De BouwWiki – het Beste van het Energieforum | Ecobouwers.be

U bent hier

De BouwWiki – het Beste van het Energieforum

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

Beste forumleden,

Groot nieuws: vanaf vandaag werkt BBL aan de ‘BouwWiki’ -- een compilatie van de meest waardevolle bijdragen aan het forum. Het is een idee dat is gegroeid uit de verschillende discussies die hier hebben plaatsgevonden over de verbetering van het forum, het opsplitsen in thema’s, het opstellen van een faq – tot de opbouw van een Wiki.

De informatie die hier al is bijeengeschreven is ongelofelijk waardevol, en dat willen we verzilveren. Momenteel is het zo dat het forum zo uitgebreid is, dat hapklare informatie vinden niet vanzelfsprekend is.

Daarom hebben we ervoor een wiki op te stellen, omdat dit het best toelaat om een ‘gemeenschapsencyclopedie’ te maken. Iedereen kan eraan meewerken. Wat meer is, de BouwWiki kan alleen maar slagen met jullie inbreng, suggesties en kennis.

De BouwWiki is in volle opbouw, en staat voorlopig op:
http://www.bblv.be/klimaatnet/bouwwiki/

Momenteel is Adriaan Scheiris (mailen naar adriaan.scheiris at bblv.be) aan het werk op de structuur van de BouwWiki op te zetten. Hij zal het forum afschuimen op zoek naar interessante vraagstaarten, en vragen die dikwijls terugkomen. Die onderwerpen zullen we dan inpassen in een degelijke structuur, zodat de BouwWiki makkelijk toegankelijk blijft.

Uiteraard kunnen we deze BouwWiki niet zonder jullie bijdragen samenstellen. Daarom nodigen we jullie uit om een kijkje te gaan nemen op http://www.bblv.be/klimaatnet/bouwwiki/. Alle commentaar mag je kwijt in deze vraagstaart – dan kan iedereen de discussie volgen.

We beseffen dat er over veel onderwerpen nog zware discussies zijn, en dat voor niet alle problemen eensluidende antwoorden bestaan. Dat zullen we proberen te ondervangen door in de BouwWiki de gebruiker zelf een keuze te laten maken wanneer er alternatieve oplossingen naast elkaar bestaan.

De BouwWiki wordt geen bouwbijbel, maar in eerste instantie een compilatie van de verzamelde kennis in het energieforum. Bedoeling is verder dat de ‘hete aardappels’ bediscussieerd worden in het forum – zoals nu het geval is. Algemene vragen als ‘hoe isoleer ik mijn dak’ komen dan terecht in de BouwWiki.

Om de kwaliteit van de inhoud van de BouwWiki te bewaren is er uiteraard een kort nazicht nodig van de nieuwe artikelen. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers met kennis van zake, die de taak op zich nemen van een gedeelte van de BouwWiki. Wie zich geroepen voelt, mag dat steeds melden bij mij (joris.gansemans at bblv.be) of in deze vraagstaart. Waarschijnlijk is het best dat we voor elke categorie (ruwbouw, isolatie, materialen, energie, constructie) iemand als verantwoordelijke kunnen aanduiden. Maar vooraleer we die verdeling maken, moeten we de categorieën zelf nog definiëren. Dus ook dat gebeurt best in samenspraak met jullie.

Op BBL zal ik verantwoordelijk zijn voor de opvolging van de BouwWiki, maar in eerste instantie zal Adriaan de BouwWiki opvullen.

Wie opmerkingen of suggesties heeft, laat maar komen. We zijn benieuwd!

Joris en Adriaan

10 Reacties

Reacties

afbeelding van mathias-3
01/08/2006 - 12:11

Topidee! Kun je er ook op een eenvoudige manier zelf foto's en schema's aan toevoegen?

afbeelding van joris gansemans-1
01/08/2006 - 12:33

Dat kan zeker.

Op

http://www.bblv.be/klimaatnet/bouwwiki/index.php/Korte_intro_toevoeging_BouwWiki

staat beschreven hoe dat moet. Het komt erop neer dat je je schema upload, en dan naar de bestandsnaam verwijst in het artikel.

Op dit moment zijn we nog bezig met de structuur vast te leggen -- maar eens er meer inhoud staat, zijn schema's en detailtekeningen zeer welkom!

afbeelding van wout-4
01/08/2006 - 22:11

Zeer goed ! ik ben blij dat de BBLV hiermee de onschtatbare waarde van het Energieforum valideert.

Wout

afbeelding van adriaan
03/08/2006 - 14:50

Aan de hand van de vaak terugkerende onderwerpen op dit forum hebben we op de bouwwiki een rudimentaire lijst van onderwerpen en daar bijhorende subonderwerpen opgesteld. Deze lijst is verre van af en de invulling nog minder. De bedoeling is dat de waardevolle en nuttige informatie die over dit forum verspreid is te bundelen en zo toegankelijker te maken voor geïnteresseerden (van leek tot expert). Ook voor ons is dit forum een kluwen van door de jaren heen opeengestapelde threads die al dan niet relevante posts bevatten. Mensen die reeds jaren actief zijn op dit forum zouden ons dan ook enorm vooruit kunnen helpen door links naar threads van dit forum over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld over het isoleren van een dak, door te sturen. Zo hoeven we niet alle opmerkingen over een tijdsspanne van jaren met het woord ‘isoleren’ en ‘dak’ te lezen die de zoekfunctie van het forum ons aanwijst. Eventueel kan je nog verder gaan, door informatie en uitleg zelf op de bouwwiki te plaatsen. Dit is vrij eenvoudig om te doen en de werkwijze staat bondig beschreven op de bouwwiki zelf. Hou in het achterhoofd dat de bouwwiki evenzeer toegankelijk moet zijn voor mensen die niet thuis zijn op het gebied van milieubewust bouwen. Daarom is het aangewezen om technische termen die je in een tekst gebruikt via een aparte link wat uit te leggen in bijgrijpbare termen. Bovendien zijn we er ons ten volle van bewust dat er over sommige onderwerpen geen consensus is. Het is de bedoeling dat verschillende meningen een plaats krijgen op de bouwwiki zodat diegene die iets opzoekt zelf kan uitmaken wat voor hem het juiste lijkt. Laat geanimeerde discussies dus zoveel mogelijk achterwege op de bouwwiki. Suggesties, kritiek, opmerkingen e.d. zijn meer dan welkom.

Adriaan

afbeelding van frankdh
02/08/2006 - 08:30

Absoluut! Volledig mee eens.

MVG,
Frank

afbeelding van ¨pierre
02/08/2006 - 09:14

Knap, goed idee!

Gtx, Pierre

afbeelding van Chicken power
07/10/2006 - 00:49

Ontwikkeling blijft toch wel een behoorlijk beetje hopeloos achter bij de gestelde pretenties?

En het bestaande forum wordt ook maar een beetje te hooi en te gras gemodereerd.

Wat verlet het eens om de zaak eens wat meer gestructureerd aan te pakken?

Na het ongenoegen en gebrek aan enige democratische inbreng van het directieve aspect van de twaalf ambachten, is er toch een leuk en laagdrempelig alternatief ontstaan in de vorm van:

http://forum.kockie.nl/index.php

Ik ga het niet hebben over het niveau van inbreng der posters.

Maar het is wel een opzet waar je eindelijk wat is in terug kan vinden naar onderwerp.

Moet toch zeer prikkelend zijn naar Gansemans, zo duur kan dat toch niet zijn.

Zeker omdat betroken site gewoon uit persoonlijk initiatief en ongenoegen opgericht is.

Een forum uitvoering als deze hoeft Joris niet meer te nopen tot het versturen van niets zeggende mailtjes met een inhoud als “ als je de werking van het forum niet duidelijk is, mag je me altijd bellen.”

Nou, de werking en invloed van bepaalde personen op dit forum was mij meer dan genoegzaam bekent.

Ik heb hem dan ook zeker geen mail terug gestuurd. Dit is echt een discussie die je met open vizier aan moet kunnen.

Anders kom je nooit tot een toegangkelijke vorm van het 'beste' van het bouwforum.

Ik ben dr klaar voor.

Groet, Cp

afbeelding van Chicken power
04/02/2007 - 14:01

Even schopje omhoog in de aandachtscurve!

Gezien de tomeloze inzet lijkt me dat zeer verantwoord!

En ik heb het idee dat meerdere mensen de voortgang gemist hebben.

Groet, Cp

afbeelding van silvio
04/02/2007 - 15:34

SUPER zo een wiki.vooral omdat veel professionelen dit hier allemaal lezen. En veel dezelfde vragen terugkomen.

Spijtig dat we wiki op 6 maand niet echt gegroeid is. Ik zou een gestructureerde database erg op prijs stellen.

Please (ervarings) deskundigen help ons uit de nood.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.