dakisolatie PUR of XPS; Is dampscherm nog nodig? | Ecobouwers.be

U bent hier

dakisolatie PUR of XPS; Is dampscherm nog nodig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van piet-15
16/07/2007 - 00:41

Beste,

Ik ben van plan mijn dak als volgt te isoleren:
0) celit 4D
1) tussen de kepers 6 cm glaswol
2) vervolgens 12 cm PUR of XPS
3) gyproc afwerking

Mijn vraag: stel ik kleef de naden van de PUR of XPS platen zorgvuldig af moet ik dan nog een dampscherm plaatsen tussen deze platen en de gyproc die erop komt?

Alvast bedankt voor alle reacties!

Piet

6 Reacties

Reacties

afbeelding van piet-9
16/07/2007 - 09:02

hallo,

waarom zou je het niet doen?
voor 200m² betaal je ongeveer 50 euro bij je bouwmaterialenhandelaar.
Dan nog een pakje nietjes van 6 euro, een paar rollen brede plakband en nog wat siliconen om je scherm aan je muren vast te zetten.

afbeelding van piet-15
16/07/2007 - 11:27

Daar heb je een punt...

Zou ik die folie dan best met dubbelzijdige kleefband vastkleven op de harde platen? De kepers zullen immers volledig bedekt zijn.

piet

afbeelding van maarten-1
16/07/2007 - 12:29

Piet,

Wij hebben het gedaan met dubbelzijdig klevende plakband voor hechting aan de PUR. Voor de muren een soort gele lijm van Isover, op het hout sterke plakband van Isover. Je moet wel met 2 zijn.

De gaten tussen de PUR-platen hebben we opgespoten met PUR-schuim van Soudal (gebruik wel altijd een pistool en low expansion en niet de gewone commerciele bus).

Of het wel echt nodig is, weten we niet.

Veel sukses.

Maarten

afbeelding van wim-31
16/07/2007 - 13:08

@piet,

Het gaat hier blijkbaar om een hellend dak met houtstructuur.
Ik zou hier in ieder geval afraden om PUR te gebruiken. PUR is niet milieuvriendelijk en bovendien geeft het bij brand zeer giftige dampen af.
PUR is wel op zijn plaats voor isolatie van vloeren op volle grond waar ze is ingesloten tussen twee betonlagen omwille van zijn goede eigeschappen in een vochtig milieu. PUR is ook op zijn plaats bij platte daken met uit steenachtig materiaal omwille van zijn bestendigheid tegen hoge temparaturen. Niet, echter, in een brandbare houten structuur !
In dit geval, en indien ik enkel de keuze heb tussen pur en xps zou ik dan voor xps platen gaan (je hebt ook xps+gyproc-platen)
Beter omwille van een betere thermische inertie en omwille van het milieu is houtwol, zowel tussen de kepers als ook eronder. Past ook perfect bij het dampopen concept en bij de Celit 4D.

mvg,

Wim Schuerman

afbeelding van piet-15
16/07/2007 - 18:08

Wim,

We hebben nog geen beslissing genomen over pur of XPS maar ik zal zeker nog eens nadenken over je opmerking.

Ik wou in de eerste plaats vermijden dat ik de kepers moet ophogen om er glaswol, houtwol, isofloc,... in voldoende dikte tussen te krijgen.
Vandaar dat ik met harde platen (bv XPS) wou werken.

piet

afbeelding van herwig
20/07/2007 - 18:30

XPS smelt bij brand. Druppel-brandproblematiek komt in alle brandtests aan bod.. Ik snap dus niet wat je hier als voordeel in ziet t.o.v. PUR dat verkoolt en dan brand...
Maar: er is PIR, het specifieke PUR gerelateerde product dat gemodiciceert werd op BRANDEIGENSCHAPPEN. (en dan nog een iets hogere isolerende waarde heeft ook)
Van de andere kant: Vanuit brandtechnisch oogpunt wordt altijd eerst met één element rekening gehouden: het OPPERVLAK waartegen een brand zich verspreidt. Dat is dus uw GIPSplaat afwerking. Die bepaalt het overgrote deel van het hele brandgedrag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.