liter p.p.p.d. of 34m³ per jaar met 3 personen. 

afbeelding van Roel P.
28/07/2014 - 11:09

Beste Mathias,

er moet altijd een fysieke scheiding blijven van 2 cm tussen uw hemelwater en uw stadswater.

Waarschijnlijk lekken uw toiletten (15 m³ is circa 1.500 spoeling op jaarbasis, of gemiddeld 4,5 per dag).

Al geprobeerd om een stukje papier aan de binnenkant van je toiletpot te houden om te zien of het nat wordt?

Roel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.