dilemma | Ecobouwers.be

U bent hier

dilemma

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ludo.degroof
18/04/2007 - 09:52

hallo,

Ik ben bezig mijn huis te verbouwen (bouwjaar1937) met een stuk nieuwbouw in houtskeletbouw.Deze hsb is gezet door Mobic en wordt door mij verder afgewerkt.En daar zit mijn dilemma.De hsb is gezet met een Osb 15mm aan de buitenkant en de binnenkant vul ik zelf op.Aangezien ik reeds vroeger goede ervaringen had met Homatherm isolatie zl ik deze nu ook weer gebruiken.Ik heb dan ook nagevraagd aan 2 gekende groothandels( 1 in vl en 1 in wal) van ecologische bouwproducten hoe de hsb-muur af te werken en dit is wat ik bekomen heb .

Van buiten naar binnen

versie 1=houten gevelplaten-type PLATO- op rooster, een onderdak doek ,dan de bestaande OSB-sterling- dan Homatherm
55kg densiteit dan Intello dampscherm,en afwerken met een Fermacell-plaat

versie 2=houten gevelplaten ,genre verduurzaamde loriks-onderdakdoek dan bestaande OSBplaat dan homatherm 55kgdensiteit, dan proclima papieren dampscherm,dan EXTRA osbplaat (sterling) en dan pas Fermacell plaat.

Wat is volgens jullie de meest correcte versie van opbouw

De reden waarom in versie 1 langs de binnenkant geen OSB meer gezet wordt is tweeledig.
1: fermacell is heel stevig en de gemiddelde afstand tussen de stijlen is 34cm
2 Osb geeft bij hoge warmte(boven de 20 graden) toch nog schadelijke uitwassemingen vrij.

Of heben jullie een ander gelijkwaardig voorstel
en bijkomende vraag :wie heeft er ervaringen met PLATO-wood
Bestaan daarin ook kwaliteitsniveau, welke type hout dat "plato"behandeld is , is het goeie en welke zijn absoluut te mijden .
Is plato-wood een goed alternatief voor ceder.Want ceder is het voorstel van mijn architect.

bedankt alvast

ludo/wallonie

2 Reacties

Reacties

afbeelding van roover
18/04/2007 - 12:35

Beste Ludo,

Het zal waarschijnlijk te laat zijn nu, maar je kan beter je "naakte skelet" laten leveren met OSB aan de binnenkant. Deze zal dan werken als damprem. Aan de buitenkant heb je dan best een meer dampopen vaak gebitumineerde beplanking (Celit, Gutex Steico, DWD, Pavaplan,...).
De reden dat zelf-af-te-werken houtskeletten (bijna) altijd met OSB geleverd worden, is het gebrek aan stijfheid van een constructie met enkel zo'n houtvezelplaat.

Met OSB aan de buitenkant moet je opletten dat je aan de binnenzijde dampdichter werkt dan OSB, anders gaat vocht zich van buiten naar binnen door je muur verplaatsen.
Ik heb geen idee van de dampdichtheid van de voorgestelde oplossingen, maar die kan je zeker terugvinden in de technische doc.

Nog een vraagje : voorzie je ook nog een technische spouw ? Lijkt mij makkelijker om die op een OSB-plaat te monteren dan op een folie.

Wat thermobehandeld hout betreft (daar gaat het toch over als je over Plato spreekt, vermoed ik ?) : daarover heb ik al een aantal negatieve commentaren gehoord. Na een jaar of 6, 7 zou dat toch gaan splijten en schilferen.
Ik ben ook benieuwd naar alternatieven voor ceder, want in onze nieuwbouw is er momenteel ongeveer 270 m2 bardage voorzien...eerste raming 34.000 EUR geplaatst (zonder BTW etc. natuurlijk)...was wel effe slikken.
Ben jij van plan dat zelf te installeren ?

afbeelding van ludo.degroof
18/04/2007 - 13:27

Hallo

Betreft de "bardage" in hout ...d'er is 95m² voorzien met ceder.Prijsofferte is +/- 6000€ materiaal+plaatsing en btw6%

Ik dacht eerst om dit zelf te doen maar dan moet ik alles aankopen aan 21%btw.
De plaatser heeft bij mij ook de daken herlegd en hij werkt heel meticuleus.Dus denk ik dat ik d'er beter aan doe om de
"bardage" door hem ook te laten doen maar dan eerder met een materiaal dat ik zelf gekozen heb als alternatief voor ceder.
Vandaar mijn vraag naar die "plato-wood'.
D'er bestaan ook alternatieven zoals "eternit-shingles,ed
maar daar is mijn eega niet voor te vinden.

Beteft mijn vraag over de opbouw van het HSB.Welke versie is voor jullie de meest logische...want dit houdt mij voor de moment het meest bezig aangezien ik ten laatste volgende week mijn bestellingen moet plaatsen wil ik op tijd alles geleverd hebben .

ludo/wallonie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.