Dampscherm noodzakelijk ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Dampscherm noodzakelijk ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van SanderB
31/07/2013 - 16:02

Ik wil de zoldervloer gaan isoleren. Dakisolatie is er al. het zijn die sandwich panelen met een pur binnenkant en geplastificeerde buitenkant. Voor de zoldervloer wil ik rotswol gaan gebruiken tussen de balken die ik daarna met underlayment wil afdekken.

Moet ik dan een dampscherm aanbrengen onder mijn zoldervloer isolatie ? Dit zou mij slecht uitkomen omdat de kamers er onder al een afwerking hebben met gespoten gipsplaten. Graag jullie advies.

4 Reacties

Reacties

afbeelding van HerwigVDE
31/07/2013 - 16:44

De plaatsing van een dampscherm is aan te raden bij hellende en platte daken – zeker boven vochtige ruimtes als badkamer en keuken. In bepaalde gevallen kan het ook interessant zijn er een aan te brengen tegen de muur.

Maar in uw situatie (een vloer) zou ik het niet speciaal aanraden.

afbeelding van SanderB
01/08/2013 - 13:34

Bedankt ! Dat scheelt veel.

De balken zijn 17cm hoog. Is het aan te raden deze helemaal vol te leggen, of kan ik beter wat ruimte over laten ?

Waar halen de collega ecobouwers dergelijke materialen ? Ik heb zo'n 50m2  isolatie en underlayment nodig.

afbeelding van rikdevreese
01/08/2013 - 14:28

Dag Sander,

er bestaat een folie speciaal ontwikkeld voor een dergelijke isolatie. Je kan deze tussen en over de balken leggen, zodat je het onderliggende plafond niet moet afbreken. Er bestaat ook een folie die je als behangpapier op het onderliggende plafond kan kleven. Als het dak zelf voldoende geïsoleerd is, zou je kunnen overwegen om geen dampscherm te plaatsen. Maar, ik zou het wel doen, en zeker in de volgende gevallen:

- boven vochtige ruimtes (badkamer, keuken)

- als je balken in de buitengevel liggen. In dit geval bestaat het risico van condens op de balkkoppen, die dan kunnen wegrotten.

Indien je geen dampscherm gebruikt, zou ik isolatie gebruiken die vocht buffert (bvb. cellulose, houtwol, schapenwol, ...). Naast het bufferen van vocht is het voordeel dat deze materialen in vlokken te krijgen zijn, zodat je je isolatiematten niet moet gaan afsnijden op de afstand tussen de balken, maar dat je het materiaal gewoon kan instrooien, lichtjes aandrukken en klaar. Vul maar de hele ruimte op, er is geen reden om plaats over te laten. Voor je je vloerplanken teruglegt, kan je een kokosvilt of ander materiaal gebruiken om je planken van je balken te ontkoppelen.

Folies zijn van het merk Proclima.

afbeelding van SanderB
01/08/2013 - 15:28

Hoi Rik,

 

Factor kosten doet ook nog mee. Ik kan glaswol vinden (met zilverkleurige folie aan 1 zijde) van 60mm dik. Dan doe ik heel de zoldervloer voor €150,-. Kan ik daar meer lagen van op elkaar plaatsen ?

 

Vlokken is ook een idee, maar als ik dan later langs de onderkant iets aan het plafond wil doen, komt de hele handel naar beneden ?

 

Balken liggen op de binnenburen. Er is alleen een badkamer onder dat plafond, wat met gipsplaten dicht is gemaakt. Op deze badkamer is géén douche (ook niet in bad). Dus de hoeveelheid vocht zal meevallen.

 

Voegt kokosvilt veel toe voor mijn situatie denk je ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.