DIY installatie zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

DIY installatie zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van yvo-1
27/02/2008 - 20:42

Iemand ervaring met het zelf installeren van een zonneboiler ?

Zit te denken aan de onderdelen zelf te kopen (vacuum buis collector, boiler, pompgroep, sturing etc ...).
Zal dan weliswaar geen subsidies trekken, echter de prijs van mijn setup schat ik dan wel een stuk onder de 2000 EUR te krijgen voor een 200 l boiler met alles erop en eraan.

Zeker indien ik de vacuum collectoren uit China zou laten overkomen waar ze zowat allemaal toch worden gemaakt. (Die dingen kosten ginder tss 3-500 EUR)

Ben geinteresseerd in jullie ideeen en opmerkingen hieromtrend.

Misschien, als we voldoende geinteresseerden vinden kunnen we ineens een container van die collectoren bestellen :-)
Handelaars in die dingen hier zullen dit niet graag horen veronderstel ik :-)

7 Reacties

Reacties

afbeelding van eric-15
27/02/2008 - 21:09

2000€ is een smak geld voor een zelf geplaatste installatie! ik heb maar een kleine 1000€ uit eigen zak moeten betalen voor een volledig geïnstalleerde zonneboiler, inclusief een 10 jarige volledige garantie...

afbeelding van yvo-1
27/02/2008 - 23:09
Yvo

Eric,

Door wie was dit en hoe lang geleden ?
Want als ik momenteel rondkijk in Belgie zou ik voor mijn materiaal alleen al meer dan 2000 EUR kwijt zijn zonder subsidies noch garantie of plaatsing. Dit bedrag verdubbeld bijna als ik de plaatsing zou laten uitvoeren door een geregistreerde aannemer ...

Milieuwinst is dezelfde en voor de Belgische staat, intercommunale en gemeentes is het goedkoper want deze moeten geen subsidies betalen

Collector die ik op het oog heb kost 220 EUR in china voor een vacuum buizen collector (24) met heatpipes erin. Invoerrechten erbij en BTW, dan nog een boiler, pompgroep en sturing en schat dat ik uiteindelijk rond de 1000 a 1100 EUR uitkom.

Maw. alle goede raad is welkom ;-)

afbeelding van eric-15
27/02/2008 - 23:22

Een paar maanden geleden geplaatst door Suntechnics. Niettegenstaande een plaatcollector, toch een zeer hoge opbrengst deze winter. En de technologie is zo simpel dat de verwachte levensduur van meer dan 20 jaar zeer aannemelijk is. Zie ook andere threads over zonneboilers...

afbeelding van walter-5
28/02/2008 - 09:05

als je een goedkope vacuuum zonneboiler wilt, waar je toch subsidies voor kunt krijgen
pak dan rivusol
denk dat met belastingaftrek + subsidies goedkoper is dan zelfbouw

alleen zijn 5 cm isolatie vind ik een minpunt

afbeelding van WalterST
28/02/2008 - 15:56

@ Yvo,

Ook ik denk (zoals de andere walter) dat je niet echt slecht af bent met die rivusol.
Spreek me niet uit over hun kwaliteit e.d. maar heb onlangs op een beurs veel vragen gesteld en was behoorlijk verrast over hun systeem <==> prijs. Dit materiaal is (als je het LAAT plaatsen) inderdaad in je belastingsaangifte te gebruiken. Trouwens een glazen pijp hiervan vervangen als dat al eens moet gebeuren, kan je zelf en een buis kost, dacht ik, 23 EUR.
Betreffende ZELF plaatsen. Ik stam nog uit de tijd dat IZEN sterk promotie voerde om het ZELF te doen na een dag cursus bij hen. Helemaal geen probleem als je een beetje handig bent. Bij mij is dit toch gelukt.
Collectoren kan je ook ZELF maken. KWB limburg doet dit, kijk eens rond op www.elkedagzondag.be (prachtig initiatief van de provincie Limburg) Met KWB-limburg gaat iedereen een WEEKEND naar WESTENDE voor de bouw ervan, je doet daar alles zelf (samen met anderen). Partner kan zelfs mee voor een weekendje VLAAMSE kust.
Panelen kopen in China, daar waag ik mij (vooralsnog) niet aan.

afbeelding van FilipS
28/02/2008 - 16:52

Beste Yvo,

Ik ga deze zomer 'proberen' een zonneboiler systeem te plaatsen. Ttz. Ik ga na dit stookseizoen mijn oude mazoutketel verwijderen en ga een 2de hands pelletkachel plaatsen (met watercircuit). Ik ga dit aan een 'speicher' koppelen (ook reeds gekocht - 2de hands). Waarna ik een deel wand en vloerverwarming ga plaatsen (alle radiatoren weg). Die speicher is reeds voorzien voor aansluiting zonnecollectoren, die zullen vermoedelijk wel pas in 2009 komen.

Die pelletkachel zal wel al het sanitair water (in stookseizoen) gaan verwarmen tot de panelen er komen, voordien zal het (spijtig) de oude elektrische boiler blijven.

Ik denk dat het probleem 'componenten' niet zo'n groot probleem gaat zijn, het probleem zit hem (vind ik toch) in de sturing van het geheel, via 1 controller. Ik hoop dat het me lukt alvorens het stookseizoen 2009 eraan komt, anders zal het kille periode worden.

Bedoeling is natuurlijk om met alles onder de prijs uit te komen van nieuwprijs - subsidies, anders loont het absoluut niet ... . Dus je moet wel heel laag gaan met de aankoop prijs en goed opletten 'wat' je koopt (geen brol of verouderd materiaal).
Ik heb momenteel nog geen zicht of het rendabel is om de panelen 2de hands (of Chinees) te kopen, danwel nieuw-subsidies. Ga je Chinese panenlen kopen dan moet je bijna een ganse container nemen + taxen etc. etc. etc. Dan kom je misschien rap tot de conclusie dat deze duurder zijn dan een 'merk'.

afbeelding van roover
28/02/2008 - 17:21

kijk ook eens op ebay.de
nogal wat aanbod in Solarthermie

voor een universele controller waar je zelf de parameters kan instellen (als je er iets van kent natuurlijk) zou volgens wat ik tot hiertoe ben tegengekomen een UVR 1611 de beste oplossing zijn (heb daarover nog wel wat info & links ergens op mijn Mac staan, maar hier niet bij de hand)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.