dakraam of PV op zuidkant | Ecobouwers.be

U bent hier

dakraam of PV op zuidkant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jef Vp
04/02/2015 - 10:56

Dag iedereen,

Bij het onder handen nemen van ons zadeldak (90 m² waarvan 45 m² pal Zuid gericht) zitten we met een moeilijke keuze. Onder het dak is er een ruime logeer ruimte of bureau. We hebben dus liefst dat er toch wat daglicht kan binnen vallen.

De keuze is een dakraam op de Noord of de Zuid kant van het dak. Er is momenteel een heel klein dakvenstertje aan de Noordkant maar dat is slecht isolerend glas en is niet groot genoeg, 30cm op 40cm (te weinig licht). We dachten om een venster op de Zuidkant te zetten voor meer licht & de extra warmte van de zon te benutten. Het probleem is dat dit dan ten koste zal gaan van de PV dat we op ons dak willen zetten.

De andere optie is om een groter dakvenster op de Noordkant te zetten om toch voldoende licht binnen te krijgen, maar dit is dan weer veel warmte verlies....  

Is er een mogelijkheid om te berekenen wat energetisch het voordeligste is? Of is het toch vooral een keuze op eigen voorkeur? Alvast bedankt, Jef

5 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
04/02/2015 - 16:37

 

Een groot Velux-venster kan in de zomer veel oververhiting veroorzaken. Er zijn op dit ogenblik goed geïsoleerde dakvensters. Waarom dus niet noordkant zetten. Bij schilders komt het licht liefst van noordkant.

afbeelding van DeJurgen
04/02/2015 - 18:18

Inderdaad, een grote Velux op de zuidkant vraagt om zonnewering in de zomer. Een Velux op de zuidkant zorgt voor veel meer oververhitting in de zomer dan een vertikaal raam van dezelfde oppervlakte (wegens de loodrecht inval). Als de Velux goed geïsoleerd is, dan zullen de verliezen ook aan de noordkant goed meevallen.

 

Mvg,

Jurgen

 

afbeelding van walter-8
04/02/2015 - 20:06

Ook op de noordkant heeft een dakvpakvenster best zonnewering.

Maar ik snap het probleem niet echt. Het is toch niet omdat je een venster in je dak steekt dat pv niet meer kan.

afbeelding van Jef Vp
05/02/2015 - 12:36

Een dakraam op de zuidkant zal het dakoppervlak ongunstig verdelen. Dit zorgt voor een groot verlies van oppervlakte om PV te zetten.

Maar zoals ik hoor is het zelfs beter om een iets groter dakvenster op de noordkant te zetten. Dan is de keuze snel gemaakt :).

afbeelding van robin demey
08/02/2015 - 08:07

Neem een goed isolerend dakraam op de Noordkant: veel aangenamer, difuus licht (zuidkant is felle straal).

Ik zou kiezen voor Fakro of Roto. Deze hebben zeer goed geïsoleerde dakramen (tot 4-dubbel glas) en zijn mooier afgewerkt dan Velux (mijn persoonlijke mening).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.