damprem rond dakvlakvensters | Ecobouwers.be

U bent hier

damprem rond dakvlakvensters

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wout-4
27/06/2006 - 23:29

Wij zijn volop bezig met het aanbrengen van de damprem (Proclima DB+). Rond de Velux-ramen is dit niet zo evident. Heeft er iemand soms een systeem voor bedacht of nuttige tips, of heb je daar sowieso veel van die dure tape voor nodig ?

Ik doe het nu zo :

1) de panden rond de Velux groot genoeg maken, zodat je ze over de dagkant kan omvouwen tot in de groef van het raamkader
2) zijkanten van elke zijde in de groef fixeren met een kort stuk (10 cm) Tescon-tape. Dit gaat beter dan één lang stuk ineens; als de zijkanten vastplakken het midden ook met tape plakken
3) hoekjes (daar is een gat, de groef stopt voor de hoekjes !) met kleine stukjes Tescon-tape zo goed mogelijk dicht maken
4) In de hoekjes spuit ik dan nog een dot Eco-coll en smeer die wat uit.

Iemand een beter systeem ? Mijn werkwijze lijkt me vrij goed qua luchtdichtheid, maar je bent er wel lang mee bezig (nog twee vensters te gaan, waarvan één heel moeilijk bereikbaar boven de traphal...)

Wout

9 Reacties

Reacties

afbeelding van jos-9
28/06/2006 - 12:57
Jos

Wout,

wij hebben het zo gedaan:
1. damprem gewoon doorlopend aanbrengen over het volledige oppervlak (alsof er geen velux onderzit)
2. met een breekmes van hoek tot hoek diagonaal uitsnijden
3. de vier driehoekige flappen die je houdt in de groef bevestigen; waar de damprem op hout moest plakken gebruikten wij lijm (ik weet de merknaam niet meer, lichtgroene lijm met een siliconenpistool aan te brengen): lijm in een ononderbroken lijn in de groef, voorzichtig aandrukken met een restje fermacell 9mm
4. nu blijven de vier hoeken van de velux over: ik sneed een driehoek uit in Proclima en maakte een rechte hoek in het midden van de schuine zijde die overeenkwam met de hoek die ik in de velux moest vullen
5. de driehoek werd in de groef geplakt met lijm, en op de rest van de Proclima getapet met lichtblauwe tape (van Proclima zelf dacht ik...?)

Ik weet niet welke tape jij gebruikt, maar bij ons was die alleen geschikt om damprem op damprem te kleven, waar ik damprem op een ander materiaal moest plakken kwam de tape los en heb ik altijd lijm gebruikt.

Ik hoop dat je er iets van begrijpt; 't is simpel om te tonen, maar moeilijk om uit te schrijven...

Bij ons waren de veluxen niet echt een probleem, 'k heb veel meer gevloekt op de gewone ramen...

succes ermee,
Jos

Wout,

Een dakvlakraam van Velux tapen is niet zo eenvoudig hé.
Ik hoop dat ik je kan helpen met de foto hieronder.
Velux heeft speciale isolerende inbouwkaders voor hun ramen en een winddichting om laten aan te sluiten op het onderdak.
Maar deze zijn steeds op aanvraag en kosten extra.

Ik vind het wel spijtig dat, dat iedere architect steeds VELUX voorschrijft en dit gelijkstelt aan dakvlakraam wat kan gebruikt worden in een LEW.
Ze hebben wel betere beglazing en inbouwkaders, maar die worden nooit voorgeschreven.

Ikzelf plaats meestal de R . . O ramen maar dan de versie voor LEW.
Deze hebben standaard een isolatiekader en winddichting die perfect aansluit op het onderdak.
Deze ramen worden op het onderdak geplaatst, en niet zoals Velux op de panlatten.
Met gaten en kieren eronder.
Deze ramen zijn ook voorzien aan de binnenzijden van een tape, waarop je zeer eenvoudig je bouwpapier kunt op aansluiten.
Als je dan weet dat het glas Ug=0.7 is en de Uw=1.1 of 1.0, dan kan je dadelijk het verschil zien.

Groeten,

Lucien

afbeelding van wout-4
28/06/2006 - 15:50

Jos & Lucien, bedankt !

Wij hebben het isolerend kader BDX en ook het best verkrijgbare glas (bij Velux). Ik ook de prijs gevraagd van de passiefhuis-uitvoering, maar die was onbetaalbaar, daar ze deze speciaal en per stuk moeten importeren. Beetje vreemd in het eengemaakte Europa, want de prijzen in Duitsland waren een pak lager.

Misschien hadden we inderdaad beter die R..o een bekeken...

Wout

afbeelding van geert-19
08/10/2006 - 20:12

Hallo,

Nu we het toch hebben over dampremmen , Proclima end : wie kent adressen in het Gentse of omstreken die zulke zaken verkopen ?

Het dichtste verkooppunt dat ik ken is in Zottegem en dat is toch een beetje ver als je ff een rolletje kleefband moet gaan halen.

Iemand een idee ?

afbeelding van wout-3
08/10/2006 - 23:11

Ik zie dat de vraagstaart nog eens wordt opgerakeld. Met onze dakvensters hebben wij inmiddels het volgende probleem qua luchtdichting : alle tape die op het kader van het venster werd geplakt is terug losgekomen. Dit gaat zowel om de 'gewone' Proclima Eco tape als de Tescon tape, en ongeacht of de tape gebruikt werd zonder lijm, dan wel met de Ecocoll of de Orcon F lijm.

Wat een geknoei... ik ga nu de raamkaders eerst ontvetten, en dan ga ik proberen om de damprem terug vast te kleven met Tec7, en misschien ook nieten.

Ik moet er wel bijvertellen dat wij het plakken gedaan hebben in juli toen het erg warm was...

Iemand een beter idee ?

Wout

afbeelding van dré-1
09/10/2006 - 08:59

Heb ook dakvensters en overlapingen enkelvoudig en dubbelzijdig afgeplakt maar kon alles opnieuw doen na een warme periode, een verdoemd lastig karwei vooral het reinigen (bezetter kwam veel te laat). Plakband was ofwel enorm gekrompem ondanks erop gelet niet te hard aan te trekken bij plaatsing ofwel kwam hij los door verharding van het plakmiddel.
Iemand ernstige ervaring met enkel en dubbelzijdige plakband die ongeacht temp. en vochtigheid nagenoeg niet krimpt en blijvend plakt?

afbeelding van dré-1
09/10/2006 - 09:15

O ja, ik zou het bdx isolatieraam van Velux niet meer gebruiken omwille van het metalen kader maar vooral omdat ge de extra weliswaar dunne spleet isolatie/raam ook moet dicht krijgen. Ge kunt beter direct tot tegen het raam isoleren het is efficiënter en goedkoper.

afbeelding van wout-3
09/10/2006 - 09:20

Dré, je hebt gelijk. Maar als je bouwt moet je al zoveel keuzes maken en beslissingen nemen dat er af en toe wel eens iets tussenzit waarvan je achteraf beschouwd onvoldoende van afwist, of wat je beter anders had gedaan...

Als bouwleek is het onmogelijk om dit allemaal te weten. Maar ik begrijp uit je post jij je dus ook hebt laten vangen. Tja, de deelenemers aan dit forum, ikzelf incluis, beginnen natuurlijk lichtjes te saliveren bij het lezen van het woord 'isolatie', zeker als daar dan nog eens 'extra' bijstaat. Waakzaamheid is steeds geboden...

Wout

afbeelding van jos-9
09/10/2006 - 09:45
Jos

Geert,
heb je een pb gestuurd

Joost

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.