dit forum kan zo niet verder | Ecobouwers.be

U bent hier

dit forum kan zo niet verder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

05/11/2009 - 00:08

Beste mensen,

Ik weet niet wie dit soort forum gekozen heeft, maar het is een ramp. In de grote-mensen-wereld wordt php-bb als dé standaard gezien en daar is een reden voor.

Ik vind het simpelweg onaanvaardbaar dat de chronologie van berichten niet gerespecteerd wordt. Het is niet verwonderlijk dat zoveel oude en trouwe BBL-ers schitteren door afwezigheid. Zoveel talent, kennis en engagement weggejaagd door de verkeerde forum-software.

Zelf was ik jarenlang trouwe lezer en af en toe schrijver op het vorige forum. Daar werd het heel duidelijk dat die formule voor verbetering vatbaar was. In een paar opzichten is dit nieuwe forum een verbetering, maar het blijft ver achter bij wat momenteel mogelijk en gewenst is.

Dus, samenvattend:

1. Elke nieuwe post moet onderaan de discussie verschijnen en niet onder de post waarop hij een reactie/antwoord is. Zoals het nu is is het krankzinnig: je krijgt een mail dat er een nieuwe reactie is in een discussie waaraan je deelneemt en vervolgens mag je gaan zoeken waar die reactie staat. Ook voor de schrijver van het bericht is het super-frustrerend om te verdwijnen naar ergens in de oude vraagstaart.

2. Je krijgt een mail-bericht dat er een nieuwe reactie is en de link stuurt je niet naar die reactie, maar naar de eerste post in de discussie. Vervolgens mag je gaan bladeren naar waar het om gaat. Dit is tijdrovend, belachelijk en achterhaald.

3. Html tags: de tijd dat "mensen er een zootje van maken" (dixit Benjamin) ligt al lang achter ons. Dit is geen lagere school forum. We hebben ondertussen allemaal geleerd hoe om te gaan met de fantastische mogelijkheden van moderne fora. Als iemand er toch "een zootje van maakt" zijn er anderen om hem/haar te helpen of, bij hardnekkige onwil, komen de moderatoren tussenbeide.
een goede WYSIWYG editor maakt de communicatie zoveel beter.

4. Ieder modern forum heeft een hoofding "Nieuwe berichten sinds je laatste bezoek". Dat is m.i. een noodzakelijke functie. O.a. om gemotiveerd te blijven om het forum te bezoeken.

Ik hoop dat er ruimte is voor verbeteringen.
Bert

13 Reacties

Reacties

05/11/2009 - 00:18

Ook ik begrijp niet hoe het mogelijk is dat dit forum zo chaotisch werkt.

Twee slechte ervaringen van mij:

1. Ik reageerde op een oude vraag (via google hier terechtgekomen), maar ook mijn reactie bleef in het archief. Mijn ieuwere reactie en vraag wordt hierdoor door de huidige forumbezoekers niet meer opgemerkt en ik krijg dus ook geen antwoord meer op mijn vragen.

2. Ik kom frequent op het forum kijken, maar weet nooit goed waar ik gebleven ben en waar ik nieuwe reacties moet gaan zoeken. Dus ik vind ook een aanduiding van de "Nieuwe berichten sinds je laatste bezoek" absoluut een must.

 

Ik vind dit forum interessant omdat het specifiek over ecobouwen gaat en hier specialisten te vinden zijn, maar omdat het forum slecht werkt, vind ik beter mijn antwoorden bij de algemene bouwfora.

05/11/2009 - 09:54

Tja, dit duurd nu al jaren.

Het moet toch niet zo moeilijk zijn, ik zit ook op ander forums en daar heb ik nooit dat probleem.

Sinds de nieuwe site zijn er al velen die afgehaakt hebben, als dit zo verder gaat zullen er meer gaan afhaken.

Ik snap ook niet dat ze niet een forum gemaakt hebben zoals 90% van de meeste forums zijn opgemaakt.

(zoals bouwinfo forum bijvoorbeeld)

Beste Bert, Droesdroes en Walter,

 

het forum is zeker op verschillende vlakken nog voor verbetering vatbaar. De voorbije maanden hebben we op BBL superhard gewerkt aan de Open Klimaathuizen en de bijhorende nieuwe databank op Ecobouwers.be (je kan niet geloven hoeveel werk daar in kruipt).

 

Suggesties voor aanpassingen aan het forum zijn daardoor blijven liggen (maar zeker niet vergeten). Sommige zaken zullen we hopelijk dit jaar zelf nog kunnen aanpassen, voor andere (moeilijkere) issues moeten we in de loop van volgend jaar een opdracht uitschrijven voor een extern IT-bureau. 

 

Concreet: 

  • ik ben voorstander van een profielafhankelijk systeem: je kiest zelf hoe je weergave er uit ziet: boomstructuur of plat forum
  • "Nieuwe berichten sinds je laatste bezoek" >> goed idee, dat moeten we zeker opnemen
  • Je krijgt een mail-bericht dat er een nieuwe reactie is en de link stuurt je niet naar die reactie, maar naar de eerste post in de discussie: ik ben het hier mee eens. >> Dat is inderdaad bijzonder vervelend. Ik hoop dat we dat snel kunnen oplossen.
  • nieuwe reacties op archieftopics: hier zou je zelf de discussie uit het archief naar een actieve categorie moeten kunnen zetten (dat lijkt mij het meest aangename)
  • Waarom geen php-bb? Omdat we voor Drupal gekozen hebben. Omdat Ecobouwers een geïntegreerde site moet worden. Veel meer dan enkel een forum. Drupal heeft veel voordelen. We kunnen als simpele projectmedewerker (ik ben allesbehalve IT-er) zelf heel wat sleutelen aan de website. Het is open-source. Het geeft ons de mogelijkheid om ook verschillende BBL campagnes aan elkaar te koppelen. Enz...
  • Html toelaten? Ik weet het nog niet. Misschien moeten we eens een testperiode inlassen en zien wat het geeft? I'll check it out.

 

We komen van ver. Er zijn toch ook heel wat verbeteringen doorgevoerd het laatste jaar (het oude energieforum was ook niet alles. Dat moeten we niet gaan romantiseren). Dus ik zou het kind niet met het badwater weggooien. We halen de laatste weken tussen de 3000 en de 5000 bezoekers per dag! Veel nieuwe mensen die de site leren kennen. Geef Ecobouwers.be nog even de tijd om uit de kinderschoenen te groeien.

 

Kom maar op met jullie opmerkingen, maar bekijk ons niet als de boeman. Het is écht wel de bedoeling om een degelijke site op poten te zetten en jullie allemaal gelukkig te houden.

 

groeten,

 

Benjamin

 

06/11/2009 - 16:58

Alhoewel er naar gebruiksvriendelijkheid héél wat zaken beter kunnen kan ik me wel vinden in de visie zoals Benjamin die aangeeft.

Denk er bv. aan dat heel wat mensen wellicht via Google terechtkomen op een "oud" onderwerp in het forum, waar ze wellicht niet zelf hebben in gepost. In dat geval lijkt me een boomweergave veel handiger, dan een platte structuur. Het vervelende nu is inderdaad dat het moeilijk is te volgen waar er een nieuw bericht staat. Een knop "Volgend nieuwe bericht in deze thread" zou handig zijn, alsook het instellen van een platte versus boomweergave via het profiel (zoals Benjamin al aangaf).

Alvast veel succes.

07/11/2009 - 15:23

/*-->*/

Hallo Benjamin,

 

Bedankt voor je duidelijke antwoord.

<< Kom maar op met jullie opmerkingen, maar bekijk ons niet als de boeman>>

Ik zie geen boemannen :)

Als ik deze discussie begin met de titel “Dit forum kan zo niet verder” dan is dat niet om een ruzie te starten, noch om iemand te beledigen. Ook ik waardeer jullie inspanningen rond de nieuwe site . Het enige wat ik wil zeggen staat in de titel.

<< het oude energieforum was ook niet alles. Dat moeten we niet gaan romantiseren >>

Absoluut akkoord.

Ik respecteer uiteraard jullie keuze voor Drupal, een cms met een zeer goede reputatie. Waar het mij om gaat is dat het Drupal forum niet deugt. Je hoeft niet lang te zoeken op het net om te zien hoe weinig populair dit forum is.

Voor zover ik weet is er nog niet één cms-systeem in geslaagd een volwaardig forum aan te bieden. Het is altijd meer een aangebreide oplossing.

De beste forumsoftware komt dan ook van ontwikkelaars die zich daar op concentreren: PhpBB, vBulletin, Simple Machines, etc..

De makers van Drupal hebben dit ook ingezien en bieden dan ook een module waarmee je PhpBB in Drupal kan integreren. ( dit is voor wie per se wil integreren, je kan ook eender welk forum gewoon linken in je site. )

 

Ik garandeer je dat als we het ecobouwers -forum één week parallel zouden laten draaien op bijvoorbeeld een PhpBB forum, dat dan niemand van de forumleden nog terug zou willen naar de Drupal versie!

 

But it's your baby ;)

Prettig weekend,

Bert

 

19/11/2009 - 10:19

Benjamin,

als het klopt dat er dagelijks tussen de 3 à 5000 bezoekers zijn, dan vind ik het anntal dagelijkse posts teleurstellend. Daar is een reden voor. Zelf zit ik veel liever op het bouwinfo forum. Ook daar is men erg bezig met energiezuinige zaken (maar niet zozeer met ecologie) en het gebruiksgemak ligt zoveel malen hoger.

Daarom wil ik zeggen dat ik de keuze om bepaalde aanpassingen aan het forum te laten liggen om later aangepast te worden, een verkeerde keuze vind. Je hebt verdorie 3 à 5000 bezoekers, die laat je toch niet in de kou staan. Dit forum mag niet in elkaar schrompelen. Daarom zou het forum een prioriteit moeten zijn. Je mag het maatschappelijke en ecologische belang van dit forum echt niet onderschatten, getuige mijn eigen situatie. Door dit forum te beginnen lezen, hebben ik en mijn vriendin onze plannen grondig aangepast voor onze verbouwing. Van K40 naar K21 (beter kon niet). Niet onze architect, maar dit forum werd (en is) mijn belangrijkste raadgever. Dit geldt zeker niet enkel voor mij.

Dit forum is een ongelofelijk krachtig instrument om iets te doen aan ons leefmilieu. Hier worden mensen bewust gemaakt, mogelijkheden getoond, raad gegeven,...  Daarom vind ik het zo spijtig dat dit forum zijn viriliteit verliest. Een adrenalinestoot is echt nodig. Ik denk dat al voldoende mensen de gebreken van dit forum geduid hebben. Zorg dat je die 5000 mensen niet verliest.   

P.s. je mag deze oproep zeker niet persoonlijk nemen. Ik heb alle respect voor jouw inspanningen, maar ik vrees dat je het verkeerde instrument in handen hebt.

 

 

07/12/2009 - 20:42

Benjamin,

 

hebben jullie al een lijstje van zaken die jullie willen/kunnen aanpassen.  Voor welke wel budget ruimte is, voor welke niet.  En welke aanpassingen jullie wel al gedaan hebben?

Walter

03/03/2011 - 11:28

 Achtergrond:  ik heb me voor het eerst geregistreerd ergens in 2004 of 2005 toen dit nog het energieforum van de BBL heette.  Ben toen om professionele redenen naar het buitenland verhuisd en nu de datum van mogelijke terugkeer wat begint te naderen dacht ik nog eens te kijken om alvast wat inspiratie op te doen aangezien ik overweeg om ofwel een passiefhuis te bouwen, ofwel een bestaande woning grondig te verbouwen naar een LEW.

 

Eerlijk gezegd:  ik vind dat het nieuwe forum ten eerste technisch zeker geen vooruitgang is, omwille van de redenen die anderen hierboven reeds beschrijven.  Het oude forum had ook -soms zware- kuren maar was m.i. toch beter.  Waarom gebruikt men niet een standaard 'template' voor discussieforums die zo van het internet kan geplukt & gecustomized worden?  Kijk bv. naar de bouwinfo vraagbaak.

Ten tweede vind ik dat er een enorme verschraling is opgetreden qua inhoud en een vernauwing van de focus naar passiefhuizen. Daarmee bedoel ik niet dat het technisch niveau gedaald is, eerder het omgekeerde lijkt hier het probleem te zijn.  Wanneer ik een aantal topics lees vraag ik me eerlijk gezegd af of er nog andere leden zitten dan ingenieurs of professionals uit de bouwsector.  Daarmee doe ik geen afbreuk aan de kwaliteit van de informatie die verstrekt wordt maar ik vraag me wel ernstig af of dit nog een forum is voor de gemiddelde (ver)bouwer die tracht zijn huis beter te isoleren en zo goed en zo kwaad als het kan op zoek gaat naar tips?  

 

Enfin, dat waren gewoon een paar bedenkingen van iemand die 3 jaar 'weg' is geweest en schrikt van wat hij nu vindt.  No offense meant, gewoon mijn mening.  Het doet trouwens goed om te zien dat een paar posters van toen (o.a. Hans DL) nog steeds volop actief zijn.

 

03/03/2011 - 13:12

Wat het forum formaat betreft geef ik je 100% gelijk. Ik vermoed dat ze Drupal kozen om een volledige integratie van wiki, forum en blogs te kunnen hebben, maar de tol daarvoor is m.i. te groot.

 

Wat het niveau betreft moet ik je ongelijk geven. Er worden regelmatig eenvoudige vragen gesteld die een promt en volledig antwoord krijgen (waar mogelijk). Het punt is dat de vraag eerst moet gesteld worden. De meeste habitue's kunnen inderdaad soms doordraven of 'gevorderde' antwoorden geven (of vragen stellen), maar dat moet niemand ervan weerhouden om het ook wat eenvoudiger te houden. Er is nog nooit iemand weggescheld of gekleineerd om die reden.

 

Mvg, Marc

03/02/2015 - 12:19

Omdat het aansluit bij de tekst van de starter van dit onderwerp plaats ik hier mijn repliek:

Kan men de keuze "Beantwoorden" dat na elke repliek verschijnt niet wegnemen?

Met enkel de mogelijk "Reageer op dit bericht"  is men zeker dat alle antwoorden chronologisch blijven.

groeten,

Rudy

 

03/02/2015 - 12:51

dit messageboard is toch geen drupal ?

03/02/2015 - 14:44

Goed idee Rudy.

Het is wel hallucinant om nu de kritieken van 6 jaar geleden terug te lezen en te merken dat die vandaag nog altijd dezelde zijn.

Maar men ging er nu echt iets mee doen, toch?

16/04/2015 - 09:53
In 2015 maken we met BBL werk van een vernieuwde website. De opmerkingen die in dit topic gemaakt zijn, vormen nuttige input. We zullen nog een apart topic posten over de vernieuwing. 
 
 
Op basis van de suggesties hierboven, hebben we nu reeds deze aanpassingen gedaan: 
1. Op de pagina www.ecobouwers.be/comments/recent: eerste woorden van de reactie toegevoegd en rechtstreekse link (*) naar de reactie zelf (ipv naar het topic) + meer items in de lijst
2. Zelfde voor het blok "recente reacties" in de linkerbalk
3. Meer reacties (50 ipv 30) tonen per forum topic
 
(*) Let wel: die rechtstreekse link naar de reactie werkt enkel als deze reactie niet op een tweede blad verschijnt onder het topic, vandaar dat we aantal reacties al hebben verhoogd naar 50. 
 
De suggestie om nu al de knop Beantwoorden bij elke reactie te verwijderen wordt nog even onderzocht. 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.