dakisolatie EN zoldervloerisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

dakisolatie EN zoldervloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ferb
27/01/2015 - 23:11

Hallo

Ik vind heel wat tegenstrijdige berichten op Internet rond het volgende:

Ik wil zowel ons dak als onze zoldervloer isoleren. Het dak wordt goed geïsoleerd tussen de spanten en er wordt uiteraard een dampscherm voorzien. Onder het dak (zolder) komen in de toekomst 2 slaapkamers. Onder die zolder zijn nu ook 2 slaapkamers en een geventileerde badkamer (manueel aan te zetten ventilator vlak boven douche die door de gevel afvoert).

De zoldervloer zou ik willen isoleren door gaten in de OSB-vloer te boren en om vb. de 50 cm. cellulosevlokken te laten inblazen tussen de balken. Onder de zoldervoer zit een gyproc-plafond. En nu komt de clue: moet ik nog een dampscherm voorzien onder de isolatie van de zoldervloer? Gezien het temperatuurverschil tussen de 2 niveau's nooit veel zal verschillen zal het dauwpunt nooit bereikt worden dacht ik. Bovendien hebben de cellulosevlokken een vochtregulerende werking.

Een dampscherm plaatsen onder die zoldervloer is geen optie. Een betere ventilatie voorzien voor de badkamer eventueel wel.

Wat denken jullie? Alvast bedankt!

Ferb

 

2 Reacties

Reacties

normaal wordt steeds een dampscherm geplaatst aan de warme kant. Als algemene regel, om vocht in de isolatie te voorkomen. zelfs al gaat dit schijnbaar niet nodig zijn. Opteren voor een intelligent (zogenaamd met variabele damdoorlaatbaarheidsfactor mu) is ook altijd beter.
het zijn gewoon "best practices".
En je badkamerventilatie kan eventueel met vochtgestuurde sensor en bestaat ook met tijdsgestuurde schakelaar, beide toch beter dan een  manueel

afbeelding van Brecht Schatteman
29/01/2015 - 10:53

Idealiter voorziet men een dampscherm aan de warme zijde in dit geval. Stel dat de zolderkamers wel verwarmd zullen zijn en zo er niet veel temperatuurverschillen zijn, dan kan u overwegen het achterwege te laten. Maar als de zolderkamers slechts sporadisch dienen als gasten-slaapkamer en bijgevolg bijna niet verwarmd zouden worden, zou men toch beter een dampscherm voorzien omdat de temperaturen dan misschien 5° of meer kunnen verschillen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.