Drainagebuizen voor hemelwater | Ecobouwers.be

U bent hier

Drainagebuizen voor hemelwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Bad Pritt
21/04/2012 - 20:39

Hallo,
Ons huis ligt een 25 meter van de straat en ligt ook een meter lager dan de straat.
Na flinke regenbuien loopt het regenwater steeds richting huis. We willen het regenwater opvangen in drainagebuizen die dan aan de zijkant van de voortuin kunnen geloosd worden (in lager liggend bosje)
Iemand enige ervaring met deze drainagebuizen? Hoever moeten ze onder het maaiveld liggen en hoeveel moet ik er steken? Bedankt!

3 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
21/04/2012 - 20:54

Nog belangrijker is dat het regenwater in de grond kan trekken. Anders ben je niets met je drainagebuizen.

Een goedkoop en eenvoudig systeem is een soort gracht maken, een groeidoek (zo'n zwarte doek) inleggen, opvullen met grove keien en daarbovenop eventueel nieuw gras zaaien. Nog beter is als je het gewoon open kan laten (bv. een laag dolomiet of zo bovenaan).

afbeelding van Bad Pritt
21/04/2012 - 21:23

Hoi

Dat grachtidee spreekt me wel aan.  Hoe kan ik berekenen hoe diep en breed die gracht moet zijn zodat die niet dadelijk overloopt?

 

afbeelding van robin demey
21/04/2012 - 21:33

Dat weet ik niet zo direct.

Ik zou zeggen neem het aantal m2 grond waarvan het water ernaartoe loopt (als het gras is, deel het misschien door 2 o 3) en vermenigvuldig met het aantal liter die valt in een zeer grote regenbui van bv. 20 minuten). Zo weet je ongeveer het aantal liter die de gracht zou moeten kunnen verwerken.

Dit is mijn idee hé. Zeker eens informeren bij mensen die hier meer kennis van hebben. Ik denk bv. aan http://www.mier.be

Zij hebben ervaring met wadi's (zijn eigenlijk gewoon grachten die dienen voor vertraagde infiltratie).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.