Dampscherm 'perfect' winddicht maken | Ecobouwers.be

U bent hier

Dampscherm 'perfect' winddicht maken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van christophe-8
24/08/2006 - 01:06

Hallo,

er van overtuigd zijnde dat ik het dampscherm best zoveel mogelijk winddicht hou op alle plaatsen, stel ik me de volgende vraag:

is het belangrijk/interessant het dampscherm te verlijmen op de muren? Volgens mijn architect is dit niet nodig aangezien nadien nog gipsplaten of stucanet (ik ben er nog niet uit wat te kiezen) op een belatting gaat aangebracht worden maar eerlijk gezegd betwijfel ik of dit werkelijk de luchtdichtheid dan verzekert en ik geen condensatieproblemen kan krijgen ter hoogte van die muuraansluitingen...
Als verlijming wel aangeraden is, wat voor lijm gebruik ik hier best voor? Voor het dampscherm heb ik gekozen voor een PE folie (Knauf LDS 100). Knauf zelf raadt op hun site aan om gebruik te maken van hun LDS Unifix maar in de doe-het-zelf zaken is die helaas niet verkrijgbaar. Mag ik dan ter vervanging ook gebruik maken van de lijmen die bvb in de Brico zaken beschikbaar zijn (Soudal, Pattex, Sika, Rectavit)? De meeste van die lijmen vermelden immers dat ze niet geschikt zijn voor duurzame verlijming van polyethyleen...

8 Reacties

Reacties

afbeelding van digitaloverdose
25/08/2006 - 20:10

Een dampscherm perfect luchtdicht maken is ni makkelijk maar ik heb toch al ettelijke keren gelezen dat de regel is dat ge't best wel doet. Dus ja, ben ik het dan maar aan't doen heh...

Ik heb Patex montagelijm (zit in zo van die silikonenspuit vullingen) gebruikt voor mijn PE dampscherm in combinatie met butyltape. Vooral van die butyltape ben ik serieus kontent.

Ik heb er wa foto's van online staan op http://jochems2002.spaces.live.com/ Vooral bij die van augustus kijken, daar staan er een aantal bij over hoe ik het dampscherm dichtgemaakt heb aan de rand op de muren.

afbeelding van stefan-14
27/08/2006 - 16:22

alles behalve goed deze vermelde site :

leidingen die door de isolatie (en dampscherm gaan) i.p.v. leidingspouw

koppelstukken voor sanitair in wand en plafond waar je nooit meer bij kan

spijkerflensdekens die tussen de vertikale balken bevestigd zijn, en daarover gipskartonplaten = onderbreking in dampscherm bij iedere balk

...

Stefan

afbeelding van christophe-8
31/08/2006 - 16:15

merci voor de reaktie! Dat dichtmaken wordt nog plezant. Week voor de ramen geplaatst werden heeft een grapjas oa met een mes snedes komen maken en mannekes komen uitsnijden in het dampscherm. En ik er maar opletten dat alles zo goed aansluit en dicht is...:-(

Soit, ik ben momenteel ook aan het kijken om een ventilatieafvoer te installeren. Ik ben sterk aan het overwegen om zo'n C+ van Renson te installeren (ja ik weet nu intussen wel dat balansventilatie beter is maar er zitten nu al roosters in de ramen en dan is daar bovenop toch nog een balansventilatie volgens mij overkill).

Probleem is beetje dat ik me vooral afvraag waar ik aan een deftige dakdoorvoer kan geraken en hoe ik die best aanbreng in het hellend dak (bedekt met pannen) zodat
(a) er geen koudebrug ontstaat daar ter hoogte van de opening in de dakisolatie
(b) gemakkelijk & goeie aansluiting van het dampscherm
(c) en dat er geen water binnenkomt natuurlijk ;-)

Ik heb wel al info gevonden over waar op te letten (http://www.sbr.nl/default.aspx?ctid=1675) maar praktisch nu: waar vind ik die dingen? Na wat rondsurfen vond ik bij Ubbink ene maar vraag is waar ze dat verkopen natuurlijk en hoe dat te monteren. Hebben jullie kennis van constructeurs en verkooppunten en/of praktische installatietips?

Alvast opnieuw bedankt!

PS: Die SBR site in nederland vind ik persoonlijk echt wel de moeite; heel veel interessante infobladen!

afbeelding van frank de val
16/02/2007 - 22:25

Hallo,
Er is maar één lijm/kit waarmee je redelik goed op PE kan lijmen en dat is Butyl.

Trouwens, om de wanden danpdicht te maken zorg je ervoor dat de binnenafdichting goed is,Daarna goed vullen met een elastische purschuim en aan de buitenzijde aftapen met een butyltape. Let op, Het niet goed vullen van het spouwblad kan altijd condensatie veroorzaken.

Groet Frank

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/05/2009 - 11:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

hallo,

kan er mij iemand vertellen waar ik zo'n Butyl tape kan kopen? Is dit een merknaam? en wat is de kostprijs?

bedankt,
Gerrit

afbeelding van Rudy Martens
27/05/2009 - 21:38

Dat Anoniem,
ik verkoop zulke tape maar het is niet de bedoeling om hier op het forum open en bloot reklame te maken. Ik tracht dit zo goed mogelijk e respecteren.
Daarom: Zend mij een mail met jouw é-mail adres en ik zend je de gegevens door van mijn familiebedrijf.

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/06/2009 - 13:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als je even een emailadres kan vermelden Rudy, want ik heb ook deze butyl tape nodig?

 

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/07/2009 - 09:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dag Anoniem

door te klikken op mijn naam kan je mijn mailadres zien en mij een mail zenden. Dan mail ik op mij beurt naar jou de adresgegevens door.

mvg,

Rudy Martens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.