Dilemma: stookolie of gratis aansluiting aardgas, mits overstap binnen jaar | Ecobouwers.be

U bent hier

Dilemma: stookolie of gratis aansluiting aardgas, mits overstap binnen jaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Fredman
04/06/2013 - 11:51

Onze landelijke woning (doodlopende straat) was tot op heden niet voorzien van aardgas en ook de electriciteit loopt nog bovengronds. Nu heeft de gemeente opdracht gegeven om de openbare verlichting hier te vernieuwen en de electriciteit dadelijk ook ondergronds te leggen. Vandaag begonnen de werken, en ik vind in mijn brievenbus een kaartje waarmee ik een 'gratis standaardaansluiting' op aardgas kan aanvragen, mits ik binnen het jaar overstap.

Nu had ik de hoop op aardgas eigenlijk al opgegeven en was al van alles aan 't uitpluizen ivm pelletketel voor wanneer mijn mazoutketel er de brui aan zou geven, en nu komt dit plots binnen. Mijn mazoutketel is nog niet versleten (boiler wel) en er steekt ook nog zo'n 2500 liter voorraad in (goed voor een koude winter). Overstappen lijkt me op middellange termijn als optie interessant wanneer ze standaard bestaat en ik op elk moment kosteloos kan overstappen, dit is een voorstel met een belangrijke voorwaarde: ik moét binnen het jaar overstappen en verlies dus mijn keuzevrijheid.

Daarbij rijzen er wat vragen:
- is het wel financieel voordelig om een nog niet afgeschreven installatie uit te breken om persé die aardgas in huis te halen?
- is aardgas wel een duurzame keuze? Zou overstappen op pellets (wanneer mijn stookolieketel er de brui aan geeft) op langere termijn sowieso niet voordeliger uitdraaien? Prijs van aardgas evolueert immers toch mee met die van stookolie?

Alvast bedankt voor jullie bedenkingen/suggesties

21 Reacties

Reacties

afbeelding van koen-44
04/06/2013 - 12:26

Ik zou toch de installatie binnen laten brengen. Later gaat je dat meer kosten, dus die kost zou je nu al mee moeten laten spelen in je keuze.

Stookolie heeft het pleit verloren. Dat weten ze al. Later ga je hier en daar, voornamelijk voor de industrie, installaties vinden. En wie weet hoeveel je per leter gaat betalen als je een vreemde eend in de bijt gaat zijn.

Is aardgas een goede keuze ? Vraag is : heb je nog een keuze ? Ze willen iedereen op een meter, en daar sta je dan. Energie sparen doe je op andere manieren : isoleren, je levenstijl aanpassen. Zonnepanelen, zonneboiler, windenergie,....

En bovendien zijn de ketels op aardgas onderhoudsvriendelijk, voor de schouw ook. Op stookolie is dat lichtjes anders, moderne installaties zijn stukken properder, maar toch.

 

Dus ja : aardgas zou mijn keuze zijn. Maar dat is mijn mening, en ik kijk ook uit naar de meningen van anderen.

afbeelding van rikdevreese
04/06/2013 - 12:59

Ik zou het toch overwegen. Een aansluiting kost 250 EUR (BTW incl.) indien de afstand tussen de rooilijn en gevel max. 25 m bedraagt en de afstand binnen max. 3 m is, hierbij komt nog meerkost voor eventuele sleuven en doorboringen.

Een jaarabonnement met verbruik van 500 kWh (bvb. voor koken) kost 57 EUR per jaar. Als je stookolieketel het dus meer dan 5 jaar uithoudt, heb je financieel voordeel.

Niemand kan voorspellen hoe de prijzen gaan evolueren, noch van pellets, noch van gas, noch van stookolie. Ik vermoed dat de prijs van pellets toch wat die van gas gaan volgen, hoewel dat dat nu noch niet het geval lijkt.

Zoals gezegd, je kan gas ook voor iets anders gebruiken dan verwarming: koken, droogkast op gas, SWW.

 

afbeelding van Fredman
04/06/2013 - 13:09

Klein maar belangrijk detail: de voorwaarde voor een aansluiting binnen het jaar heeft betrekking op de 'algemene verwarming'

Nu aansluiten en koken op gas om dan binnen 5 jaar pas de verwarming om te tunen zal dus niet lukken...

afbeelding van robin demey
04/06/2013 - 15:56

Niemand kan je verbieden om je stookolieketel als 'backup' te behouden hé.

Dan gebruik je hem nog tot hij versleten is/de stookolie opgebruikt is... Voordeel is ook: is je stookolie tank uit en is het voordeliger om op dat moment met gas te verwarmen, dan doe je dat. Kun je plots door bv. sterke prijsdaling terug goedkoper aan stookolie geraken, dan schakel je gewoon weer over.

Een gasketelke kost niet veel meer de dag van vandaag. Hoeft niet per sé condenserend te zijn (een niet-condenserend model kost amper nog €1.000).

afbeelding van Roel P.
05/06/2013 - 09:34

Belangrijk detail: je zal in dat geval wel nog altijd de periodieke keuringen van je ondergrondse stookolietank moeten laten uitvoeren, wat natuurlijk ook geld kost.

afbeelding van brother paul
04/06/2013 - 16:09

stel u voor dat uw fermette een passiefgeval is, dan verbruikt uw hoofdverwarming als het ware 300m3-500m3 per jaar en uw warm water nog eens hetzelfde. Hoe zouden ze uberhaupt zonder enige contractuele bepaling u kunnen verplichten om meer af te nemen ?? Dus gezien er geen 'volume' bestaat die je moet verbruiken, is het genoeg dat je kookt en wast, en uw hoofdverwarming (die combinatieketel is aangesloten) maar inderdaad je verbruikt zodanig gigantisch weinig omdatuw huis zo goed geisoleerd is, en omdat je zoveel de haard aanlegt, en omdat je maar één plekske verwarmt in de living etc... Dus ik wil maar zeggen dat zijn letterkes waar je nu precies niet wakker moet van liggen. Vraag u gewoon af wie en hoe gaan ze dat controleren ?  Op zijn Belgisch, wordt niet gecontroleerd, dus dode letter.

Je kan altijd gewoon een combinatiecondensatieketeltje van 1500euro plaatsen die zowel uw huis als SWW kan leveren, dat is dan instap model ,maar dat werkt perfect als verwarming en kan gans uw huis mooi verwarmen. Dan kun je echt switchen van energie naargelang de prijs, is de stookolie goedkoop dan stook je aardolie, en is de aardgas goedkoper dan verbruik je aardgas. In die optiek is dat op het eerste zicht overkill, maar op het tweede zicht is dat een vrijheid die je bijkrijgt.

afbeelding van robin demey
04/06/2013 - 16:49

Enige nadeel die je er wel bij moet beseffen: met 2 ketels heb je 2x (verplicht)onderhoud. Dus ook eens narekenen of het nog de moeite is die stookolieketel te behouden. Want als je die behoud, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een bijkomende schouw nodig ook, wat bij vervanging niet het geval is.

 

PS: ik zie dat je boiler versleten is: misschien het moment om te investeren in zonnecollectoren: de premies zijn momenteel nog zeer interessant (overkill zelfs) en je mag de kostprijs van een standaard boiler ervan aftrekken, aangezien je die sowieso zult hebben. Bij sommige aanbieders kun je zelfs een gratis gasketelke bekomen als extra op uw installatie. Want zo'n ketelke hoeft dan absoluut geen 24 kW te kunnen trekken. Meestal is een 8-tal kW voldoende (als dat al bestaat).

afbeelding van brother paul
04/06/2013 - 23:45

mijn ketel wordt nooit onderhouden ?? tjiens, doet er mij aan denken mijn druk van mijn water komt te laag en ik krijg daar geen water bij met die kraantjes, het spuit eruit ? hoe los ik dat op ? kraantje vervangen ??

afbeelding van robin demey
05/06/2013 - 17:09

Ketel nooit onderhouden? Als het ooit brand, dan zal de brandverzekering er als de kippen bij zijn om het te proberen op de ketel te steken. Dacht dat het wettelijk verplicht was om de 2 jaar?

afbeelding van wingtung.leung
05/06/2013 - 22:43

Niet helemaal juist. Bij gas elke twee jaar, volgens Vlaamse overheid, vanaf 20 KW vermogen! Iets dat sommige installateurs blijkbaar ofwel niet weten, bewust verzwijgen, botweg over liegen, of uw vriendelijk een installatie aanbieden van iets meer vermogen. :-)

Kan natuurlijk ook zo zijn dat hun garantie dan vervalt, maar dan spreken we niet meer over wettelijke verplichting.

http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/onderhoud-en-kwalite...

afbeelding van robin demey
06/06/2013 - 17:27

Bedankt voor de nuttige link.

Aangezien het overgrote deel van de centrale verwarmingen 20+ kW zijn, had ik het verkeerdelijk voor dat het altijd gold.

 

Wel eens navragen hoe uw brandverzekering erover denkt: kleine lettertjes?

afbeelding van banned user
04/06/2013 - 18:11

Fredman,

Gewoon open kaart spelen en vragen of ze een uitzondering maken

om uw voorraad stookolie op te gebruiken.

En lichtjes druk uitoefenen  dat je anders overweegt voor een  pelletsinstallatie .

Zij hebben niet liever , een klant meer.

Chris

afbeelding van brother paul
05/06/2013 - 09:42

sowieso zie je hier dat aardgas gesubsidieerd wordt;.. en dat het veel te goedkoop aangeboden wordt aan de burger...

afbeelding van banned user
05/06/2013 - 17:19

Paul,

Hoe bedoel je gesubsidieerd?

Chris

afbeelding van brother paul
06/06/2013 - 15:13

Wel Chris het verhaal vertelt gewoon de waarheid: als ik zelf mijn gasleiding moet betalen, dan doe ik het niet, als de gemeenschap mijn aardgasleiding betaalt, dan doe ik het wel...

 

In feite zou aardolie dezelfde taks moeten hebben als diesel, en dan zou de keuze al eenvoudiger zijn. Als ik zelf mijn aardgasleiding betaal voor 3000euro, dan heb ik aardgas en halveer ik mijn stookkosten...

Om maar één voorbeeldje te geven hoe de redenering dan 'rendabel' zou redeneren.

 

Als je nog een stapje verder gaat: als aardolie/aardgas equitaxerend per CO2 emissie belast worden, zou het verhaal iets minder scherp rendabel zijn, maar je zou nog altijd in het voordeel van aardgas beslissen.

Nu is het vandaag de dag in feite een gesubsidieerd verhaal, en een belast verhaal... Men zou veel beter al die overheidsdiensten tarifieren naar de burger zodat de burger zich wat meer bewust wordt wat de overheid eventueel gratis doet voor hem, en zodat je lineair ook de belastingen kunt doen dalen, omdat de inkomsten dan niet meer voortkomen uit de belastingen maar uit de diensten die de overheid rendabel verkoopt aan burgers die het dan rendabel gebruiken...

afbeelding van Fredman
05/06/2013 - 11:13

Nuttige tips allemaal - ik sprak de man die de voorbereidende werken begeleidt. Hij zei dat een minimum-verbruik voldoende is om een gasaansluiting te verantwoorden. Koken en SWW bv om te starten en nadien optie voor ketel zou dus afdoend kunnen zijn. Als er ook enkele buren meestappen in het (toekomst)verhaal van aardgas, dan kan de aansluiting een feit zijn...

afbeelding van gbollen
28/12/2014 - 12:27

Beste Fredmann.

Ik heb een pelletskachel in gebruik.

Het verbruik van mijn kachel is met de huidige te dure pellets 7€ per 24 uur.

Ik heb 4 te verwarmen kamers dat is dus 28€ per 24 uur.

Ik denk dat gas of een goede warmtepomp de goedkoopste keuze zal zijn.

Let op pellets is de enige brandstof die steeds duurder word.

afbeelding van robin demey
29/12/2014 - 06:48

Beetje vreemde uitspraak dat pellets de enige brandstof is die steeds duurder wordt.

Het is niet omdat de olie de laatste maanden gezakt zijn in prijs, dat dit zo altijd zal blijven.

Trouwens zijn pellets dit jaar goedkoper of gelijk in prijs als vorig jaar. Uiteraard zijn ze daarvoor fel gestegen in prijs, want er was een plotse rush naar pelletkachels, net omdat de olie- en gasprijzen zo snel stegen.

Ik betaalde dit jaar € 3,74/zak (15kg) bij aankoop van 1 pallet zeer goede pellets. In Colruyt staan ze momenteel voor iets minder dan €4. Vorig jaar gingen ze in Colruyt tot €5.

 

Fredman, wel een beetje gek om bv. enkel voor het koken over te schakelen op aardgas: aanpassing kookplaat + dure vaste kosten. Het vast recht van aardgas komt ongeveer overeen met het jaarlijks elektrisch verbruik om te koken. Uiteraard afhankelijk hoe intensief jullie koken.

Bij ons zou ons vast recht duurder uitkomen dan onze huidige jaarlijkse verwarmingskost (€100 tegenover €80). Maar dat ligt vooral aan onze zuinige woning.

 

Maar als je twijfelt tussen pelletketel en aardgas, neem dan maar aardgas. De installatie van zo'n ketel + voorraadvat is enorm duur. Daarmee stook je jaren uw huis warm op gas. Een aardgasketel kost bijna niets en is ook onderhoudsarmer.

afbeelding van Griet en Stefan
29/12/2014 - 09:16

De ts spreekt over een verbruik van 2500l voor een koude winter.   

Ik zou wat geld voor een gas doorstromer opzij zetten en nog even verder stoken op mazout.  Ondertussen zou ik wat extra isoleren.  Want zo'n hoog verbruik, dat moet minder kunnen.  Het geld kan je halen uit het verschil gas-pellet installatie want zoals hierboven vermeld, een pellet installatie is niet goedkoop. 

En eens uw huis bijgeisoleerd is, bepaal je uw gasketel.

En wat ik gehoord heb, zou gas de komende 5j iets in prijs zakken.  Dus, als dat waar is, dan zit je goed met aardgas!

afbeelding van stefan-14
29/12/2014 - 10:09

kosten om om te schakelen hoeven toch niet zo duur te zijn?

een nieuwe gasbrander op bestaande ketel, eventueel 2e hands kan toch jaren werken?

 

afbeelding van Fredman
29/12/2014 - 10:09

Even deze topic actualiseren: enkele weken na mijn vraagstelling (procedure voor aansluiting ondertussen gestart) kwam het bericht van Eandis dat ze toch afzagen van het aanbod om aardgas te installeren. Een communicatiefout, zeiden ze.

Helaas dus weinig opties meer om te kiezen. Ondertussen hebben we onze huidige installatie vernieuwd met een condensatie-stookolieketel (voor pellets was de investering echt te groot) en een zonneboiler.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.