Dikte vloerisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Dikte vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van soapwater
04/07/2010 - 09:04

Ik heb bovenop de beton 10cm voorzien voor vloerisolatie met daarop 8cm gewapende chape. Maar nu begin ik te twijfelen of 10cm niet een beetje overkill is. We leggen geen vloerverwarming.
Wat denken jullie? Het gaat om een renovatieproject.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van waltervaes
04/07/2010 - 10:29

Dat hangt af van wat de isolatiediktes gaan zijn van je muren en dak.

De verhouding is 10  (vloer) 15 (muur) 20 (dak) (minerale wol)

 

Welke isolatie ga je gebruiken?

afbeelding van soapwater
04/07/2010 - 13:27

Ik dacht aan eurofloor platen van recticel, daarop dan gewapende chape waar stenen vloer komt. Op de plaatsen waar plankenvloer komt, dacht ik te werken met houten onderstructuer waartussen geïsoleerd wordt en daarop de plankenvloer nagelen. Of  zou ik deze beter op chape lijmen (chemisch)?

Ik had 10cm voorzien om zeker te zijn dat ik voldoende ruimte had, beetje stom om dit nu weer op te hogen. Zijn er bezwaren om meer in de vloer te isoleren dan in de muur?

In het dak zit 20cm isovlas, muren 1e verdieping 10cm isovlas, muren benedenverdieping minder dik omdat ik ruimte wil/moet besparen.

afbeelding van Bert Verbeeck.
09/07/2010 - 11:46

Dikker isoleren in de vloer dan in de wanden is op zich niet zo logisch omdat warmte stijgt waardoor het meeste warmte verloren gaat via daken, vervolgens via muren en het minste via vloeren. Maar toch dikker isoleren in de vloeren dan in de wanden kan op zich totaal geen kwaad.

Als je de isolatie (isovlas) tussen houten regels plaatst, zijn de houten regels trouwens nog eens een verzwakking van je isolatieschil, dus haal je in de praktijk toch minder dan effectief 10 cm.

afbeelding van soapwater
09/07/2010 - 11:36

In de woonkamer komt plankenvloer. Ik zou deze op een houten kader met OSB willen nagelen. Dus: houten latten (14cm) met isolatie tussen bovenop de beton, daarop OSB en daarop planken nagelen.
Ik heb nog een hele voorraad isovlas van 10cm liggen. Kan ik deze gebruiken tussen de houten kader en de betonnen ondervloer?
Onder de beton ligt folie, die is dus droog. Zou er dan nog folie onder de isolatie moeten?
Of is vlas hiervoor niet geschikt. Ik werk liever met vlas dan met schuim.

afbeelding van Bert Verbeeck.
09/07/2010 - 11:53

Als je isovlas nog in grote massa hebt liggen zou het ecologisch onverantwoord zijn om met wat anders te werken.

Deze kan je perfect als vloerisolatie gebruiken tussen houten regels als onderstructuur. Ook al zit er folie onder de beton, toch zou ik nog eens een folie plaatsen onder de isolatie, vooral omwille van het risico op vochtig worden vanuit de zijgevels. Op de regels en de isolatie, en onder de OSB-plaat zou ik wel een Intello-folie plaatsen als dampscherm: Door de dampvariabiliteit van de Intello kan mogelijk vocht door interne condensatie nog naar boven uitdrogen in de zomer.

 

Wat ik zeker niet zou vergeten: leg een laag contactgeluidsisolatie tussen de OSB en de vloerafwerking, of tussen de houten regels en de OSB-plaat, want je gaat behoorlijk wat klopgeluiden produceren als je later over de vloer loopt.

 

Bert V

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.